18.5 C
Šentjur pri Celju
23/05/2024
sentjur.net

Praznovali dan knjige

Šentjur, 23. 4. 2014 – Knjižnica Šentjur je pripravila sklop prireditev ob svetovnem dnevu knjige. Začeli so z “domačo” razstavo najstarejših, najljubših in najzanimivejših knjig bralcev. Ti so svoje knjige, ki jih vzamejo največkrat v roke, prinesli v knjižnico ter jih na ogled postavili še ostalim bralcem. Seveda bodo knjige po končani razstavi dobili tudi nazaj. Ob dnevu knjige so nagradili tudi osnovnošolce iz višjih stopenj, ki so najboljši bralci in bralke v šentjurski knjižnici.

Za najmlajše so pripravili tudi uro pravljic in s tem začeli tudi predšolsko bralno značko Beremo s sovico Znalko. Dan, poln dogodkov, so zaokrožili s predavanjem priznane strokovnjakinje na področju zdravih rastlin Sanje Lončar – Zamolčane zdravilne moči začimb, ki ga bomo povzeli v ločenem prispevku. V knjižnici so na svoj praznik vpisovali nove člane – brez članarine, prav tako niso zaračunavali zamudnin.

O dnevu knjige smo spregovorili tudi nekaj besed z direktorico JZ Knjižnica Šentjur Tatjano Oset. “Knjižnice smo čuvaji resnice. Nocoj so bile na predavanju Sanje Lončar ponovno posredovane resnice, ki jih hranijo knjige. Klic nazaj k naravi postaja vedno bolj aktualen, mogoče je temu prispevala tudi kriza, da ljudje dajejo večji poudarek preprečevanju in ne zdravljenju,” je povedala direktorica. Knjige Sanje Lončar šentjurska knjižnica ima, vendar so dolge čakalne vrste, saj so knjige rezervirane precej naprej. “Sredstva za nakup novih knjig drastično upadajo, zato prav velikega števila izvodov vseh teh naslovov nimajo,” je potožila o stanju izbire gradiva Osetova.

“Elektronske knjige – bralniki so tukaj. Njihovega pohoda se ne bojimo, saj sam bralnik brez vsebine ni nič. Vsebine so pomembne. Elektornska knjiga se ne širi tako hitro, kakor so analitiki napovedovali,” je dodala Tatjana Oset. V Šentjurski knjižnici je rekord dnevne izposoje več kot 4.000 enot, rekordni obisk pa 482 obiskovalcev. “Najbolj se bere za razvedrilo duha, za zabavo, pa tudi strokovna literatura s področja zdravja in tudi tehničnih področij je velikokrat izposojena. Predvsem pa prednjači leposlovje, pa tudi časopisi in revije,” zaključi pogovor Osetova. (J. G.)

Sorodne novice

Ksenija Benedetti: “Obdržala sem spodnje perilo, ampak sem veliko povedala”

Jure Godler

Literarni večer z Mimi Podkrižnik Tukarič

Jure Godler

Poletna noč privabila množico ljubiteljev glasbe

Jure Godler

Cirkusanta Malek navdušila najmlajše

Jure Godler

Prva samostojna razstava Katarine Jazbinšek

Jure Godler

Predstavila dela ustvarjena v koronskem času

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več