1.4 C
Šentjur pri Celju
22/04/2024
sentjur.net

Plesna terapija s člani UTŽO Šentjur

Šentjur, 11. 1. 2023 – Člani Univerze za tretje življenjsko obdobje Šentjur so v novo leto zakorakali z dvemi zanimivimi rednimi srečanji članov. Po praznikih so si v sodelovanju s Centrom za krepitev zdravja izmerili telesno težo, delež telesne maščobe, delež telesnih mišic in vode v telesu, maso kosti, stopnjo visceralne maščobe in bazalnega metabolizma. Minuli četrtek pa so za člane organizirali zanimivo plesno delavnico, kjer so izvajali plese v krogu, pod mentorstvom Darje Bažec, ki ima kot izvajalka tovrstnih plesov že več kot 20 let izkušenj.

˝V plesih iz različnih duhovnih in kulturnih tradicij udeleženci slavijo življenje in se ga radostijo, vrh tega pa razvijajo svoje pevske in gibalne sposobnosti, krepijo občutek pripadnosti in so preventiva proti demenci. Plesne urice marsikomu tudi preženejo osamljenost in polepšajo jesen življenja, tisti, ki pa niso v paru, pa vseeno lahko plešejo, saj se pleše v krogu po vzoru starodavnih tradicij˝, je povedla izvajalka plesne terapije Darja Bažec.

Plesi v krogu

Plesi v krogu

Plesi v krogu so najstarejša znana oblika plesa v številnih tradicijah – arabski, judovski, turški, iranski, armenski, grški, balkanski, v evropski, južno- in severnoameriški, tibetanski … V Slovenijo so ti plesi prišli že pred mnogo leti in Darja je bila v tem krogu in se jih priučila od Marijana Rudla. Potem ko je v plesih in pesmih doživela mnoge izpolnjujoče in povzdigujoče trenutke, se je v njej porodila želja, da bi energijo miru in radosti delila naprej z drugimiK plesom različnih kulturnih tradicij je dodala tudi plese miru.

˝To so plesi za slavljenje življenja, ki niso namenjeni gledalcem, ampak plesalcem. Udeleženci vstopajo vanje, čutijo njihovo naravo, ki  jih privede nazaj k sebi, v harmonijo s seboj, z življenjem v sebi in k povezanosti z bližnjimi. Vsak ples ima svojo glasbo in koreografijo. Narava plesov se spreminja od umirjenih do hitrih in temperamentnih, nekateri so slovesni, drugi igrivi. Gibi in koraki so enostavni˝, je še povedala Bažčeva.

Stopiti čez prag udobja

Včasih med plesi zapojejo kakšno pesem, zelo priljubljena je priredba pesmi Sijaj, sijaj sončece, za katero je Marjan Rudel prikrojil besedilo. ˝Pesem govori, da se sonček lahko skrije tudi za oblak, ampak za njim še vedno sije sonce in ne vidi ga vsak. Potem ko pride temna noč, pa ne izgubi upanja, v zori sonce vstane in svetel dan nam da,˝  na mah zrecitira Darja. V prostovoljstvu uživa in spoznava, kako pomembno je,  da se človek daje. Človek namreč ni samemu sebi namen. Vsem tistim, ki so doma in ne najdejo smisla življenja, pa toplo svetuje, da prestopijo prag udobja in pogledajo, kaj lahko dajo življenju. Kajti ko se človek daje za drugega, je to tisto, kar človeka najbolj izpolnjuje in osrečuje. (Alenka Testaniere, LUŠ)

Sorodne novice

Ob dnevu žena tudi o položaju žensk v Indiji

Jure Godler

Na LUŠ-u z evropskimi sredstvi za program Izzivi podeželja

Jure Godler

Kulinarična delavnica s chefom Borutom

Jure Godler

Z LUŠ po nova znanja

Jure Godler

Ognjeni spektakel in druženje ob koncu leta za LUŠ

Jure Godler

Že 15. profesionalno usposabljanje pedagoških delavcev na Slomu

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več