19.4 C
Šentjur pri Celju
17/08/2022
sentjur.net

Poraba vode se je v zadnjih letih povečala za šestkrat

Šentjur, 22. 3. 2021 – Ekologi brez meja so organizacija, ki se zavzema za svet brez odpadkov. Tega skušajo doseči z ozaveščanjem, aktivacijo in predvsem s povezovanjem posameznikov, odločevalcev in organizacij. »Naše poslanstvo je odkrivanje novih tem in zagotavljanje podatkov, s katerimi lahko vplivamo na spremembe politik in navad,« so zapisali v svoji predstavitvi. Ob svetovnem dnevu vode, 22. marca, pa je Ljudska univerza Šentjur pripravila videokonferenco preko Zooma, kamor je povabila člana organizacije Ekologi brez meja Jaka Kranjca. Ta je v predavanju poslušalcem predstavil velik pomen vode, ki se ga ljudje sploh ne zavedamo, ampak ga vedno bolj potiskamo na rob zmožnosti.

»Naš odnos do vode ni najboljši in vode žal počasi zmanjkuje,« je uvodoma začel predavanje Kranjc. Evropejec porabi povprečno 200 litrov vode na dan, medtem ko Slovenci le 100 litrov. Poraba vode pa iz leta v leto še vedno narašča – kar 70 % pa se jo porabi v pridelavi hrane, energetiki in industriji. Po oceni bomo leta 2030 s takšnim naraščanjem presegli rob in bo vode začelo zmanjkovati. Omenil je tudi vodni odtis – ali nevidna voda, ki jo porabimo kot potrošniki izdelkov. Na primer na področju govedoreje – za 1 kg govedine, ki jo dobimo na krožnik, je bilo porabljenih kar 15.500 litrov vode.

Predavatelj je opozoril tudi na onesnaženost voda. Na to v veliki meri vpliva kmetijstvo, industrija, kanalizacija, odlagališča, pa tudi hormanski motilci, nitrati, težke kovine, plastika in širjenje invazivk. Podal pa je nekaj uporabnih nasvetov, kaj lahko za zmanjšanje porabe vode naredimo tudi posamezniki. Predvsem lahko zmanjšamo porabo pri dnevni uporabi vode – tuširanje, pomivanje posode, pranje avtomobilov, zalivanje, z uporabo sive vode ter s pravilno deponijo odpadkov. Opozoril je tudi, da se bo proizvodnja hrane povečala do leta 2050 kar za 70 %, medtem se bo posledično povečala poraba vode za 14 %.

Kranjc je predavanje zaključil, da je voda integralni del našega življenja in del vseh naših civilizacijskih sistemov. Pomembno je, da zanjo skrbimo in se z njo obnašamo racionalno. (Jure Godler)

Sorodne novice

V veljavi sklep o varčevanju in omejitvi rabe pitne vode

ViP

Ponovni pozivi k racionalni rabi pitne vode

ViP

Na Ljudski univerzi Šentjur so se učili v naravi

Jure Godler

Slomškov simpozij – Če hočeš druge vneti, moraš sam goreti

Jure Godler

Referendum: Tudi v Šentjurju visoko nasprotovanje noveli zakona

ViP

Reportaža: Razlike v znanju učencev so se poglobile

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več