24 C
Šentjur pri Celju
19/06/2024
sentjur.net

Kulinarična delavnica s chefom Borutom

Šentjur, 1. 2. 2024 – V sklopu projekta Eko gajbico, prosim!, ki ga sofinancira Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja, smo naslavljali več izobraževalnih vsebin o pomenu lokalno pridelane hrane in ponovne uporabe zavržene hrane. Za člane Univerze za tretje življenjsko obdobje Šentjur smo povabili domačina Boruta Jovana, ki velja za enega najboljših kuharjev. Chef Borut Jovan, ki je deloval v restavracijah z mnogimi Michelinovimi zvezdicami v Sloveniji, Italiji, Franciji, Španiji in na Danskem, je pred udeleženci izvedel kulinarično delavnico,  kjer je kuhal s pomočjo svoje linije lokalno pridelanih vložnin, ki jih ustvarja pod blagovno znamko Heartmade.

S kulinarično delavnico smo poleg praktičnih kuharskih nasvetov izkušenega mojstra želeli poudariti tudi pomen vključevanja lokalne prehrane in kratkih dobavnih verig. Tako nam je Borut za predjed pripravil svoj vložen sataraš, ki ga je oplemenil s poširano jajco, rolano panceto, zeliščno soljo z lušterkom in zeleno ter peteršiljevim oljem. Za glavno jed je pripravil domače skutne njoke s svinjsko ragu omako à la minute ter okrasil s surovo fermentirano domačo repo, narezano na trakove (à la julienne) ter peno, pripravljeno z mlekom, s sladko smetano ter feta sirom. Zelo okusna je bila tudi sladica – hruškova pita (viljamovke iz Podsrede) iz listnatega testa, hruškove marmelade in kreme, ki je vsebovala sladko smetano, jajce, limonino lupino in kompot viljamovk. Za še boljši okus je hruškovi piti pri serviranju dodal še mousse bele čokolade.

Zaradi velikega zanimanja smo se z Borutom dogovorili, da pripravimo v Tednih vseživljenjskega učenja še eno kulinarično delavnico z aktivno udeležbo v njegovih novih prostorih v Vodružu. (LUŠ)

Sorodne novice

Čas je za sajenje. Po nasvete k Vrtnarstvu Valner

Jure Godler

Ob dnevu žena tudi o položaju žensk v Indiji

Jure Godler

Na LUŠ-u z evropskimi sredstvi za program Izzivi podeželja

Jure Godler

Z LUŠ po nova znanja

Jure Godler

Ognjeni spektakel in druženje ob koncu leta za LUŠ

Jure Godler

Že 15. profesionalno usposabljanje pedagoških delavcev na Slomu

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več