14.2 C
Šentjur pri Celju
03/10/2023
sentjur.net

Naša pesem skladatelja Matica Romiha

Šentjur, 16. 4. 2023 – Šentjurska občina je znana po slavnih skladateljih, predvsem najbolj opevanih Ipavcih. S svojo genialnostjo in smislom za glasbo so zaznamovali slovenski, pa tudi evropski prostor. V današnjem času se rojevajo in ustvarjajo novi skladatelji, katerih čas še prihaja. Eden izmed takšnih je tudi Matic Romih s Planine pri Sevnici. Mladenič je napisal že kar nekaj zborovskih skladb, ki pa jih v roke vzamejo tudi najboljši zbori Slovenije.

V farni cerkvi sv. Jurija v Šentjurju so se note, zapisane na listu papirja, prelevile v čudovito glasbo, ki jo je začutil Romih v notah, izvedli pa so jo trije vrhunski zbori. Skladatelj se je tega svojega projekta lotil celostno, ne le s koncertom, temveč tudi z izdajo notne zbirke ter s snemanjem, ki ga bodo izvedli profesionalni tehniki nacionalne slovenske RTV-ustanove,” je uvodoma povedala Anita Koleša, vodja območne izpostave JSKD. 

Zarja z Maticem

Koncert bodo z naslovno pesmijo otvorili domačini, člani Mešanega pevskega zbora Zarja Šentvid. Njihova nesporna kakovost je bila že večkrat potrjena, nazadnje na lanskoletnem državnem zborovskem tekmovanju Naša pesem, kjer so posegli po srebrnem priznanju. Zbor vodi Matevž Pušnik. Zapeli so dve Romihovi priredbi; najprej priredbo slovenske ljudske Nocoj pa, oh, nocoj, nato še pravoslavnega napeva Tebe pojem ter njegovo latinsko mašo za mešani zbor In paradisium. Že s prvim nastopom so pevke in pevci iz Šentvida pri Planini navdušili in se dotaknili poslušalcev v nabito polni cerkvi.

Naš skladatelj se je še v času študija na Akademiji za glasbo udeleževal tekmovanj in kompozicijskih natečajev, med drugim tudi natečaja, ki so ga razpisali v Akademskem pevskem zboru Maribor in na katerem je prejel nagrado za mladega skladatelja. Zbor vodi Tadeja Vulc. Zapeli pa so dve – Jesensko rožo, ki jo je Matic napisal na besedilo pesnika Srečka Kosovela, in Tri koledniške. To je njegova priredba ljudskih napevov, ki pa jih nocoj ne bomo videli in slišali v siceršnji prostorsko bolj dinamični izvedbi, takšno izvedbo namreč omejuje snemanje koncerta.

Slednji, ki so nastopili v šentjurski cerkvi, so bili tudi članice in člani Mešanega pevskega zbora Akademije za glasbo v Ljubljani. Zbor deluje v okviru rednega študijskega programa Akademije, zato je bil njihov član v času svojega študija tudi naš mladi skladatelj. Zbor vodi Sebastjan Vrhovnik. Zapeli so skladbe, ki so nastale izpod peresa Matica Romiha; sakralno pesem Libera me, Bele zvezde se sipajo, na besedilo Srečka Kosovela in slovensko ljudsko Lepa Anka kolo vodi. 

Ko prevladajo čustva

Po končanem uradnem delu je nekaj besed zahvale zborom in občinstvu namenil tudi skladatelj. Povezovalka programa Koleševa se mu je zahvalila za njegov doprinos k slovenski zborovski glasbi, kar je tudi za našo ustanovo velikega pomena. Za konec koncerta so zapeli združeni zbori. Koncert so družno zaključili s priredbo Ipavčeve pesmi V pomladi, ki so jo zapeli za konec čudovitega večera. Slišali smo jo v izvedbi združenih mešanih pevskih zborov. Zboru je dirigiral Matevž Pušnik. Koncert, ki pa se lahko primerja z najkvalitetnejšim zborovskim tekmovanjem Naša pesem, je požel buren aplavz občinstva in val navdušenja nad genialnostjo našega mladega skladatelja, ki je svojo pot šele začel. (Jure Godler)

Sorodne novice

Ipavčeva plaketa v roke planincu Miru Rožeju

Jure Godler

Matic Romih navdušil s svojo kompozicijo

Jure Godler

Revija odraslih pevskih zborov vstopa v četrto desetletje

Jure Godler

Lutkarije in vragolije

Jure Godler

Tri gledališke skupine so se igrale gledališče

Jure Godler

Koncert v spomin na prof. Edija Goršiča

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več