24.3 C
Šentjur pri Celju
18/05/2024
sentjur.net

Naši kraji in ljudje spomladi na filmskem platnu

Šentjur, 3. december 2022 – Mineva 220 let od rojstva blaženega Antona Martina Slomška, škofa in narodnega buditelja, rojenega v Unišah pri Ponikvi. Letos je o njem nastal biografski film Srečen bo čas, nasploh eden prvih celovečernih biografskih filmov v Sloveniji. Premiero je doživel pred tednom dni.

“Slomšek si še ni uspel priboriti poti do filmskega platna, vsaj na način, kot smo se ga lotili mi. Šlo je za bolj faktografske dokumentarce, ki povedo življenjepis v lepi filmski podobi, a gre za bolj arhivske posnetke njegovih krajev.” nam je povedal režiser David Sipoš in dodal, da so želeli njegovo življenje postaviti v bolj celostno filmsko izkušnjo, ki mestoma vključuje tudi ilustrativne podobe.

Ekipa Studia Siposh, ki se podpisuje pod produkcijo filma, je zgodbo delno umestila tudi v Slomškove kraje – kjer se je rodil, kjer je služboval, kamor je vodil bogoslovce. Sipoš ugotavlja, da so se ti kraji sicer v dvesto letih precej spremenili, zato so v filmu prikazani v krajših delih. Dve stoletji predstavljata zares velik časovni preskok, zato so veliko časa namenili tudi primerni kostumografiji.

V filmu Srečen bo čas bomo tako lahko videli Slomškovo Ponikvo, na filmskem traku pa je zabeležen tudi Šentvid pri Planini, kjer so posneli kar nekaj prizorov z mladosti blaženega škofa. Takrat štirinajstletnega Tončeta bomo namreč spoznali tudi v nekoliko bolj vročekrvni mladostniški podobi. Vanj se je igralsko prelevil osnovnošolec s Planine pri Sevnici Ožbej Romih. Kot pove režiser David Sipoš, so lokalne igralce iskali namensko: “Igralci, ki smo jih povabili na avdicijo na Osnovni šoli Blaža Kocena Ponikva so bili pomembni tudi zaradi domače govorice, da bodo lahko gledalce prepričali v dejanski Slomškov svet.”

“Rekel sem si, da do drugega kroga morda še pridem, kaj več pa težko,” nam je povedal Ožbej, novopečena filmska zvezda. Za avdicijo mu je povedala učiteljica, izkušnjo s snemanjem filma pa opisuje kot posebno, saj je bil poprej vajen le gledališke igre. “V začetku smo se dobivali na dva ali tri tedne ter se spoznavali s scenarijem in liki.” Snemanje njegovih prizorov je nato trajalo sedem dni, le streljaj stran od Ožbejevega doma. Nad končnim izdelkom je navdušen in upa, da si ga bo ogledalo čim več gledalcev. V filmu je zaigral tudi njegov oče, sicer znani zborovodja Matej Romih, prav tako bo na filmskem platnu možno uzreti številne občane Šentjurja.

Ustvarjanje biografskih filmov je zahtevnejše ravno zaradi rokovanja z zgodovinskimi dejstvi, ki ne morejo biti podvrženi povsem svobodni umetniški svobodi. K ustvarjanju so v Studiu Siposh zato povabili več strokovnjakov; zgodovinarjev, pisateljev in poznavalcev Slomškovega dela in življenja. “Skozi intervjuje so nam povedali marsikaj, seveda pa skozi montažo marsikaj v končni izdelek ne pride,” pove Sipoš in doda, da so vključili najpomembnejše prelomnice življenja Antona Martina Slomška: “Velika odgovornost sloni na izjavah intervjuvancev, a se je kljub temu težko odločati, kaj ohraniti v filmu, saj je Slomšek tako ogromen lik za Slovence in slovenstvo, da bi lahko o njegovih uspehih naštevali ure in ure.” V šali Sipoš doda, da ob snovanju takšnega filma skoraj doktoriraš.

Premiero je film Srečen bo čas doživel v soboto, 25. novembra, pred polno dvorano celjskega Cineplexxa. Kdaj bo na ogled stvaritev, ki bo zagotovo v ponos tudi Slomškovi rodni občini, režiser David Sipoš še ne upa napovedati, bo pa to zagotovo v prihajajoči pomladi.

Sorodne novice

Matej Romih na čelu Prosvetnega društva Zarja iz Šentvida pri Planini

Jure Godler

Kmetje se na Slomu srečujejo že drugo desetletje

Jure Godler

Moč božje besede se skriva v knjigah

Tjaša Ferlež

Šentjurska premiera filma o Slomšku napolnila IKC

Jure Godler

Letni koncert zbora v senci priznanja zborovodji

Jure Godler

Priromali k zavetniku kmetov na Ponikvo

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več