14.2 C
Šentjur pri Celju
03/10/2023
sentjur.net

Menjava na poveljniškem stolčku gasilske zveze

Planina pri Sevnici, 11. 4. 2023 – V Gasilskem domu Planina pri Sevnici, kjer se že pospešeno pripravljajo na 130. obletnico delovanja z nakupom novega gasilskega vozila in izgradnjo novega gasilskega doma, so se zbrali delegati, predsedniki in poveljniki vseh prostovoljnih gasilskih društev v občinah Šentjur in Dobje. V večnamenskem prostoru so namreč izvedli že 68. redno letno skupščino, ki je bila po petih letih ponovno volilna.

Pred samim začetkom skupščine je zbranim v Planinskem Gasilskem domu s pesmijo popestril program MOPZ Planina pri Sevnici. Delovno predsedstvo, ki mu je predsedoval Andraž Hladin, je sprejelo poslovnik in poslušalo poročila predsednika GZŠ Aleša Guzeja, poveljnika GZŠ Martina Cmoka ter drugih organov znotraj gasilske zveze.

Na gasilce se lahko zanesemo

Gasilska zveza Šentjur je v preteklem delala in se ravnala po smernicah, ki so si jih člani zadali v preteklem letu. Po več prekinitvah zaradi epidemije so končali tečaj za višjega gasilca. Izvedli so še tri tečaje za pripravnike, tečaj za praporščake in obnovitveno usposabljanje praporščakov. Na nivoju GZS so pridobili 42 specialnosti. Vodstvo zveze se je udeležilo vseh predvidenih posvetov, seminarjev in izobraževanj, v organizaciji Sveta GZ celjske regije ali GZS. V minulem letu so se ponovno vrnili v stare tirnice po dveh letih omejevanja. Posledice tega so vidne tudi v gasilski organizaciji, zato je pomembno, da poskrbijo za njihov podmladek in ne pozabijo tudi na druženje.

Glede na to, da je narava vedno bolj neprizanesljiva do nas, sta njihovo delo in trud še kako pomembna. Ponovno so dokazali, da se lahko občani in občanke zanesejo na gasilce, a ni pomembno, v kakšni situaciji se znajdejo. Ob vsem tem pa je zelo pomembno, da se zavedajo, da vsi delujejo za isti cilj, pomagati sočloveku, zato je prav, da se meje med društvi čim bolj zabrišejo in delujejo kot eno in so s tem še boljši pri opravljanju svojega poslanstva.

»Kot predsednik gasilske zveze želim izpostaviti eno izmed najpomembnejših stvari v našem delu – ekipo. Vsak gasilec ali gasilka ima svojo vlogo in pomembno je, da se zavedamo, da brez skupnega sodelovanja in zaupanja v ekipo ne moremo doseči svojih ciljev. Vsak od nas je delček v mozaiku ekipe, ki skupaj tvorimo celoto. Naše moči in znanje se med seboj dopolnjujejo, kar nam omogoča učinkovitejše delo. Sodelovanje nam omogoča, da lahko hitro in učinkovito ukrepamo, ko se pojavi nujna situacija. Poleg tega pa je skupno delo v ekipi tudi ključnega pomena za našo varnost in uspehe. Zato vas vse pozivam, da ohranjamo in gradimo našo ekipo. Naj bo to naša največja moč, ki nas bo vodila pri našem delu. Skupaj lahko dosežemo velike stvari in pomagamo naši skupnosti, da se počuti varno,« je ob koncu še dodal Guzej.

Leto, polno intervencij

Poveljnik Martin Cmok je v svojem poročilu povedal, da je bilo preteklo leto za operativne gasilce zelo naporno in pestro. Poročilo, ki je bilo podano, je bilo delo operative, ki je bilo opravljeno v letu 2022 in se nanaša predvsem na področje intervencij, izobraževanj, tekmovanj, na pomoč pri pripravi poligona za olimpijado, sodelovanje na največji intervenciji KRAS, nabavo opreme, udeležitev na prireditvah, izvedbo strokovne ekskurzije, ocenjevanje društev, izvedbe vaj po društvih in vaja GZ Šentjur, obisk inšpektorja, pregledihidrantnega omrežja ter odpravo pomanjkljivosti ali zamenjave, opravljanje raznih sestankov, prevzem razne opreme s strani občine in države itd.

Operativa kot osnovni dejavnik prostovoljnega gasilstva je pri izvajanju načrtovanih in spremljajočih nalog upoštevala vse zakone ter pravila gasilske službe in pogodbo o javni gasilski službi. Cmok je izpostavil, da so prostovoljni gasilci lani posredovali kar 114-krat. Največ nesreč je povzročila narava, ki je za sabo pustila kar nekaj škode in razdejanja. Ne smemo pozabiti največjega požara v zgodovini na Krasu. Kljub poteku svetovne olimpijade se je veliko število gasilcev z opremo in tehniko kar precej dni borilo s katastrofalnim požarom. Tudi z GZ Šentjur so se udeležila društva z moštvi in vozili ter žrtvovala svoj prosti čas. Da bi čim prej zaustavili ta požar, so bili 2-krat na intervenciji.

