-4.2 C
Šentjur pri Celju
16/01/2021
sentjur.net

Minuta čez polnoč

Šentjur, 14. 9. 2014 – Kaj pomeni naslov prve pesniške zbirke avtorja Sreča Črepa ter kdo sploh avtor je, je najlažje povzeti iz uvodnika, ki ga je avtobiografsko napisal sam avtor. “Ves september kolesarim, tečem, plezam, igram odbojko, pozabim na zdravstvene težave. Na turnirju v odbojki 18. oktobra, med ogrevanjem, naenkrat namesto ene vidim tri žoge, desna stran telesa me več ne uboga, občutek imam, da nisem več tu … Izvlečem se iz telovadnice, potem vse izgine … Zbudim se naslednjega dne na nevrološkem intenzivnem oddelku Bolnišnice Celje. Ne poznam bližnjih, desna stran telesa je parlizirana … v UKC Ljubljana, da mi odstranijo ugotovljen tumor v možganih. ŠOK. Tumor je zaradi vraščenosti v možgansko tkivo neoperabilen, zato opravijo le biopsijo … pove le, da je preživetje s takšno obliko tumorja dve do tri leta. Deset minut joka v moškem WC-ju ter mnogo vprašanj … Padla je odločitev. Absolutno sem premlad, da bi umrl … Ne,ne dam se! … Kako se umiriti, sprejeti popolnoma nov način življenja, živeti z bolečinami, stalnimi zdravstvenimi težavami, ki so postajale izrazitejše, kajti tumor je rasel … Aprila 2011 je zaradi rasti tumorja sledila druga orpeacija, t. i. razširjena biopsija. Rezultat: še malignejše tkivo. Moja Marija (alternativna zdravilka) mi je pomagala poleg vseh najboljših zdravnikov, da sem spet shodil, skoordiniral levo in desno stran telesa ter vsaj v osnovi funkcioniral … Sledil je šestmesečni ciklus kemoterapij (skupaj sedemdeset) … Zavrnil sem jo. Kljub prepričevanju onkologa. Mogoče sem imel prav. Danes živim simbiozo s tumorjem … ne leto. Fizične aktivnosti sem nadomestil z duhovno in duševno rastjo. Naučil sem se znaznavati ljudi. Se obdajati s tistimi, ki premorejo pozitivno energijo, ki vzpodbujajo moje telo in um … Sedaj sem ponosen oče, očim, partner, sin in prijatelj. Živim svoje sanje, jih hranim v spomin, na papir, platno in fotografije,” je zapisal Srečo Črep.

Ko je pred dvema letoma pokazal svoje pesmi šentjurskemu literatu Rado Palirju, v knjižnici na čajanki, mu je ta odvrnil: “Pa kje ste se skrivali do sedaj?” Njegovo premierno delo Minuta čez polnoč je prvič predstavil občinstvu v Ipavčevi hiši. To, da je Srečo Velik človek – z veliko začetnico, dokazuje tudi dejstvo, da je bila Ipavčeva soba popolnoma nabito polna. Skoraj toliko obiskovalcev, kot se jih je nagnetlo v domu šentjurskih skladateljev, pa je bilo primorano počakati na preddverju in na stopnicah. Črep je svojo odrešitev in rešitev našel poleg partnerice Martine še v naravi, pesnitvi, fotografiji.  Obilno jih je združil v svoji pesniški zbirki. Pesmi ganejo poslušalca v dno srca in ob tem komaj zadržuješ solze, čeprav je nekdo za avtorja slišal šele prvič. Ob povezavi njegove zgodbe in njegovih rim je marsikdo začutil Srečovo toplino, izražajno poezijo, njegovo voljo do življenja. Voljo, s katero je premaknil čas smrti – minuta čez polnoč. Zato ni čudnega, da si je marsikdo od pospušalcev opazno, pa tudi manj opazno obrisal solzo, ki se je nabirala v kotičku oči.

Za poepstritev večera so poskrbeli tudi njegovi glasbeni prijatelji: Grajska dekleta iz Velenja, Roman Ocvirk na kitari, na bobnu in didžiriduju Aleksander Stopinjšek, poezijo so prebirali Polonca Jazbinšek, Martina Klobčar in Srečo Črep. Prireditev je vodila Marijana Novak. (Jure Godler)

Sorodne novice

V zahvalo zdravstvenim delavcem je pesnica napisala pesem

Tjaša Ferlež

Zaključek bralne značke: Kultura od glave do repa

Jure Godler

Šentjurčanki Alenki Jovanovski prestižna Veronikina nagrada

ViP

Šmarje pri Jelšah: Predano razgovarjanje s poezijo

Jure Godler

Poezija od Kalobja do Zlateč

Jure Godler

Reneja in njene ‘Sence’

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več