17.9 C
Šentjur pri Celju
13/06/2021
sentjur.net

Literati o letu korone v pesmi, besedi, sliki in filmu

Šentjur, 22. april 2021 – Že 20. Zbornik Literarnega društva Šentjur je izšel 22. aprila, na Dan knjige. Primerno trenutnim razmeram in prilagoditvam je tudi knjiga nastajala na prilagojen in drugačen način, kot smo ga bili doslej navajeni. Dopisovanja, sestanki in usklajevanja na daljavo, zbiranje in izbiranje prispevkov, lektoriranje, urednikovanje, risanje in snemanje – vse z razdaljo ali na daljavo.

“Naj živi, kdor rad živi!” (T. Babič, Covid-budnica)

Resni časi terjajo resne teme, pravi urednica Anita Koleša, zato ni presenetljivo dejstvo, da se med platnicami letošnjega zbornika najde obilica korone. Ali – bolj natančno – razmišljanja na temo koronskega časa. Štirinajst avtorjev je pisalo in pesnilo o svojem doživljanju epidemičnega stanja. V zborniku objavljajo: Alenka Križnik, Franc Pevec, Ivanka Uduč, Lučka Palir, Marija Artiček, Marija Gubenšek, Marija Polenek, Polonca Kitak, Rade Vučkovac, Rado Palir, Tea Devin, Tom Costo, Tonči Babič in Veronika Gradišek.

Nekateri so se tematike lotili z optimizmom, drugi s bolj temnimi toni, mnogi pa z ironijo in humorjem. Besedila povezujejo avtorske fotografije in izvirni izreki (kovizmi). Vsekakor gre za vtise o sedanjem času, ki pušča sledi tudi v literarnem in umetniškem izražanju. Pri nastajanju knjige so sodelovali še Lučka Palir, Kvirina Martina Zupanc, Tom Costo, Polonca Kitak in Veronika Gradišek.

Izid zbornika je pospremil predstavitveni video. Pri pripravi tega sta sodelovala tudi Edith Costo in Robi Kladnik. Filmček je na ogled na FB spletni strani JSKD OI Šentjur: https://www.facebook.com/jskdoisentjur.

“To ni čas za mirovanja,

to je čas za živo voljo,

ki v poganjku kli.

To je moja

stranska strast

za rast.”

(Veronika Gradišek, Yasuni)

 

Besedilo: Lučka Palir

Fotografiji: Polonca Kitak

Naslovnica: Martina K. Zupanc

Sorodne novice

#koronaintervju št. 28 – Lučka Palir, literatka in učiteljica

ViP

Ta veseli dan kulture – Do Lune in nazaj

Tjaša Ferlež

Z njegovimi aforizmi so počastili spomin na literata

Jure Godler

Z besedami in med njimi

Jure Godler

Literati tokrat brez teme

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več