27.1 C
Šentjur pri Celju
17/06/2024
sentjur.net

Kulturno srce Dobja odprlo svoja vrata

Dobje, 10. 11. 2023 – Dobjani se lahko pohvalijo s tem, da pri njih domuje ljubezen do plesa, petja, glasbe in gledalliških predstav. Dolgo časa je bilo stičišče kulture stara osnovna šola, ki stoji pod vrhom Dobja. Ta je kmalu postala premajhna za večje dogodke zato so s skupnimi močmi izgradili nov Kulturni dom, katerega otvoritev je bila leta 1984. Letos, po 39-tih letih pa so obnovili še notranjost doma in ga tudi s otvoritvijo predali v uporabo.

Pridobili sredstva

Kulturni dom v Dobju so gradili od 1978 do 1984. Glavni investitor je bila Kulturna skupnost Občine Šentjur ob sodelovanju KS Dobje in Kulturnega društva Dobje. Objekt je v letih delovanja močno najedel zob časa, zato pred nekaj leti izvedli energetsko sanacijo objekta – zamenjali streho in stavbno pohištvo, ogrevanje in izolacija fasade. Za obnovo notranjosti pa je takrat zmanjkalo sredstev. So pa skupaj z Razvojno agencijo Kozjansko bili uspešni pri pridobivanju sredstev iz Evropskega kmetijskega sklada, saj so pridobili 60.000 evrov nepovratnih sredstev.

Za notranjo obnovo, v vrednosti 114.000 evrov je bilo izbrano pa je bilo podjetje Halo mojstri. Tekom izvedbe del pa se je izkazala potreba še za zamenjavo vrat, keramke in sanitarij. Ta dodatna dela so občino Dobje stala še nekaj več kot 30.000 evrov. “Naš kraj ima bogato tradicijo s področja kulture. Že v času Avstro-Orgske, ko je bil slovenski jezik zatiran, so naši predniki tukaj prirejali ljudske igre. Leta 1902 pa sta že delovala tamburaški ansambel in pihalna godba,” je povedal Franc Leskovšek, župan Občine Dobje. Po letu 1960 je bil znova kulturni razsvet v Dobju. Začeli so igrati tamburaški orkester, folklorna skupina, pevski zbor, dramska skupina in skupina harmonikarjev, ansambel kulturnega društva pod vodstvom Jožice in Francija Salobirja. “Prepričan sem, da bo naše kulturno društvo, še naprej skrbelo za razvoj kulture v Dobju, saj imamo za to sedaj dobre prostorske in kadrovske pogoje,” je zaključil župan Leskovšek.

Povezanost občanov

Zbrane pa je pozdravil tudi predsednik KD Dobje Peter Frece. “Kulturni dom je bil zgrajen v slogi – z roko v roki in prav je, da se v njem družimo, srečujemo in veselimo,” je povedal Frece. Poudaril je povezanost občanov, kot prednost pred večjimi mesti. “Najbolj je v Dobju prepoznava prireditev Pokaži kaj znaš, ki je letos ugledala že 50. ponovitev in mogo glasbenikov je svojo pot začelo ravno v Dobju,” je poudaril. Napovedal je Vesele dobjanske večere, prireditev, ki bodo tokrat že četrtič.

Spregovoril pa je tudi direktor Razvojne agencije Kozjansko Jure Raztočnik, ki je na razpisu zagotovila, del sredstev za obnovo dvorane. Prenova je bila izvedena v sklopu projekta Kulturno srce Dobja LAS od Pohorja do Bohorja s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. “Že samo ime projekta Kulturno srce Dobja izžareva željo občine in kulturnega društva, da se hram kulture obnovi. Oder pa še čaka na naslednji poziv in bo obnovljen do leta 2025,” je še obljubil direktor.

Domači kulturniki

V letu 1902 so bili v Dobju ustanovljena Tamburaška in dramska skupina. Nekaj starih fotografij prireditev pa so organizatorji predvajali pred začetkom same prireditve, ki jo je moderirala Teja Leskovšek. Kot prvi na dogodku so nastopili pevci Otroškega pevskega zbora Dobje, ki jih vodi Sara Reneja Centrih. V letošnjem letu so mladi pevci na regijskem tekmovanju v Črni na Koroškem osvojili srebrno priznaje. Izkazal pa se je tudi mladi solist Oskar Jager, ki je zapel znano Kreslinovo uspešnico Z Goričkega v Piran.

Na otvoritvi dvorane so nastopili še člani ansambla Pik, ki se uveljavljavo na širšem glasbenem področju. Najbolj ponosni pa so na prinzanje na Glasbenem festivalu Števerjan, kjer so postali absolutni zmagovalci festivala, dobili nagrado za najboljše besedilo in melodijo. Kulturni program pa so zaključili še harmonikarji Kulturnega društva Dobje, ki delujejo že od 1998 leta. S tem dejanjem so tudi predali dvorano v uporabo, zbrane pa povabili v avlo, kjer jih je že čakala pogostitev. (Jure Godler)

Sorodne novice

Čistilna akcija v Dobju

Tjaša Ferlež

Mala občina s pestrimi talenti

Tjaša Ferlež

Podelili priznanja dobjanskim odličnjakom

Jure Godler

Kulturno srce Dobja bo prenovljeno

Tjaša Ferlež

Pomembno je medsebojno povezovanje

Tjaša Ferlež

Prva konstitutivna seje dobjanskega občinskega sveta

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več