22.6 C
Šentjur pri Celju
25/05/2024
sentjur.net

Opravili kar 3.558 intervencijskih ur

Šentjur, 24. 2. 2024 – Kot zadnji v seriji občnih zborov prostovoljnih gasilskih društev so v Gostišču Bohorč zasedali šentjurski gasilci. Šentjurčani, ki se ponašajo z daleč največjim številom intervencij in verjetno najslabšo udeležbo na gasilskih tekmovanjih. Za nameček pa so šentjurski gasilci stopili v 150. leto delovanja. Kot se spodobi za občni zbor, je ta organ vodilo delovno predsedstvo v sestavi Drago Jančič, Adrijana in Gašper Pajk ter zapisnikarica Dragica Krofl. Kot prva je zbor članov nagovorila predsednica PGD Šentjur, Damjana Čakš. “Za nami je težko leto, predvsem zaradi naravnih katastrof, ki so zajele naše kraje in državo,” je uvodoma povedala predsednica. Naročili so že novo gasilsko vozilo, ki ga bodo prevzeli na Šentjurfestu – zabavi ob občinskem prazniku.

157 intervencij

Šentjurski gasilci so v preteklem letu opravili 157 intervencij, kar leto 2023 uvršča v “razgibano in rekordno” po besedah poveljnika Danila Matuša. Od teh so izstopale intervencije ob poplavah (40), vetrolomu (50) ter tehnična in druga pomoč (40). Požari so se ob statistiki uvrstili šele na četrto mesto – bilo jih je 10 – 8 od teh na stanovanjskih stavbah in po eden na nestanovanjskem objektu in industrijskem objektu. Od tihega alarma do izvoza prvega vozila pa povprečno traja 6,71 minute, kar je za prostovoljno društvo impresivno.

Gasilci so izvozili vedno v popolni postavi ter na intervencijah opravili 3.558 delovnih ur. Če intervencijam prištejemo še ure dežurstva (kolesarska dirka, dan mrtvih), požarne straže na prireditvah, preglede in servise požarne opreme, sojenja na tekmovanjih, ur, opravljenih na izobraževanjih in vajah, so gasilci skupaj opravili 8.210 ur. Če te opravljene ure delimo s številom aktivnih članov društva, ki jih je 48, so povprečno opravili 170 prostovljnih ur na člana. Oziroma skoraj mesečno delovno obveznost zaposlenega v službi. Narava nam vse pogosteje kaže svoje zobe in lahko vidimo, da smo v teh težkih trenutkih predvsem gasilci tisti, ki vedno pridemo na pomoč,” je zaključil poveljnik. Na koncu je izpostavil tudi, da so nekateri gasilci opravili več kot 500 protovoljnih gasilskih ur. 

Priznanja in napredovanja

Poročila je zbor članov soglasno potrdil. Potrdil je tudi delegata, ki bosta PGD Šentjur zastopala na bližajoči se skupščini Gasilske zveze Šentjur. V čin višji gasilec so napredovali Žan Burič, Gašper Cvek, Simon Huzjak, Žan Kerš, Gašper Kovačič in Martin Petek. V čin gasilca je napredovala Nina Tovornik, v čin gasilca pripravnika pa Tomaž Mraz. Tečaj o opravjeni specialnosti – dihalne naprave so opravili Adrijana Pajk, Jurij Juršinič ml. in Lučka Tovornik. Za dolgoletno delo v gasilskem društvu je za 20-letno delo prejel Tomaž Mraz, za 30-letno delo pa Mojca Štor. Priznanja Gasilske zveze Šentjur tretje stopnje je prejel Gašper Kovačič,  priznanje GZŠ druge stopnje pa Mojca Štor.

Podnebne spremembe

Gasilcem se je za požrtvovalno delo zahvalil tudi župan mag. Marko Diaci. “Funkcija gasilske organizacije se je spremenila iz smeri požarne varnosti v smer varovanje ljudi in premoženja zaradi podnebnih sprememb. Za to je potrebno biti tehnično usposobljen,” je poudaril Diaci. Poudaril je, da občina že več kot desetletje izvaja ukrepe za boljšo poplavno varnost, ki pa še niso zaključeni. Izpostavil je tudi pomen suhih zadrževalnikov. Gasilcem pa je v letu 2024 zaželel 15 intervencij ne 157, kot so jih imeli v lanskem.

Ob 150-letnici delovanja pa je šentjurskim gasilcem čestital tudi predsednik GZŠ Aleš Guzej. Poudaril je, da je pomembno delo z mladimi, saj iz te baze gasilci črpajo bodoče operativne gasilce. Na območju GZ Šentjur je bilo izvedelnih skoraj 400 intervencij, poleg tega pa so gasilci pomagali prizadetim tudi drugod, za kar se je zahvalil vsem, ki so hiteli na pomoč še drugam. Izpostavil je tudi srečelov na Šentjurfestu, z zbranimi sredstvi, pa so skupaj z donacijo Občine Šentjur kupili kar 12 kompletov opreme za gasilska društva. Po uradnem delu je sledila večerja in družabni del občnega zbora PGD Šentjur. (Jure Godler)

Sorodne novice

Po zborovanju na Ponikvi so gasilce zjutraj prebudili pozivniki

Urša Kajba

Lani kar 29-krat odhiteli na pomoč

Tjaša Ferlež

Pogasili požar v Domu starejših Šentjur

Jure Godler

Šentjurski gasilci naročili nov gasilski avtomobil

Jure Godler

72 intervencij in 721 udeleženih operativcev

Jure Godler

Gasilska vaja: Zagorelo v Domu starejših Šentjur

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več