Izpopolnjevali svoje znanje

Društva so skozi leto izvedla najmanj eno ali več vaj. Vse vaje so bile zelo dobro pripravljene in izvedene. Pri ogledih s strani ocenjevalcev so bile pozitivno ocenjene glede na samo izvedbo. Vaja GZ Šentjur je bila izvedena v podjetju TAJFUN PLANINA, ki izdeluje v osnovi vitle, zraven pa ponuja tudi širši asortiman končnih izdelkov. Tajfun nam predstavlja glede požarne varnosti velik zalogaj skrbstva za požarno varnost. Zato smo izvedli vajo GZ Šentjur, da preverimo, kako bi posredovali ob večji intervenciji ob nastanku večjega požara ali celo eksplozije. Predpostavka vaje je bila požar v komori s filtri za odsesavanje iz lakirnice. Na vaji je sodelovalo vseh 12 društev iz občine Šentjur in občine Dobje. Prav tako je sodelovala PGE iz Celja z avto lestvijo, ekipa prve pomoči z reševalnim vozilom za odvoz ponesrečencev. Na vaji je sodelovalo preko 100 gasilcev, ekipa prve pomoči ter reševalci in ekipa policijske postaje Šentjur.

Mladino bo prevzela ženska

Svoje poročilo so podali tudi v nadzornem odboru in verifikacijski komisiji, spregovorila sta predstavnik veteranov in predstavnik komisije za zgodovino. Poleg komisij pa je poročilo prebrala tudi Breda Županc – predstavnica članic, poročilo o delu z mladino je podal tudi Andrej Kumberger, ki je poleg pohval in zavzetosti mentorjev za mladino po društvih podal zahvalo za vso pomoč in podporo, ki so mu jo njegovi tovariši izkazovali v vseh njegovih desetih letih kot predstavniku mladine. Njegovo funkcijo je sedaj prevzela Hana Skale Mastnak.  

Nov poveljnik

Delegati so praviloma soglasno sprejeli poročila vseh organov. Za novega-starega  predsednika GZŠ je kandidaral Aleš Guzej, ki je bil soglasno potrjen. Novi poveljnik pa je postal Uroš Siter. Predsednik Guzej se je delegatom zahvalil za zaupanje in obljubil, da se bo trudil še naprej in da bodo v GZŠ dosegli zastavljene cilje. Prav tako pa Guzej ni mogel mimo tega, da se za dolgoletni trud ne bi zahvalil odhajajočim s položajev. Po petletnem mandatu je kot poveljnik svojo funkcijo predal Martin Cmok, ki pa je v zvezi skozi leta pustil velik pečat dela v gasilski organizaciji.

Guzej se mu je zahvalil za njegovo vodenje ter njuno sodelovanje. Podelil mu je majhno pozornost v znak zahvale vseh. Z enakim namenom je izrekel zahvalo tudi Janku Cerkveniku in Andreju Kumbergerju, ki se prav tako poslavljata z mest predsednika nadzornega odbora in predsednika mladine. Za konec pa seveda ni šlo brez besede gostov. Prvi je k besedi prišel podpoveljnik Gasilske zveze Slovenije Zvonko Glažar. Pohvalil je delo same gasilske zveze in se zahvalil za lanskoletno angažiranost ob organizaciji gasilske olimpijade v Celju.

»Ne vem, če se zavedate, da se je v času, ko je v Celju potekala Gasilska olimpijada, na Krasu borilo ogromno gasilcev, ki so ob peklenski vročini reševali naravo, domove in domačine, prav tako pa je v vseh teh nekaj dni po vsej Sloveniji na pomoč odšlo tudi več sto gasilcev, ki so pomagali v različnih nesrečah. Vse to sestavlja našo organizacijo in vse to nam zavidajo tudi tuje države.« Z njegovimi spodbudnimi besedami pa je dal vsem zbranim zagon za nadaljevanje njihovega dela. Korektno sodelovanje in dobro opravljena dela znotraj gasilskih društev in same Gasilske zveze sta pohvalila tudi župana Mag. Marko Diaci in Franc Leskovšek, njune besede pa je podprla in nadgradila tudi Natalija Plemenitaš Fuchs.

Skupščine so se udeležili tudi predstavniki vseh GZ v Celjski regiji. Na sami skupščini so podelili tudi odlikovanja. Katarina Potočnik in Damjana Firer sta prejemnici gasilske plamenice III. stopnje, vendar sta žal bili službeno odsotni in bosta prejeli odlikovanji ob naslednji primerni priložnosti. Podeljeno pa je bilo gasilsko odlikovanje III. stopnje Rajku Kundihu, in sicer za njegovo požrtvovalnost in velik doprinos k gasilskemu društvu Dolga Gora. Vsi trije dobitniki so namreč člani PGD Dolga Gora. (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Zdenka Jan je nova predsednica ZDUS

Milenka Blažević

Barbara Gradič Oset na čelu kulturnikov

Jure Godler

Na orientacijskem tekmovanju dokazali, da se znajdejo tudi v naravi

Tjaša Ferlež

Podpisali sporazum o letnem sodelovanju z Gasilsko zvezo Šentjur

Jure Godler

Jeseni ponovno odhajajo na državno tekmovanje

Tjaša Ferlež

Šentjur z močno podporo Anžetu Logarju, v drugi krog tudi Nataša Pirc Musar

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več