17.8 C
Šentjur pri Celju
04/10/2023
sentjur.net

Njihovo poslanstvo je pomoč invalidom

Gorica pri Slivnici, 2. 9. 2023 – V Kulturnem domu Gorica pri Slivnici so se na 14. srečanju zbrali delovni invalidi občin Šentjur in Dobje. Moderatorka dogodka Polonca Jazbinšek je uvodoma spomnila, da si vsak nariše svoj zemljevid življenja, svoje poti in cilje. Žal pa na tej poti življenja srečujemo številne ovire, obvoze in stranpoti, ki prinesejo spoznanja, da morda ne bo tako enostavno. Tudi delovni invalidi so si oblikovali svoj zemljevid, ki poti, po kateri stopajo danes, ni predvidel. Poudarila pa je, da se tudi člani Medobčinskega društva delovnih invalidov Šentjur zavedajo, da na nepredvideni poti niso sami. Društvo izvaja svoje poslanstvo – pomoč invalidom druge in tretje kategorije, ki se borijo za preživetje v delovnih razmerjih ter tudi pomoč invalidom prve kategorije, upokojencem in pridruženih članom. 

Zbrane je pozdravil Vlado Robič, predsednik Medobčinskega društva delovnih invalidov Šentjur. “Letos obeležujemo 14. redno srečanje v Gorici pri Slivnici in 49-letnico obstoja društva, kar je še dodaten razlog, da se srečamo na prireditvi, ki je v prvi vrsti namenjena druženju, saj se mnogi srečamo prav tukaj,” je uvodoma povedal predsednik društva Robič. Izpostavil je, da mnogim osamljenim, utrujenim od težkega kmečkega dela ali dela v tovarni, takšno druženje veliko pomeni, saj prijazna beseda in stisk roke pozdravita marsikatero bolečino in občutek samote. Spomnil se je tudi invalidov, ki so jim vremenske ujme vzele vse, kar so si težko prigarali čez življenje. 

Pot je lahko tudi manj strma

Društvo delovnih invalidov Šentjur je najprej delovalo v okviru Društva invalidov Celje, leta 1974 pa se je osamosvojilo kot samostojno društvo v okviru takratne občine Šentjur pri Celju. Sodelovanje je seveda ostalo, zato se predsednica celjskega medobčinskega društva delovnih invalidov Dragica Mirnik z veseljem udeležuje srečanja šentjurskega društva. “Sodelovati z vami je res lepo. Naša pot, ki jo moramo invalidi prehoditi na drugačen način, je manj strma in prijetnejša, ko veš, da obstaja prijatelj, ki ti bo znal prisluhniti in te usmeriti tja, kjer je lepše,” je povedala. Nadaljevala je, da tudi takšna srečanja zdravijo. 

Spregovorila pa je tudi šentjurska podžupanja Silva Koželj. Obljubila je, da jim bo Občina Šentjur še naprej stala ob strani in pomagala tudi s sofinanciranjem dejavnosti društva. Izpostavila je, da je delovanje takšnega društva za delovne invalide zelo pomembno, saj poleg druženja pomeni tudi pomoč pri stiskah članov društva. “Po koncu službe se sodelavci med seboj oddaljimo in zato je prav, da se takšna srečanja redno dogajajo in da tudi delovni invalidi ohranjate delovno kondicijo,” je še dodal Branko Uduč, svetnik Občinskega sveta Občine Dobje.

Druženje ob smehu in glasbi

Organizator pa je poskrbel tudi, da ni zmanjkalo glasbe in smeha. Za kulturno popestritev uradnega dela dogodka so poskrbeli člani Vokalne skupine 7 de’ci, ki jih vodi Leon Ašenberger, za salve smeha pa humorist Dominik Gračner s Kalobja. Navdušenje zbranih pa so poželi tudi člani Jožkove bande iz Vojnika, ki so s harmoniko, z grabljami, s cugom, z riflco, bobnom in s petjem pripravili dvorano za Ansambel Pik, s katerim so delovni invalidi preživeli preostanek sobotnega dogajanja. (Jure Godler)

Sorodne novice

Razdeljena država ne more biti uspešna

Tjaša Ferlež

Znova soncu pokazali čudovite starodobnike

Jure Godler

Pomembno je medsebojno povezovanje

Tjaša Ferlež

Mesec marec – mesec žensk

Tjaša Ferlež

O načrtih Združenja zgodovinskih mest Slovenije tokrat v Šentjurju

Jure Godler

Lipa zelenela je, srečanje pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več