20.9 C
Šentjur pri Celju
01/06/2023
sentjur.net

Naj slovensko-ukrajinsko prijateljstvo še traja

Šentjurm 15. 12. 2022 – Ljudska univerza Šentjur je v avli Ipavčevega kulturnega centra Šentjur pripravila srečanje z Ukrajinkami, ki so pobegnile pred vojno vihro. V njihovi domovini divja vojna in nekaj žena je našlo zatočišče miru tudi v Šentjurju. Organizatorji so dogodek poimenovali kar Slovensko-ukrajinsko predpraznično druženje. Prireditev pa so si ogledali še drugi sekretar na Ukrajinski ambasadi v RS Roman Tershovchyn, župan Občine Šentjur mag. Marko Diaci, načelnica UE Šentjur Marjana Metličar in direktor Razvojne agencije Kozjansko Jure Raztočnik.

“Prazniki imajo lastnost oz. nalogo, da večino ljudi povezujejo, jih združujejo, razveseljujejo. Živimo v času, ko se kulture vedno bolj prepletajo med seboj,” je uvodoma začela prireditev moderatorka Polonca Jazbinšek. Predvsem pa so organizatorji imeli v mislih priložnost, da se tudi obiskovalci naučijo kaj o ukrajinski kulturi. Gostje iz Ukrajine, letošnje leto ne morejo biti v družbi svojih najdražjih, zato so se v LUŠ odločili, da jim pričarajo kanček tistega predprazničnega vzdušja, saj že od 24. februarja pri njih divja vojna. 

Naj bo znova mir

Na Ljudski univerzi Šentjur je nova znanja, in sicer iz našega – slovenskega jezika, nabirala skupina ukrajinskih žena, ki so ji bili pridruženi tečajniki iz drugih dežel. Uvodoma pa so zapeli in zaigrali LUŠ-ni orkester in citrarke, ki jih vodi mentorica Jasmina Levičar. Zbrane pa je pozdravil tudi župan Občine Šentjur mag. Marko Diaci. “Z današnjim dogodkom skušamo našim ukrajinskim prijateljem nadomestiti utrinek domačega kraja, kar pa je zelo težko,” je povedal Diaci. Ta je zbranim voščil vesele praznike v upanju, da se kriza, ki je nastopila v Evropi, tudi čimprej konča in da se življenje vrne znova na svoje tirnice.

Zbrane pa je nagovoril tudi drugi sekretar na Ukrajinski ambasadi v Sloveniji Roman Tershovchyn, njegov nagovor pa je prevajala Larisa Kocherova. “Nikoli si nisem predstavljal, da lahko sosed stori takšno nasilje na sosednjo državo. Zaradi tega so številni ljudje zapustili svoje domove in domovino. Zato se zahvaljujem Sloveniji, ki je begunce sprejela,” je povedal sekretar. Izrazil pa je upanje, da se bo vojna kmalu končala in da bo povezava med Slovenijo in Ukrajino šebolj trdna. 

Učijo se slovensko

V skupini Začetna integracija priseljencev se je na Ljudski unverzi Šentjur spomladi formulirala prijetna skupina, pretežno udeleženk iz Ukrajine. Na prestrašene obraze iz prvih srečanj se je kmalu naselila vedrina ob dejstvu, da se vsaj na urah slovenščine srečujejo ljudje s podobno usodo, ki jim je učenje tujega jezika prineslo delo oziroma ukvarjanje z nečim, kar jim bo vsaj za trenutek pomagalo pozabiti na kruto resnico, usodo vseh njihovih, ki so ostali v domovini.

Udeleženke tečaja so prejele tudi potrdilo iz rok Alenke Testaniere, vodje LUŠ. So pa prirpavili še kratek kulturni program, kjer sta otročka Maša Maškova in Miša Hrymut, deklamirala urkajinsko poezijo pesnika Tarasa Ševčenka, ukrajenske žene pa so pod vodstvom Kocherove tudi zapele. Olga Kuzmich, solo pevka, ki izhaja iz Kijeva in že več kot 30 let prebiva v Sloveniji – je bila je članica opernega pevskega zbora SNG Maribor in ima 24 let zborovodskih izkušenj. Z obiskovalci je delila svojo avtorsko pesem z naslovom Uspavanka. Piko na i srečanja pa je pričaral glasbenik Kristian Myrnyi, sicer absolvent Akademije za glasbo, ki je zaigral na ukrajinski narodni instrument. Po končanem dogodku so se udeleženci posladkali z avtentučnimi ukrajinskimi dobrotami. (Jure Godler)

Sorodne novice

Plesna terapija s člani UTŽO Šentjur

Jure Godler

Slomškov simpozij: Iz dobre šole prirastejo boljši čas

Jure Godler

Aktivna jesen na Univerzi za tretje življenjsko obdobje Šentjur

Jure Godler

Tudi LUŠ izpadel z državnega razpisa. Se obeta pritožba?

ViP

Počitniški direndaj na Ljudski univerzi Šentjur

Jure Godler

Mladinski center Šentjur svetuje, kaj početi med počitnicami

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več