29.1 C
Šentjur pri Celju
19/06/2024
sentjur.net

Na Planini pri Sevnici obeležili 130-letnico gasilstva

Planina pri Sevnici, 26. 8. 2023 – Ne samo za nas gasilce, temveč za celoten kraj in krajane, je bil v soboto, 26. avgusta, pomemben dan. Okroglih 130 let je praznovalo društvo, ki v svojem nazivu vsebuje dve pomembni besedi, to pa sta prostovoljno in gasilsko – Prostovoljno gasilsko društvo Planina pri Sevnici. V petek so praznovanje pričeli s slavnostno sejo, na kateri so podelili priznanja in se tudi ozrli v preteklost. Dan kasneje so praznovanje sklenili tudi s prevzemom novega vozila in veliko veselico z ansamblom Unikat.

»Veliko generacij je pustilo velik del svojega ustvarjalnega življenja prav v gasilskem društvu. Mnogo odrekanja, požrtvovalnosti ter truda, vse zato, da je društvo preživelo v slabih in dobrih trenutkih vse do danes. In to ne za plačilo, temveč največkrat za besedo hvala,« je v svojem nagovoru poudaril predsednik PGD Planina pri Sevnici Andraž Hladin.

Gasilci so tisti, ki priskočijo na pomoč sočloveku v nesreči, pa vendar moramo ob tem dodati, da so planinski gasilci več kot le to. Vseskozi imajo pomembno vlogo pri povezovanju družabnega življenja v kraju, kot tudi na turističnem in kulturnem področju. So vmesni člen pri medgeneracijskem povezovanju, saj v gasilskih vrstah sodelujejo tisti najmlajši kot tudi tisti najstarejši. Prvi zapisi boja proti ognju na Planini pri Sevnici segajo sicer že v leto 1843. Takrat so bile po naselju postavljene velike kadi z vodo, ki se jih je smelo uporabljati samo v primeru požara. Gasilsko društvo – oziroma takrat imenovano požarna bramba – pa je pred 130 leti, natančneje 16. julija 1893, ustanovil takratni planinski župan, trgovec in gostilničar Ludvik Šešerko.

Slabi pogoji ob ustanovitvi

Pred drugo svetovno vojno so se planinski gasilci pripravljali na gradnjo gasilskega doma, za katerega so kupili zemljišče in zbrali sredstva, ki pa so jim bila leta 1941 zasežena in do gradnje gasilskega doma ni prišlo. Med 2. svetovno vojno je bilo društvo v nemških rokah, ti pa so v celoti uničili tudi gasilsko opremo, ostala je le prenosna ročna brizgalna. Po vojni društvo dolgo časa ni moglo prav zaživeti, saj so se ljudje večinoma ukvarjali z obnovo požganih domačij.

Oprema in orodje je bilo še vedno hranjeno v stari Šešerkotovi garaži in v slabem stanju. Sprva bilo planinsko gasilsko društvo samostojno, leta 1957 pa se je Občina Planina združila z Občino Šentjur, gasilsko društvo Planina pa je prešlo pod okrilje Gasilske zveze Šentjur. To je pomenilo večje možnosti za izobraževanje in povezovanje z ostalimi društvi.

S skupnimi močmi jim je uspelo

Gasilski dom je bil popolnoma dokončan leta 1967, avgusta pa je bila v okviru praznika Občine Šentjur slavnostna otvoritev. V letu 1971 je bila kupljena nova motorna brizgalna, leto kasneje pa nov gasilski kombi IMV. Skozi leta so gasilci skrbeli, da se je njihov nabor pripomočkov posodabljal in obnavljal. Stare, dotrajane stvari so nadomestile nove, novejše, kar pa je marsikdaj olajšalo njihovo delo. Velik poudarek namenjajo osebni zaščiti gasilca. Kupljenih je bilo več kot trideset novih kompletov zaščitnih oblek, več novih dihalnih aparatov ter druge zaščitne opreme, ki je potrebna, da lahko operativec PGD Planina pri Sevnici varno opravlja svoje naloge.

