4.8 C
Šentjur pri Celju
25/02/2021
sentjur.net

Prazniku kulture posvetili recital Prešernovih pesmi

Gorica pri Slivnici, 8. 2. 2019 – “Slovenskemu narodu so se v preteklosti zgodili trije veliki “čudeži”. Brižinski spomeniki – najstarejša ohranjena slovenska besedila, Primož Trubar – oče slovenske književnosti – in France Prešeren, poet, ki je prestopil okvire domače književnosti,” s tem stavkom so članice in člani Kulturnega društva Gorica pri Slivnici začeli recital Prešernovih pesmi. Recital so dokaj nenavadno pripravili v zgodnjih jutranjih urah – začel se je ob 8:30, ko nekateri v soboto še spijo. Prav tako jih ni pregnal jutraji mraz, saj so pripreditev izvedli pred Kulturnim domom Gorica pri Slivnici. Prireditev je povezoval Vid Palčnik.

V uvodu se je dotaknil tudi prešerne lastnosti Prešerna, da se je rad oziral za lepimi dekleti in jim velikokrat posvetil kakšen verz. V recitalu so recitatorji Marjana Artiček, Mateja Zelič, Nina Gradič Planko in posebni gost igralec Renato Jenček prebirali nekaj najbolj znanih pesmi. Tako so prebrali Povodnega moža, Kam, Nezkonska mati itd. Igralcu Jenčku, ki si kruh služi v SNG Celje, so prepustili Gloso, Slovo od mladosti in O, Vrba. Ves recital pa pospremili z lepo vezno besedo, ki je odkrivala tančice življenja našega največjega pesnika. V programu so nastopile tudi domače pevke Vokalne skupine Kresnice. Recital so zaključili z Zdravljico ter v mrazu zelo dobrodošlim vročim čajem, kavo in pecivom. Zelo lepa gesta kulturnikov, ki bi lahko, ob razmeroma veliki udeležbi gledalcev, postala tradicionalna prireditev. (Jure Godler)

Sorodne novice

Kulturno obarvani dnevi na OŠ Hruševec Šentjur

Jure Godler

Uspešnica Vlada Kreslina v šentjurskih rokah

Jure Godler

Gorica pri Slivnici kmalu bogatejša za podjetniški inkubator

ViP

“Podoknica” Gorici pri Slivnici

ViP

#koronaintervju št. 18: Klara Hrovatič, rokometašica

ViP

Z Jasno Tuta so se potepali po Francoski Polineziji

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več