14 C
Šentjur pri Celju
24/09/2023
sentjur.net

Neodvisni župani iz Šentjurja ciljajo na parlamentarne volitve?

Šentjur, 10. 1. 2022 – V Ipavčevem kulturnem centru Šentjur so neodvisni županje in župani slovenskih občin ustanovili Klub neodvisnih županj in županov. Zbralo se jih je kar 57, izrazili pa so željo po večji povezanosti. Pogovarjali so se tudi o možnostih sodelovanja na parlamentarnih volitvah. Zbrali so se na pobudo dr. Vladimirja Prebiliča, župana Kočevja, klub pa bo od včeraj dalje vodil župan Hrastnika Marko Funkl, ki ni skrival tega, da želijo neodvisni županje in župani postati največja tovrstna skupina s skupnim ciljem – trajnostni, skupni in enakomeren razvoj vseh občin ne glede na velikost in regijo.

Na srečanju je sodeloval tudi šentjurski župan mag. Marko Diaci»Danes se je tu v Šentjurju na pobudo iniciativnega odbora, v imenu katerega je Dr. Vladimir Prebilič sklical današnji sestanek Kluba neodvisnih županj in županov, zbralo 57 županj in županov, ki si želijo večje povezanosti. Ti župani in županje skrbijo za četrtino površine celotne Slovenije, za preko 420.000 občank in občanov ter imajo skupaj 237 občinskih svetnikov in svetnic. Nobena politična stranka v Sloveniji ne povezuje takšnega števila županj in županov, zato smo veseli takšnega odziva. Številni županje in župani so se za danes iz takšnih in drugačnih razlogov opravičili, jih pa sodelovanje v klubu zanima. Vesel in ponosen sem, da smo se s kolegi in kolegicami prvič srečali ravno v Šentjurju,« je povedal Diaci.

Povezovanje

“Odločili smo se, da se bomo povezovali tudi v prihodnje. Na več področjih. Tudi na političnem. Vsak župan ali županja se bo zase odločil, na katerih volitvah bo nastopil v letu 2022. Zase pa lahko v tem trenutku povem, da bom zagotovo aktivno vključen v prihajajoče volitve in s tem nimam v mislih samo županskih volitev v novembru,” je povedal tudi pobudnik kluba dr. Prebilič. Županje in župani pa imajo po njegovem tri možne smeri ali gredo na parlamentarni boj po poti samostojne stranke, ali poiščejo možnost sodelovanja z že obstoječimi strankami ali se sami odločijo kje in na kakšen način želijo kandidirat.

Vsak neodvisni županski kandidat pa bo imel štiri zaveze, ki so jih potrdili v Šentjurju:

  • zavzemal se bo za decentralizacijo,
  • za ureditev financiranja občin,
  • za ureditev statusa oziroma plač županov po izteku funkcije, s čimer »se že od 2008 ni nihče ukvarjal« in
  • si prizadeval, da predstavniki lokalne samouprave v pogovorih z vlado postanejo enakovredni partnerji – še zlasti ko gre za evropska sredstva.

Zaenkrat pa stoji pred njimi še ovira – nezdružljivost županske in poslanske funkcije, ki so jo potrdili v Državnem zboru RS leta 2011. “Na današnjem sestanku smo podprli ustanovitev ministrstva za lokalni razvoj, o ustanovitvi akademije lokalnih skupnosti, kjer bi izmenjevali dobre izkušnje in dobre prakse in druge operativne stvari,” je povedal šentjurski župan. Zatrdil je, da ga zaenkrat zanima le kadidatura za mesto župana na lokalnih volitvah, medtem ko ga parlamentarne volitve 2022 trenutno ne zanimajo. (Jure Godler)

Sorodne novice

Eva Boto s turnejo ENAJSTLETKA v Šentjurju

Jure Godler

Bo v Šentjurju vzklila stranka županov?

ViP

V IKC premierno predstavili nov dokumentarec o Josipu Ipavcu

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več