21.9 C
Šentjur
20/07/2019
sentjur.net

Mednarodni tabori na Prevorju uspešno zaključeni

Prevorje, 17. 8. 2016 – Zavod Jezikovni svet NAVITAS, ki ga vodi domačinka Aleksandra Borštnar Maček, je v juliju in avgustu letos uspešno izpeljal že 9. Mednarodne poletne jezikovne tabore za otroke, ki so se tokrat odvijali na Prevorju, na Rogli in v Solčavi. Na teh jezikovnih taborih se srečujejo otroci s celega sveta in se urijo v različnih jezikih: v angleščini, nemščini, španščini in ruščini, otroci iz tujine pa izpopolnjujejo tudi znanje slovenščine in spoznavajo slovensko podeželsko življenje na zelo pristen način. Seveda ne manjka raznovrstne zabave in tkanja novih prijateljskih vezi s sovrstniki s celega sveta. Letos je obiskalo jezikovne tabore 79 otrok, od tega jih je bila skoraj četrtina iz tujine (iz ZDA, Avstrije, Nemčije, Italije, Ukrajine, Španije in Luxembourga).

Ker je poletje čas počitnic, se tudi otrokom ne da poleti učiti, jim je pa zabavno ustvarjati in spoznavati nove stvari. Tuji učitelji, otroci iz tujine, ustvarjalne delavnice v naravi, tekmovanje v fotografiranju, športne igre in večjezično komuniciranje jih vsekakor pritegnejo in napolnijo z navdušenjem. Jezik postane sredstvo sporazumevanja v različnih vsakdanjih situacijah in delavnicah, ne pa cilj, kar preseže šolske okvire in prinese otrokom občutenje uporabnosti jezikovnega znanja. Vse izvajajo po metodi CLIL (learning-by-doing).

Jezikovni tabori so namenjeni otrokom med 5. in 15. letom, ki so razdeljeni v majhne skupine. Na posameznem taboru je največ 16 otrok, s katerimi so ves čas trije izkušeni učitelji jezikov, med njimi tudi materni govorec angleščine pri taborih z otroki, starimi nad 10 let, ter ustvarjalni animatorji. Tematski jezikovni tabori se med seboj razlikujejo po vsebinah in jezikih ter seveda starosti otrok. Otroci so tako obravnavani zelo individualno in razdeljeni v različne jezikovne skupine glede na njihovo jezikovno predznanje. Nekateri otroci pridejo prvič v stik s tujim jezikom, spet drugi imajo že precej predznanja, prav vsi pa na taboru napredujejo in uživajo v usvajanju novih znanj, saj je učenje prilagojeno njihovemu predznanju.

“Tudi letos je opaziti veliko zanimanja za tabore pri slovenskih izseljencih in zamejcih, tudi pri tujcih, ter pri diplomatih, ki živijo v tujini. Znanje slovenščine želijo prenesti tudi na svoje potomce in ohranjati stik z domovino in slovenščino. Prihajajo pa tudi tuji otroci, ki želijo počitnice preživeti v slovenskem okolju ter se hkrati učiti slovenščine in drugih tujih jezikov,” nam je zaupala Borštnar Mačkova.

 

 

Sorodne novice

Tabori za otroke in mladostnike se bodo začeli

Jure Godler

Že 11 let povezujejo otroke celega sveta

Jure Godler

Mednarodni poletni tabori že deseto leto

Jure Godler

Mednarodni poletni jezikovni tabori za otroke 

Jure Godler

V angleščini na Prevorju

Jure Godler

Kozjanski poletni tabori na sejmu Alpe Adria

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več