22.6 C
Šentjur pri Celju
25/05/2024
sentjur.net

Naši gasilci opravili kar 399 intervencij

Šentjur, 26. 3. 2024 – Gasilci Gasilske zveze Šentjur, so se zbrali že na 69. skupščini Gasilske zveze Šentjur.  Delegati vseh šentjurskih prostovoljnih gasilskih društev ter vodstvo Gasilske zveze Šentjur je skozi poročila pregledalo delovanje zveze in njene aktivnosti ki so se dogajale skozi preteklo leto. Uvodoma pa je zbranim nekaj pesmi zapel gasilski MoPZ Planina pri Sevnici.

Kot prvi je zbranim v Šentjurju dobrodošlico zaželel predsednik gasilske zveze Aleš Guzej, ki pa je kmalu po pozdravu besedo predal predsednici gostujočega društva škupščine, Damijani Čakš. Gasilsko društvo Šentjur letošnje leto praznuje že 150-letnico svojega obstoja. Ne samo, da so najstarejši. Vsako leto v njihovem društvu zabeležijo največje število intervencij, ki jih opravijo. Imajo pa tudi bogato zgodovino, katera jim je že v preteklosti postavila dobre temelje za opravljanje gasilskega dela, na katerih so gradili skozi leta vse do danes in bodo z gotovostjo gradili še v prihodnje.

Lahko se zanesemo na gasilce

Ko je delovno predsedstvo v sestavi Milana Kukoviča, Anje Zupanc, Blaža Hribernika in Damjana Mačka zasedlo svoja mesta je kot prvo sledilo predsedniško poročilo. Guzej je med drugim poudaril dobro in produktivno sodelovanje med zvezo, društvi in občino. »Glede na to, da je narava vedno bolj neprizanesljiva do nas je naše delo in trud še kako pomemben,« je povedal predsednik. Dotaknil se je nesreč, ki so v preteklem poletju zajele, ne samo naše kraje, ampak tudi večji del Slovenije. Znova so s skupnimi močmi dokazali, da se lahko občani in občanke zanesejo na gasilce, pa ni pomembno v kateri situaciji se znajdejo. Od vsega najbolj pomembno pa je bilo to, da so vse ure intervencij minile brez večjih poškodb, kar daje potrditev da njihov sistem izobraževanja deluje odlično in da morajo še naprej strmeti k dobri usposobljenosti in opremljenosti operativnega gasilca.

399 intervencij

Preteklo leto je bilo za operativce zelo pestro ter tudi naporno. Kot je povedal poveljnik GZ Šentjur Uroš Siter so v preteklem letu skupno zabeležili kar 399 intervencij. Po načrtu opremljenosti so priskrbeli zaščitne obleke in pripomočke, ki spadajo k izpravni obleki gasilca operativca, ob mesecu požarne varnosti so pripravili dve vaji ter z njima preizkusili znanje in pripravljenost gasilcev, redno so pripravljali in izvajali izobraževanja in usposabljanja ter tako nadgrajevali znanje, ki ga nikoli ni preveč.

V slogi in medsebojnemu zaupanju gasilcev je marsikatero delo nemogoče delo z lahkoto opraviti, kar so gasilci dokazali preteklo leto. Niso pa bile intervencije in tekmovanja edina stvar, ki je preteklo leto povezovala šentjurske gasilce. S svojim sodelovanjem so se preizkusili tudi v vihtenju kuhinjskih kuhalnic, saj so s kuhanjem kisle juhe v aprilu sodelovali na Šentjurjevem, v mesecu septembru pa so z zbiranjem nagrad in izpeljanim srečelovom zbrali denar za nakup gasilske opreme.

Predsednica komisije za mladino Hana Skale Mastnak je izpostavila preteklo leto, saj je bilo za mlade gasilce precej aktivno in uspešno. Udeleževali so se vseh glavnih mladinskih gasilskih dogodkov. Ekipe pa so odlično sodelovale tudi na tekmovanjih višjega ranga, kar je zelo dobra reklama za GZ Šentjur. Ne samo člani in mladina, ampak tudi članice in veterani so bili aktivni tako na tekmovanjih, prireditvah, Florjanovih mašah…  Poročilo veteranov je prebral Martin Trbovc, poročilo za članice pa Breda Županc.

Odlikovanja GZ

Na skupščini pa so podelili tudi odlikovanja. Matjaž Golež je prejel gasilsko plamenico III. stopnje za svoj trud in prizadevanja za delo v gasilski organizaciji in lastnimi vložki za dobrobit gasilskega društva. Aleksander Javornik je je prejel gasilsko plamenico II. stopnje, saj je nepogrešljiv član gasilskega društva Dolga Gora, sodnik gasilsko športnih disciplin, je pozitivna oseba ki s svojo pozitivno energijo prinaša na ostale člane društva dodatno voljo in veliko pripomore k samemu društvu. Uroš Siter je prejel plamenico II. stopnje, saj je s svojim delom, znanjem in usposobljenostjo motiviral mnoge mlajše generacije in svoje znanje uspešno prenesel nanje,  je sodnik in aktiven član enote prve pomoči, ki na vseh nivojih dosega odlične rezultate. S svojim preudarnim in mirnim pristopom zna v delo vključiti mlajše gasilce in jih naučiti prevzeti odgovorne funkcije v gasilski organizaciji, s  svojim delom in zgledom pa krepi delo gasilske organizacije.

Martin Močnik je prejel odlikovanje I. stopnje, saj je  skozi leta v gasilskem društvu PGD Ponikva pripomogel za marsikatero stvar, poprijel za marsikatero delo in si zanj tudi prizadeval. Kot dober mojster je pri vsakem delu sodeloval vse od temeljev pa do končne podobe. Znotraj gasilske organizacije je prejel veliko priznanj in je trenutno najstarejši član svojega društva in še vedno z veseljem in ponosom prihaja v dom med mlajše tovariše in priskoči na pomoč, kadar je to potrebno.

Beseda gostov

Besedo gostov je naprej prevzel predsednik GZ Slovenije, Janko Cerkvenik. Pohvalil je delovanje zveze in poudarila dobro sodelovanje med samimi društvi znotraj zveze in zunaj njenih meja. V imenu občank in občanov, ter v svojem imenu se je gasilcem zahvalil za njihovo požrtvovalno delo tudi župan občine Šentjur mag. Marko Diaci njegovi zahvali in spodbudi o dobrem sodelovanju, pa se je pridružil še župan Občine Dobje Franc Leskovšek. Pozdrave in lepe želje pa sta zbranim v Šentjurju zaželela tudi predsednik GZ Šmarje pri Jelšah Erih Strašek, poveljnik GZ Sevnica Gašper Janežič in predstavnik GZ Žalec. (Tjaša Ferlež, foto: Tone Kukovič)

Sorodne novice

Na Ponikvi gostili regijski kviz Gasilske mladine Celjske regije

Tjaša Ferlež

Za večerjo so poskrbeli moški!

Tjaša Ferlež

Na orientacijskem tekmovanju dokazali, da se znajdejo tudi v naravi

Tjaša Ferlež

Menjava na poveljniškem stolčku gasilske zveze

Tjaša Ferlež

Podpisali sporazum o letnem sodelovanju z Gasilsko zvezo Šentjur

Jure Godler

Jeseni ponovno odhajajo na državno tekmovanje

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več