9.7 C
Šentjur
13/10/2019
sentjur.net

Pihalci z nadarejnim Svenom Senico navdušili

Šentjur, 14. 4. 2018 – Že tretje leto zapored članice in člani Pihalnega orkestra Šentjur pripravljajo pomladni koncert in z njim nekako napovedujejo pravo pomlad. Pihalni orkester Šentjur pa že 15 let vodi dirigent Jurij Hladnik, ki poskrbi, da ” paleta instrumentov vedno ubrano in točno zveni.” Po uvodu so glasbeniki na odru Ipavčevega kulturnega centra Šentjur zaigrali Štorijo o lipicancih, skladbo, ki je sestavljena iz treh stavkov, v Šentjur pa jo je prišel poslušat tudi skladatelj Emil Glavnik, ki je tudi avtor te glasbe. Glavnik, ki je moral odditi takoj po svoji skladbi, pa ni bil edini pomembni gost na koncertu.

Začetki šentjurske godbe segajo v leto 1934, ko se je na Kalobju ustanovila prva godba v občini, vendar je njihova glasba po 13 letih delovanja utihnila za deset let. Leta 1968 pa je pihalna godba na pobudo Franca Šusterja in Alojza Perca ponovno oglasila. Slednji je učil mlade godbenike kar na svojem domu na Planinci pri Kalobju ter poskrbel, da je leta 1974 pod vodstvom kapelnika Ivana Ulage ponovno zaigrala. Na prvih vajah jih je bilo šest, naslednjič pa že dvanajst. Aljozu Percu pa je predsednik šentjurskega pihalnega orkestra Vladimir Belina izročil tudi priznanje ter se mu zahvalil za preteklo delo.

Praksa pri pihalnem orkestru je tudi, da svoje vrste vedno zapolnijo z mladimi glasbeniki, ki se tako kalijo. Nekaterim najbolj perspektivnim pa daje tudi možnost, da stopijo v ospredje. Tako se je na pomladnem koncertu izkazal trobentač, harmonikar in pianist Sven Senica, tokrat na klavirju. Priredil je skladbo Bumble-Boogie, v kateri je bil solist in celo sam napisal aranžma za orkester. Njegova skladba je požela velik aplavz občinstva, Senica pe je moral priti še enkrat na poklon. Prireditev je povezovala tudi nekdanja članica Pihalnega orkestra Šentjur Nastija Močnik. (Jure Godler)

Sorodne novice

Zaigrali udeleženci poletne šole

Jure Godler

Pihalcem je ponovno uspelo

Jure Godler

Dan državnosti brez presežnikov

Jure Godler

Tudi mladi glasbeniki vstopili v pomlad

Jure Godler

Pihalci z zahtevnim programom ponovno v Hruševcu

Jure Godler

Tudi deževje se je usmililo organizatorjev proslave

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več