23.6 C
Šentjur pri Celju
21/09/2023
sentjur.net

Okrogle obletnice na Ponikvi

V sredo, 23. maja, so na Ponikvi praznovali kar tri velike jubileje. 200-letnico organiziranega šolstva na Ponikvi, 150-letnico izdaje prvega atlasa Blaža Kocena in 150-letnico smrti blaženega Antona Martina Slomška. Kar vse so združili v eno šolsko predstavo, ki je do zadnjega sedeža napolnila ponkovško telovadnico.

Uvodno besedo je po himni, ki jo je zapela Urška Pevec, dobil župan mag. Marko Diaci. Ta je v svojem slavnostnem nagovoru spomnil, da je šola dobila priznanje Turistične zveze Slovenije za najlepšo šolo in zaželel, da bi se ta prizadevanja ohranila tudi v prihodnje. »Našim otrokom moramo nuditi največ, kolikor zmoremo,« je nadaljeval župan. Spomnil se je tudi prizadevanj blaženega Antona Martina Slomška in samouka Blaža Kocena, ki sta svoj domači kraj zaznamovala za zmeraj.

Na proslavi, na kateri so nastopali predvsem šolski otroci, so se spomnili tako zgodovine šolstva na Ponikvi kot tudi življenjskih poti Slomška in Kocena. Vsakemu so namenili kratko igro, kako je potekala šola takrat, zaključili pa z življenjem na šoli sedaj. Vse skupaj so zavili v petje obeh pevskih zborov – otroškega in mladinskega, ki ga vodita ravnateljica Andreja Ocvirk in Marko Golež. Na koncu so razdelili še simbolična darila. Tako so darila prejeli župan mag. Marko Diaci, Sonja Zajc, dr. Jurij Konauer, Igor Dosedla, Jože Palčnik, župnik mag. Alojz Kačičnik in Janko Pušnik. Ravnateljica Andreja Ocvirk je na koncu poudarila, da šola niso samo zidovi, temveč je pomembno tudi to, kar šola nudi otrokom. Na prireditvi so predstavili tudi nov logotip šole.

Na OŠ Ponikvi pa so tudi odprli trajno rastavo o Slomškovem življenju. Za to razstavo pa so bile zadolžene Irena Zevnik in Jožica Ferlež. Učenci nižje stopnje pa so na to temo narisali tudi risbice in jih razstavili po šolski knjižnici.

Sorodne novice

Kletna etaža za inovativen pristop k interpretaciji kulture

Jure Godler

Sonce pričaralo božično skrivnost

Tjaša Ferlež

ŠENTJUR: Diaci vstopa v četrti mandat. Prejel 70,58 % glasov.

ViP

Po plašču, zdaj še nova notranjost slivniške šole

ViP

Tradicija se znova nadaljuje

ViP

Občina bo pomagala pri prenovi doma na Resevni

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več