10.7 C
Šentjur pri Celju
19/05/2024
sentjur.net

Ob 50. obletnici delovanja MDCIV Celje

Šentjur, 15. 9. 2022 – V Ipavčevem kulturnem centru Šentjur so člani Medobčinskega društva civilnih invalidov vojn Celje praznovali 50. obletnico delovanja. Društvo je začelo delovati leta 1972 po ustanovnem zboru v Narodnem domu Celje. Za prvega predsednika društva je bil izvoljen Anton Janežič, nato pa so sledili še Marjan Štemberger, Janko Cencelj, Franc Zupanc, Štefka Škornik, mag. Adolf Videnšek, ter od leta 2014 dalje Franc Ožir.

V društvu se vseskozi prizadevajo za statusno ureditev in ustrezno zaščito civilnih invalidov vojn in njihovih družinskih članov, skrbijo za boljšo socialno vključenost invalidov, za ohranjanje zdravja – dostopne zdravniške in počitniške kapacitete ter druženje z invalidi iz drugih sorodnih društev. Danes je društvo prostovoljna invalidska organizacija v katerega je včlanjeno 52 civilnih invalidov in 13 družinskih članov po umrlih civilnih invalidov vojn. “Društvo deluje na temelju humanih odnosov in solidarnosti, ter nasprotuje vojnam in vsem oblikam nasilja, agresije in terorizma,” je uvodoma povedal predsednik društva Franc Ožir.

Milijon kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev

V izogib novim žrtvam je potrebno poudariti, da naj bi bilo na slovenskem ozemlju po podatkih pristojnih služb še vedno nekaj manj kot milijon kosov vojaških neeksplodiranih ubojnih sredstev, ostanki I. in II. Svetovne vojne. Državna enota za neeksplodirana ubojna sredstva je samo v l. 2021 opravila 167 intervencij, v katerih je uspešno odstranila in uničila 3.021 kosov skupne teže 7.127 kg. “Zato je prav, da opozorimo prebivalce, predvsem otroke na nevarnost le teh, ter da se teh sredstev ob morebitni najdbi ne dotikajo in takoj obvestijo pristojne službe, da ne postanejo invalidi,” je dodal Ožir.

“Spomini, ko smo kot otroci utrpeli poškodbe z vojaškim ubojnim materialom, bili izgnani med vojno, in podobno. Postali smo invalidi brez lastne krivde, vsak s svojo zgodbo življenja,” je dodal za konec uvodnega govora Franc Ožir.

Z bombo v roki

Pomembne obletnica društva so se udeležili predstavniki sorodnih organizacij iz skoraj celotne Slovenije in Zveze društev civilnih invalidov vojn Slovenije. Slavnostni govor na prireditvi je imel tudi predsednik slednje mag. Adolf Vindenšek. Ta je izpostavil, da je od vojn minilo že stoletja in desetletja in še vedno se na naših tleh dogajajo nesreče z neekspodiranimi ubojnimi sredstvi. Od leta 2000 imamo v Sloveniji pet do 30 let starih oseb z teškimi poškodbami. “Ljudje bi morali ozavestiti, kaj takšna neumnost kot je vojna prinese. V vojni ni zmagovalcev, ampak so vsi poraženci,” je povedal Videnšek.

Dodal je, da je bilo po II. svetovni vojni zelo veliko nesreč z neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi – v katerih so bili udeleženi otroci. “Takrat sem bil v kratkih hlačah, v brezrokavniku, ko mi je v roki eksplodirala italijanska paradajzarca. Marsikdo je takrat rekel, da je čudež, da sem ostal živ,” je svojo grozljivo izkušnjo opisal Videnšek.

Priznanja članom

Ob visokem jubileju društva so podelili tudi zlate plakete za dolgoletno delo v organih društva, ki sta jih podelila predsednik Ožir in tajnica društva Sara Voršič. Plakete so prejeli: Alojz DolerFranc ČanžekMartin GoleFranc OžirVlado VeselakAdolf VidenšekMarija Vodovnik in Sara Voršič. Za kulturni program dogodka, ki ga je spretno krmaril voditelj Luka Žerjav, so poskrbeli pevci MoPZ skladateljev Ipavcev Šentjur in mlada pevka iz Šentjurja Aleksandra Keše. Proslavo pa so invalidi zaključili na pogostitvi v Gostišču Bohorč. (Jure Godler)

Sorodne novice

50 let zaključka osnovne šole

Jure Godler

Kultura je v zraku na vrtu Centra kulture Gustav

Jure Godler

Vse najboljše, glasbena šola!

Jure Godler

Tajfun Planina: Naš paradni konj praznoval abrahama

Jure Godler

Goriški hram učenosti slavil 50 let

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več