6.7 C
Šentjur pri Celju
02/12/2021
sentjur.net

Pred pozabo rešili zgodovinska dejstva

Loka pri Žusmu, 15. 10. 2016 – V soboto je v cerkvi sv. Leopolda v Loki pri Žusmu potekala predstavitev druge dopolnjene izdaje knjige Zadnji žusemski graščaki, kozjanski steklarji, trgovci in loški učitelji: monografija o družinah: Fiegelmiller, Dobovišek in Roškar, avtorja Janeza Stanislava Roškerja. Pri nastajanju te knjige je sodeloval Daniel Artiček in leta 2009 zanjo napisal spremno besedo, ki so jo ohranili tudi v drugi izdaji. V njej je poudaril, da se je Janez Stanislav Rošker, prapravnuk Leopolda Fiegelmillerja, zadnjega lastnika žusemskega gradu ter lastnika loške steklarne in kopitarne, v tej monografiji »zelo potrudil, da bi rešil pred pozabo vsaj nekaj zgodovinskih dejstev o visoki stopnji razvoja steklarstva v Loki pri Žusmu, ki je žal usahnilo skupaj z grofijo«.

Izdaja in predstavitev knjige sta bili posvečeni v spomin na Daniela Artička, ki je bil znan kot avtor številnih literarnih del o kozjanskih krajih in ljudeh ter poznavalec bogate zgodovine Žusma. Po besedah njegovega sina Jureta Artička so ta dela nastala predvsem po njegovi upokojitvi, ko je vso svojo energijo vložil v zgodovino, zbirateljstvo, tradicijo in zbiranje podatkov. Daniel Artiček pa ni poznan le po ohranjanju starih zgodb v pisani besedi, ampak je pomemben tudi kot ustanovitelj turističnega društva v Dobrini, ki skrbi za ohranjanje in promocijo naravne in kulturne dediščine okoliških krajev. Danica Recko pravi, da Dobrina brez njega danes ne bi bila tako prepoznavna, kot je.

Daniel Artiček in Janez Stanislav Rošker sta zagotovo zaslužna za ohranjanje zgodovinskih dejstev z območja KS Loka pri Žusmu v pisani besedi. Zato je za vse nas na mestu poziv Jasmine Spahalić, s katerim je zaključila predstavitev knjige: »Polagam vam na srce, da delite vaše misli, da zapisujete vaše besede, jih delite z mlajšimi generacijami in jih s tem tudi bogatite«. (Jasmina Zeme)

Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več