13.2 C
Šentjur pri Celju
28/10/2021
sentjur.net

Predstavili knjigo o Josipu Ipavcu – Slovenski Mozart

Šentjur, 8. 2. 2021 – Na slovenski kulturni praznik – Prešernov dan – je tudi uradno predstavitev doživela knjiga o Josipu Ipavcu, Slovenski Mozart, ki je nastala pod peresom ddr. Igorja Grdine. Knjiga je izšla v založbi Beletrina, v sozaložništvu Občine in Knjižnice Šentjur. V normalnih in neepidemioloških razmerah bi to knjigo predstavili na lepem družabnem večeru, tokrat pa se je moral organizator dogodka – Knjižnica Šentjur – poslužiti drugačnih načinov predstavitve knjige. Oddajo o novi knjigi so posneli kar na TV Celje. Pogovorno oddajo je povezovala direktorica šentjurske knjižnce Tatjana Oset.

“Vesel sem, da bo kot trajen spomin na Josipa Ipavca ostala knjiga Slovenski Mozart,” je v izjavi za TV Celje povedal župan Občine Šentjur, mag. Marko Diaci. “Josip je oče prvega slovenskega baleta, kar pa je za vsako nacijo zelo pomembno. Verjamem, da bomo z dogodki, ki jih bomo izvedli preko leta, lahko kakovostno prikazali njegovo življenje in delo,” je še dodal župan.

Gre za zgodovinsko besedno zvezo

Avtor knjige ddr. Igor Grdina je novo knjigo dodal v zbirko zgodovinsko pomembnih knjig, ki so nastale kot plod njegovega raziskovalnega dela. Tako se je pridružila še eni za Šentjurčane in Slovenijo pomembnem delu – monografiji Ipavci. Napisal, prevedel in na novo spesnil je nekaj liberetov za opere in operete, med njimi tudi libereto za opereto Princesa Vrtoglavka.

“Marsikdo misli, da je naslov knjige Slovenski Mozart, knjiga o Josipu Ipavcu, zgolj komercialni in knjigotržki naslov, pa v resnici ni. Gre za zgodovinsko izpričano besedno zvezo, ki so jo v zvezi z Josipom Ipavcem uporabljali graški Nemci. To je zelo laskava oznaka, da so pripradniki nekega drugega kulturnega kroga Josipa Ipavca sprejemali na takšen način, kot so v svoji kulturi Mozarta,” je uvodoma povedal avtor knjige ddr. Igor Grdina. Je pa zgodovinar potegnil nekaj bolj žalostnih dejstev o obeh glasbenih virtuozih – še danes je grob W. A. Mozarta neznan, Ipavcu se je godilo podobno – njegov grob dolgo ni imel napisa in še vedno je na nagrobniku zabeležen napačen datum rojstva.

“Josip Ipavec je v svoji glasbi dokazal, da obvladuje zelo različne registre. Njegovi samospevi so temno obarvani, njegov balet Možiček in opereta Princesa Vrtoglavka pa bolj vedri. Njegov opus je razmeroma neobsežen, v njem je zaobjetega marsikaj – od miniatur do velikih glasbenih form,” je še dodal Grdina. Dodal je tudi, da je Josip Ipavec na koncu svoje ustvarjalne poti razmišljal tudi o tem, da bi uglasbil Jurčičevo zgodbo Deseti brat. Za kulturni predah v oddaji so poskrbeli pevci Moškega pevskega zbora Planina pri Sevnici pod vodstvom Mateja Romiha. Več o oddaji pa si lahko ogledate v spodnjem videu TV Celje. (Jure Godler)

Sorodne novice

Novinarska konferenca: Začelo se je leto Josipa Ipavca

Jure Godler

Zaključek bralne značke: Kultura od glave do repa

Jure Godler

Malčkom podelili bralna priznanja

Jure Godler

Bralno značko za odrasle osvojilo 187 bralcev

Jure Godler

Poletavci z zlatim Gregorjem Zdolškom

Jure Godler

Mladi bralci nagrajeni z vrhunsko predstavo

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več