1.7 C
Šentjur pri Celju
06/12/2023
sentjur.net
Podjetniški inkubator Aurea, Gorica pri Slivnici

Odprli novo podjetniško okno za kraj, občino in regijo

Gorica pri Slivnici, 7. oktober 2022 – Dobro leto rohnenja strojev v središču Gorice pri Slivnici je vendarle prineslo novo podobo stavbe Auree. Kot je znano, bo stavba namenjena podjetniškemu inkubatorju, zaživel bo predvidoma z novim letom.

Kranjčeva hiša, kot je bila po lastniku znana ob izgradnji, je nekoč bila trgovina, kasneje pa je gostila tudi med in povojno oblast, zobozdravnika, kulturni dom, krojača, kino, dolga leta je v njej obratovala tudi podružnica celjskega podjetja Aurea, ki je izdelovalo vojaške značke in pokale. Ime podjetja je postalo sinonim za stavbo, ki je več desetletij klavrno propadala in kazila videz Gorice pri Slivnici. Številni plani in pobožne želje po novi vsebini stavbe so se zvrstili ta čas, septembra 2020 pa je Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko finančno podprla projekt »Mreža podjetniških inkubatorjev – Poslovni objekt Aurea Gorica pri Slivnici« v okviru dogovora za razvoj Savinjske razvojne regije.

Petkovo odprtje podjetniškega inkubatorja je bilo za Gorico pri Slivnici tako zelo slovesen dogodek, ki so ga temu primerno spremljali tudi zvoki šentjurskih pihalcev. Župan Marko Diaci je dejal, da je občina z ureditvijo Aureje pridobila okoli 700 kvadratnih metrov novih površin podjetniškega inkubatorja izven centra mesta Šentjurja: “Uredili smo stavbo, ki je bila zapisana propadu. Kraj je s tem pridobil tudi na izgledu in vrednosti.” Urejena je namreč tudi zunanjost objekta, na voljo je tudi 14 novih parkirišč in terasa za lokal.

Boljši časi tudi za jezero?

Že ob začetku del so na občini zapisali, da bo inkubator pomagal “Oblikovati aktivno in prepoznavno podporno okolje z namenom pospeševanja ustanavljanja novih podjetij ter pomoči pri njihovem delovanju, rasti in razvoju, da bodo prispevala k večji konkurenčnosti, kvalitetnejšim delovnim mestom ter posodobitvi strukture gospodarstva v subregiji.” Ob tem so spomnili tudi na bližnji up šentjurskega turizma: “Sam turistični potencial Slivniškega jezera je še dokaj neizkoriščen, ravno podjetniški inkubator pa bi lahko bil pomemben člen pri oživitvi turistične ponudbe ter pri ustvarjanju novih idej za boljši izkoristek.”

Podjetniški inkubator Aurea bo deloval kot podružnica šentjurskega, ki je bil odprt leta 2009. Z njim upravlja Razvojna agencija Kozjansko, kjer pravijo, da se zanimanje že kaže, a da bo treba za dejanske številke počakati na razpis za oddajo prostorov. Goriški inkubator je namreč občutno večji, prav tako razpolaga s sodobnejšo tehnologijo. Investicija je težka dobra 1,2 milijona evrov, Evropski sklad za regionalni razvoj je prispeval dobrega pol milijona evrov.

Navzoči so se lahko po koncu odprtja tudi okrepčali, skozi celoten večer je bil na voljo tudi brezplačen točilni pult. Številni so se nato namenili še do bližnjega goriškega kulturnega doma, kjer so s koncertom odprli še eno novost v kraju, prenovljeno dvorano. (Foto: Franci Hrovatič)

Sorodne novice

Borut Pahor, bivši predsednik, kmalu na trgu dela

Jure Godler

Intervencijski center Šentjur na prvi stopnički do realizacije

Jure Godler

V soboto mladina, v nedeljo člani, članice in starejši gasilci

Tjaša Ferlež

Zbirali sredstva za kalobške orgle

Jure Godler

​Podjetniške ideje se bodo rojevale v novi kavarni

ViP

Tudi na krožišču obrezali potomko trte

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več