-4.2 C
Šentjur pri Celju
16/01/2021
sentjur.net

Obrtna zbornica razdelila maske iz javnega poziva

Šentjur, 20. 11. 2020 – Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je v začetku meseca novembra objavilo javni poziv za zaščitne maske za pomoč samozaposlenim in mikro podjetjem do štirih zaposlenih. Država je za ta namen pripravila 5 milijonov zaščitnih mask. Podjetniki pa so se morali, da so bili upravičeni do mask, prijaviti preko spletnega obrazca ter izpolnjevati določene pogoje –  prijavitelj ne sme biti v postopku prisilne poravnave ali likvidacije podjetja, ni prejel državne pomoči za reševanje in prestrukturiranje podjetij v težavah itd.

Maske je ministrstvo po ključu dostavilo območnim obrtno-podjetniškim zbornicam, ki so bile zadolžene za razdelitev zaščitne opreme. K temu je pristopila tudi šentjurska obrtno-podjetniška zbornica, katere predsednik je Zdenko Horvat. “Pomoč v obliki zašitnih mask je zelo dobrodošla za marsikaterega podjetnika,” je povedal predsednik. Samozaposleni so prejeli 150 zaščitnih mask ter še enkrat toliko za vsakega zaposlenega na podjetju, do maksimalno štirih zaposlenih. Podjetniki, ki so zaščitne maske prejeli, pa bodo morali državno pomoč vpisati tudi v svoje poslovne knjige, in sicer v vrednosti 26 evrov po paketu 50 mask. V Šentjurju so razdelili 54.600 mask, ki jih je prejelo 238 podjetnikov, ki so zaprosili za njih.

Mask, ki jih je razdeljevala zbornica v Šentjurju, je prehitro zmanjkalo. Bilo je 2250 kosov mask oziroma 45 paketov. V zbornici se trudijo, da bodo za tiste podjetnike, ki kljub prijavi mask niso uspeli dvigniti, še zagotovili iz drugih območnih zbornic, kjer jih je nekaj ostalo.

Podjetniki v škripcih

Zdenko Horvat je hkrati tudi opozoril na gospodarsko krizo obrtnikov in malih podjetnikov. “Situacija je zelo resna. Veliko malih podjetnikov je že pred vrati stečaja, nekateri so vrata svojega podjetja že zaprli. Predvsem so na udaru gostinske dejavnosti, frizerstva in druge gospodarske panoge,” je povedal. Izpostavil je, da so ukrepi nekatera podjetja bolj prizadeli kot druga. Ob razdeljevanju zaščitnih mask se je tudi marsikateri podjetnik odločil, da se pridruži šentjurski obrtno-podjetniški zbornici. Ta šteje okrog 210 članov. Ob mesečnem plačevanju članarine so člani upravičeni tudi do kartice ugodnosti Mozaik podjetnih. S to kartico obrtno-podjetniškega zborničnega sistema pridobivajo številne ugodnosti in popuste pri nakupu materiala in storitev izbranih partnerjev, območnih obrtno-podjetniških zbornic in članov v mreži popustov jaz-TEBI(Jure Godler)

Sorodne novice

Zaščitne maske za samozaposlene in mikro podjetja

Jure Godler

Komentiramo: O ukrepih, medijih in nakupih

Jure Godler

Pustne maske rajale tudi na Ponikvi

Tjaša Ferlež

Maske zavzele Malgaja

Jure Godler

Dan za zdravje

Jure Godler

Šolski avtobus je vodil pustno povorko

Zoran Borovšak
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več