14.5 C
Šentjur pri Celju
11/08/2022
sentjur.net

Praznovanje Dnevov evropske kulturne dediščine v znamenju Josipa Ipavca

Šentjur, 16. 10. 2021 – Ljudska univerza Šentjur se je tudi v letu 2021 pridružila nacionalno koordiniranem projektu Dnevi evropske kulturne dediščine organizirala dva dogodka, pri katerih je bila glavna tema Dediščina skladatelja in zdravnika Josipa Ipavca. V Ipavčevem kulturnem centru so v sodelovanju s chefom Borutom Jovanom izvedli kulinarično delavnico Ščepec dediščine Kozjanskega skozi zelišča družine Ipavec, kjer so bili udeleženi člani univerze za tretje življenjsko obdobje in mladi kuharski mojster Matevž Ocvirk.

Skladatelji in zdravniki Ipavci so zdravili namreč tudi z zelišči. Bili so strokovnjaki za bolne oči in so za zdravljenje predlagali npr. poparek iz kopriv. Chef Borut Jovan nam je v letu, ko je Slovenija dobila prestižni naziv Evropska gastronomska regija 2021, v prijetni triurni delavnici skupaj z udeleženci pripravil krompirjeve svaljke (njoke) s koprivami v omaki iz dimljene postrvi. Za glavno jed so pripravili zorjene goveje steake, kodrolistni ohrovt ter sladki krompir. Ker pa je Gustav Ipavec skupaj s prijateljem sadjarjem Ferdinandom Ripšlom nacepil avtohtono slovensko jabolko bogatinko, je Borut za sladico izbral moderno sladico, ki je vsebovala jabolka, ajdov biskvit in mousse iz bele čokolade.

Kuharske skrivnosti

Udeleženci so bili nad okusi navdušeni, z veseljem so tudi pomagali pri pripravi, si skrbno zapisali recepte in izvedeli še veliko malih skrivnosti kuharskega mojstra Boruta. Dediščino skladateljev in zdravnikov Ipavcev pa so nekaj dni kasneje spoznavali tudi preko likovne delavnice, ki jo bo vodila Kvirina Zupanc v Ipavčevi hiši. Delavnico so pričeli z vodenim ogledom Ipavčeve hiše, nato pa so si udeleženci izbrali poljuben motiv v hiši in se lotili risanja croquisev. V ozadju jih je spremljala glasba skladateljev Ipavcev. Za udeležence je Rosanda Ploštajner pripravila bučno pito in kruh ter s tem povabila na svojo stojnico na prihajajoči prireditvi Bučn´ce. (LUŠ)

Sorodne novice

Počitniški direndaj na Ljudski univerzi Šentjur

Jure Godler

Mladinski center Šentjur svetuje, kaj početi med počitnicami

Jure Godler

Na Ljudski univerzi Šentjur so se učili v naravi

Jure Godler

Izobraževanje v zrelih letih z Ljudsko univerzo Šentjur

Jure Godler

Jesenski cikel izobraževanj na Ljudski univerzi Šentjur

Jure Godler

Univerza za tretje življenjsko obdobje Šentjur praznuje 10 let delovanja

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več