14.7 C
Šentjur pri Celju
22/05/2024
sentjur.net

Luščenje bučn’c je lokalna značilnost

Šentjur, 15. 10. 2022 – Bučn’ce so tradicionalna turistična prireditev v Šentjurju. Pred 15. leti je tovrstno prireditev začel lokalni časopis Šentjurčan, ki ga je še vodila Marijana Novak. Breme organizacije pa se je počasi selilo pod okrilje Turističnega informativnega centra Šentjur, oz. Razvojne agencije Kozjansko. Bučn’ce so etnološka prireditev, ki je posvečena bučn’cam, ki so posebnost našega območja. Namen tega dogodka pa je v enotno prireditev združiti večino lokalnih ponudnikov turistične vsebine ter jih na tak način predstaviti tudi javnosti.

Letos se je vabilu na Bučn’ce odzvalo 23 ponudnikov, ki so na stojnicah prikazali svoje izdelke ali turistično ponudbo. Stojnice so se šibile pod težo bučnic, jedi iz buč, lokalnih sezonskih izdelkov, ter drugih izdelkov. V kulturnem programu so nastopili Folklorno društvo Šentjur, ki so moči združili s celjskimi folkloristi, Luš’ne citrarke z Ljudske univerze Šentjur, učenca harmonike Matevž Klančar in Jon Kočevar, ki se tega glasbila učita v Glasbeni šoli Šentjur pri Franciju Kolarju. Poleg tega se je bilo moč okrepčati na številnih stojnicah. Tokrat je obiskovalcem prireditve poznavalka etnološke folklorne dediščine Tanja Gobec, namesto palačink, ponudila okusno bučno juho.

Manjkalo le sonce

Zbrane je uvodoma pozdravil župan Občine Šentjur, mag. Marko Diaci. Izpostavil je, da so bile Bučn’ce zadnji dve leti v omejenem obsegu, oziroma so enkrat celo zaradi ukrepov odpadle. Pohvalil je letošnjo zahtevno organizacijo, ki ji je manjkalo samo še sonce, ki se je skrivalo za oblaki. Ter vsem zaželel lep jesenski dan. Obiskovalce pa je nagovoril tudi direktor Razvojne agencije Kozjansko Jure Raztočnik. “Letos smo na RAK izdelali tudi navodila, kako se pravilno luščijo bučn’ce, saj tovrstno luščenje je lokalna zančilnost,” je dodal Raztočnik. Čeprav so o luščenju bučn’c pripravili tudi tekmovanje, se nanj ni nihče prijavil, zato je žal odpadlo. So pa se lahko obiskovalci pomerili v priljubljeni igri 3 v vrsto, kjer so namesto križcev in krogcev uporabili koruzni storž in bučo.

Odlična in kvalitetna ponudba

Že tradicionalno so na Bučn’cah raztavili gobe člani Gobarskega društva Jurček s Planine pri Sevnici. Tudi z njima je nekaj besed spregovorila moderatorka prireditev Polonca Jazbinšek. Izpostavili so, da je letos gobe rastejo v velikem številu, vendar je potrebno gobe zelo dobro poznati preden roma v košaro ali pa kasneje na krožnik. Organizatorji so poskrbeli tudi za najmlajše, ki so jih zaposlili z otroškimi ustvarjalnicami. Na stojnicah je bilo moč še opaziti medene izdelke, spominske izdelke, leseni nakit, domače dišave za avtomobil, knjige, testenine, copate, prtičke in še mnogo drugih.

Naj buče

Kot je že navada, so obiskovalci prinesli na prireditev tudi svoje buče – vseh oblik in velikosti. Komisija v sestavi Jure Raztočnik, Katja Videc (TIC) in Andreja Kovačević (Šentjurčan) pa je poleg buč ocenjevala tudi stojnice. Najlepše okrašeno stojnico je imelo Čebelarsko društvo Dramlje. Najbolj prikupno stojnico so pripravili v Vrtcu Dobje. Priznanje za najdaljšo bučo na Bučn’cah 2022 je romalo v roke Mariji Mauer, priznanje za najlepšo bučo je prejela Ljudska univerza Šentjur, za najzanimivejšo bučo pa je prejela Martina Zupanc. Priznanje za drugo najtežjo bučo je prejela Teja Tuhtar, najtežja med najtežjimi pa je bila buča Marte Tovornik. Nagrade za letišnje tekmovalce so pripravili TIC Šentjur v sodelovanju z Občino Šentjur, Živa Zupanc Buser, Časopis Šentjurčan, Zveza kulturnih društev Šentjur in lokalnimi gostinci.

Na koncu prireditve, ki je večinoma potekala v rahlem dežju, pa je obiskovalce končno obsijalo tudi težko pričakovano sonce. (Jure Godler, foto: Kvirina M. Zupanc)

Sorodne novice

Bučn’ce prvič pod kostanji v Zgornjem trgu

Jure Godler

Intervencijski center Šentjur na prvi stopnički do realizacije

Jure Godler

Odprli novo podjetniško okno za kraj, občino in regijo

ViP

Muzeji in noč imajo svojo moč

ViP

Za praznično obdaritev izberite Šentjurske dobrote

Jure Godler

Buč’nce, a z upoštevanjem ukrepov

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več