16.5 C
Šentjur pri Celju
04/08/2020
sentjur.net

Nika Zabukovšek – najhitrejša računarka v Sloveniji

Nika Zabukovšek je dijakinja 1. letnika I. gimnazije v Celju. Prihaja iz Ostrožnega pri Ponikvi. Rada bere, poje, se druži s prijatelji, zelo rada pa ima tudi živali. Svoj prosti čas najraje preživi v naravi. Prav tako se rada uči tuje jezike, potuje in spoznava druge kulture.

Nika Zabukovšek je trenutno najhitrejša računarka v Sloveniji med ženskami.

Udeležila si se matematičnega tekmovanja v hitrem računanju. Zakaj hitro računanje? 

Moj najljubši predmet je matematika in po končani srednji šoli se želim vpisati na študij matematike. Pri matematiki so mi še posebej všeč števila in to je verjetno razlog, da sem v drugem razredu osnovne šole pričela tekmovati v Hitrem in zanesljivem računanju – LEFO. 

Kako je potekalo tekmovanje, kakšen matematične operacije si morala reševati?

Tekmovanje poteka na treh nivojih, in sicer šolskem, državnem in meddržavnem. Tekmovalci smo razdeljeni v šest starostnih skupin. Šolsko tekmovanje poteka v treh krogih. V vsakem krogu rešujemo eno računsko operacijo, ki je v vsaki starostni skupini drugačna. V enem krogu imamo na voljo tri poskuse, vsak od njih je dolg štiri minute. Vsak poskus je razdeljen v šest stopenj, ki trajajo vsaka štirideset sekund. Težavnost računov se z vsako stopnjo veča.

V prvi stopnji imamo tako na primer račun 2 x 2, v šesti pa račun 18 x 153. V enem poskusu moramo rešiti čimveč računov, ki pa morajo biti seveda pravilni. Za vsak pravilen rezultat dobimo določeno število točk, katerih število se razlikuje glede na težavnost računa. Po končanih treh krogih se seštejeta dva najboljša rezultata in na podlagi tega se na državno tekmovanje uvrsti 10 – 15 najboljših iz vsake starostne skupine. Na državnem tekmovanju ima vsaka starostna skupina pet različnih računskih operacij. Jaz sem letos tekmovala v seštevanju s celimi števili, odštevanju in deljenju z decimalnimi števili ter množenju in iskanju neznanega števila z naravnimi števili. Vsako operacijo rešujemo štiri minute, tekmovanje pa traja petinštirideset minut. Na koncu se seštejejo najboljši rezultati iz vsake računske operacije. Najboljših pet v vsaki starostni skupini se nato uvrsti na meddržavno tekmovanje. Tam je potek tekmovanja enak kot na državnem tekmovanju.

Koliko je bilo udeležencev tekmovanja?

Meddržavnega tekmovanja sem se letos udeležila že osmič zapored. Potekalo je 29. aprila v Kilingi-Nomme v Estoniji. Tekmovala sem v skupini deklet od 7. razreda osnovne šole do 4. letnika srednje šole. Med dvaindvajsetimi dekleti iz šestih držav sem zasedla 2. mesto, kar je do sedaj moj najboljši rezultat.

Nam še lahko zaupaš kaj se ti je vtisnilo v spomin iz tekmovanja?

V spomin se mi je najbolj vtisnila podelitev priznanj in nagrad, saj je bil občutek, ko sem po osmih letih končno prejela medaljo, neverjeten. K temu je pripomoglo tudi neverjetno vzdušje v dvorani, ki so ga ustvarili ostali tekmovalci in naši spremljevalci v dvor.

(Jure Godler)

Sorodne novice

Ponkovljani ponovo zelo dobri v hitrem računanju

Jure Godler

Nika Zabukovšek odlična v Litvi

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več