23.1 C
Šentjur pri Celju
24/05/2024
sentjur.net

Na Ipavčevi paleti nekaj svetovno znanih umentnikov

Šentjur, 21. 10. 2022 – Društvo likovnih ustvarjalcev Šentjur je letos že petič organiziralo likovno kolonijo, ki so jo poimenovali Ipavčeva paleta. Pod imenom Ipavec pa slikarska kolonija izpostavlja slikarja med glasbeno rodbino – Jožija Ipavca, sina Josipa Ipavca. Joži Ipavec je bil slikar in scenograf, delal pa je večinoma v Zagrebu. Ipavčeva paleta pa je ena prireditev sklopa Ipavčevih kulturnih dnevov, ki se odvijajo te dni.

Tokratno tematsko slikarsko kolonijo pa so organizatorji posvetili blaženemu Antonu Martinu Slomšku, škofu, pisatelju, pesniku in pedagogu, saj letos mineva že 160 let od njegove smrti. Razstavo so zato poimenovali Sloven’c Slovenca vabi, kot je naslov ene njegovih pesmi. Ravno s to pesmijo pa so razstavo otvorili pevci Vokalne skupine 7 de’ci. Večina slikarskih in kiparskih del, ki so bila razstavljena so bila končana prvo septembrsko soboto, na katero je potekala tudi slikarska kolonija. Takrat je bilo po Zgornjem trgu in okolici opaziti številna slikarska platna in umetnike, ki so prišli v Šentjur z željo po ustvarjanju.

Upodabljali Slomška

Umetniki, ki so se septembra udeležili slikarske kolonije, so prišli z območja celotne Slovenije pa tudi iz Tujine – Hrvaške in stari šentjurski znanec iz Nepala Birman Shrestha. Za navdih pa so si izbrali poleg portreta slovenskega škofa še z njim povezane motive ali pa motive za katere so bili navdih Ipavci oziroma njihova glasba. Zbrane je nagovorila podžupanja Občine Šentjur Silva Koželj, ter pohvalila raznobarvnost nastalih del. “Za Ipavčevo paleto lahko trdimo, da je postala tradicionalna, kot je bila to želja nas organizatorjev že od samega začetka,” je dodala nova predsednica Društva likovnih ustvarjalcev Rifnik Šentjur, Mojca Sivka. “Ponosni smo tako na kvaliteto del in na imena umetnikov, ki so se odzvali našemu povabilu. Saj so bili prisotni svetovno priznani umetniki,” je dodala predsednica. Zahvalila se je tudi Občini Šentjur in vodji Oddelka za družbene dejavnosti Juditi Methans Šarlah.

Redna gostja na Ipavčevi paleti pa je tudi mag. Minka Jerebič, vodja Sektorja za statusne zadeve ministrstva za kulturo. Ta si je pred obiskom galerije ogledala še muzej Južne železnice in bila navdušena tako nad muzejskimi eksponati, kot nad vodenjem Mihaela Bučarja. “Vsa ustvarjena dela na tej razstavi, bodo nekoč naša kulturna dediščina. Želje, ki so jih imeli organizatorji Ipavčeve palete pred petimi leti, so danes uresničene in čez mnogo let bodo dela lahko naši potomci občudovali,” je povedala Jerebičeva. Organizatorji so razstavljalcem podelili tudi priznanja, pevci Vokalne skupine 7 de’ci pa z skrbno izbranim izborom pesmi – zapeli so Slomškovo, Ipavčevo in dalmatinsko, za hrvaške umetnike zaključili prijeten večer v Galeriji Zgornji trg. (Jure Godler)

Sorodne novice

Pisanica iz srca obsijana z žarki Božje milosti

Jure Godler

Razstavili dela. ki so nastala na slikarski koloniji

Jure Godler

Vedute Šentjurja pod spretnimi rokami ustvarjalcev

Jure Godler

Razstavili dela nastala ob IV. Ipavčevi paleti

Jure Godler

Že četrta Ipavčeva paleta v Šentjurju

Tjaša Ferlež

Gala večer posvečen dvema slovanskima romantikoma

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več