Vlaganja v opremo so pomembna, a v društvu z več kot 280 člani so potrebna tudi vlaganja v ljudi. Ponosni so lahko, da jim je v preteklih letih uspelo v društvo privabiti številne mlade. Med člani vlada interes za izobraževanje in usposabljanje, zaradi česar se lahko pohvalijo s 53 operativnimi gasilci, prav tako pa so hvaležni, da imajo v društvu ogromno članov in članic, ki vedno priskočijo na pomoč. Najpomembneje pa je, da so starejši gasilci še vedno velik vzgled in močan vzor.

Vidijo luč na koncu tunela

»Ob praznovanju 120. obletnice društva je bila velika želja, da bi 130. obletnico društva proslavljali v novem gasilskem domu. Za uresničitev te želje je bilo v preteklem obdobju namenjenega precej truda. Stari dom je bil zgrajen, kot smo slišali, v treh letih. Nam to v 10 letih ni uspelo. Pa vendar, na koncu tunela vidimo luč,« je optimistično še dodal Hladin.

Ogromno dela je bilo opravljenega, ogromno ur, usklajevanj, sestankov, peščice ljudi, da so njihovo željo pripeljali od kmetijskega zemljišča, do gradbenega dovoljenja za nov gasilski dom. Dokumentacija je pripravljena, prva lopata je že bila zasajena, tisto glavno, ki prihaja, pa sedaj na žalost ni več samo v njihovih rokah, kajti gasilsko društvo finančnega bremena več kot milijon evrov vredne investicije, samo ne bo moglo izpeljati. Upajo, da bodo ob pomoči Občine Šentjur, lokalne skupnosti, vseh donatorjev in podpornikov, krajanov, vendarle v kratkem pričeli s samo gradnjo.

Nova pridobitev za društvo

Ob 130. obletnici društva so v uporabo predali tudi novo vozilo za prevoz moštva. Gre za Volkswagen Caravelle 4 motion, ki bo zamenjalo obstoječe vozilo, ki so ga pred kratkim že prodali v PGD Dokležovje. Novo gasilsko vozilo je bilo sofinancirano s strani Občine Šentjur, preostanek pa s sredstvi društva. Za širše zbiranje sredstev se tokrat niso odločili, ker vedo, da bodo že v kratkem potrebovali ogromno sredstev za nov gasilski dom, za kar se vsem že sedaj toplo priporočajo.

V petek so v sklopu slavnostne seje podelili dve društveni priznanji za dolgoletno delo v društvu. Dobitnika priznanja sta bila Rihard Stopinšek in Ludvik Tonjko, dolgoletna predsednik in poveljnik društva, ki sta skozi leta v društvu postavila pomembne kamenčke mozaika. Poleg društvenih priznanj je bilo podeljenih več odlikovanj Gasilske zveze Šentjur, podeljenih je bilo šest odlikovanj Gasilske zveze Slovenije, ki so jih prejeli Darko Bobek, Katija Bobek, Matjaž Tovornik, Jernej Rajh, Jože Uduč ter Ludvik Tonjko.

Društvo pa se je na petkovi prireditvi zahvalilo tudi podjetjem, ki zvesto podpirajo PGD Planina pri Sevnici. Društvo je vsem gostom podelilo priložnostne spominke v zahvalo in spomin na njihovo praznovanje. Ob praznovanju visokega jubileja so se prireditev ob praznovanju udeležili tudi župan občine Šentjur mag. Marko Diaci, Predsednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik, predsednik Gasilske zveze Šentjur Aleš Guzej, povejnik GZŠ Uroš Siter ter vodja celjske izpostave Uprave za zaščito in reševanje Republike Slovenije Natalija Plemenitaš Fuchs(Ferlež Tjaša)

Sorodne novice

Gasilski dom na Planini pri Sevnici že do koncu prihodnjega leta

Tjaša Ferlež

Spomnili so se sv. Florjana

Jure Godler

Neurje ni prizaneslo niti gasilskemu domu

Tjaša Ferlež

S podpisi potrdili odlično sodelovanje občine in gasilcev

Jure Godler

Tradicionalna gasilska vaja treh občin

Tjaša Ferlež

Novo gasilsko vozilo v Dobju bo leta 2025

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več