3.8 C
Šentjur pri Celju
18/04/2024
sentjur.net

Na Kocenovo soboto preizkusili tudi hitre prste

Ponikva, 16. 3. 2024 – V soboto, 16. marca, je na Ponikvi že tradicionalno potekala Kocenova sobota v sodelovanju s Turističnoolepševalnim društvom Ponikva, z domačo osnovno šolo in Društvom učiteljev geografije Slovenije (DUGS). Hkrati z dogajanjem pa je v telovadnici domače osnovne šole potekalo še mednarodno tekmovanje o hitrostnem sestavljanju Rubikove kocke.

V dopoldanskem času se je skupina pohodnikov podala na pohod. V spomin na rojaka Blaža Kocena so organizatorji tudi letos pripravili pohod po Ponikvi in njeni okolici. Krenili so proti cerkvi sv. Ožbalta in Slomškovi rojstni hiši. Pot so nadaljevali do železniške postaje in naprej do Spominske sobe Blaža Kocena na Hotunju. Pri povratku se se ustavili pri Mastenovih ribnikih, rojstni hiši Mihaela Zagajška, v kostanjevem drevoredu in se mimo Vile vrtnica in Šamčevega peskokopa vrnili proti izhodišču pri OŠ Blaža Kocena. Pohod je potekal v organizaciji TOD Ponikva, DUGS pa je v okviru aktivnosti po pohodu izvedel še strokovna predavanja.

Rubikova kocka

Izumitelj Ernolt Rubik je kocko izumil kot miselno igračo, s katero so se že igrale generacije pred nami in se bodo igrale (najverjetneje) tudi generacije za nami. Kocka velja za rešeno, ko ima vsaka izmed vidnih ploskev po eno barvo. Kocka je plastična in jo sestavlja 26 manjših koščkov, ki se vrtijo okoli ponavadi nevidnega jedra. Vsaka od devetih vidnih kvadratnih ploskvic na strani Rubikove kocke je pobarvana z eno od šestih barv. Ko je kocka razrešena, ima vsaka stran Rubikove kocke svojo barvo.

Vrtenje vsake ploskve dovoljuje, da se manjše kocke razporedijo na več različnih načinov. Izziv uganke je vrniti kocko v svoje izvirno stanje, kjer je na vsaki strani kocke vseh devet manjših kock enako pobarvanih. Rubikova kocka je ena najbolj prodajanih igrač na svetu. Na Ponikvi pa vsako leto pripravijo mednarodno tekmovanje v hitrostnem sestavljanju Rubikove kocke oz. kock, saj obstaja kar nekaj različic – kocka 3 x 3 x 3, 2 x 2 x 2, 4 x 4 x 4, sestavljanje kocke 3 x 3 x 3 z eno roko, sestavljanje piramide in skewb.

Tekmovali tudi učenci s Ponikve

Mednarodnega tekmovanja, ki se je odvijalo na OŠ Blaža Kocena Ponikva, so se poleg Slovencev udeležili še tekmovalci iz Rusije, Avstrije, s Hrvaške, z Madžarske in iz Nemčije. Vseh prijavljenih tekmovalcev je bilo kar sto štirideset, kar je največ do sedaj.  Vsak igralec je imel pet poskusov, od katerih se odštejeta najboljši in najslabši. Od preostalih treh se izračuna povprečna vrednost časa.  Med tekmovalci so bili tudi učenci Osnovne šole na Ponikvi. Kot je povedala ravnateljica Andreja Ocvirk, je na prav vse učence, ki se udeležijo tekmovanj ter si upajo pokazati svoje znanje, izredno ponosna. (Domen Gutsmandl)

Sorodne novice

Šentjurčani najboljši v veterinarskem znanju

Jure Godler

Šentlok zaključil koledarsko leto z medobčinsko trening tekmo

Danijel Berden

Ponikva z razstavo v poklon stoletnice Štefke Drolc

ViP

Zaključek Martinovih dni na Ponikvi in krst mladega vina

Urša Kajba

20. Slomškov dan katoliških pedagogov na Ponikvi

Tjaša Ferlež

Pionirji in mladinke Svetega Štefana prvi na gasilskem tekmovanju

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več