25.8 C
Šentjur pri Celju
12/06/2021
sentjur.net

Prejeli smo: Gozd, naša igralnica

Vrtec Šentjur, enota Slivnica stoji na prelepi lokaciji v neposredni bližini gozda, ki velikokrat postane naša igralnica in igrišče. Preživljanje časa v gozdu ima za otroke številne pozitivne učinke. Otrokom gozdni teren omogoča naravno gibanje, kar vpliva pozitivno na razvoj možganov in posledično motoričnih in učnih sposobnosti. Svobodneje razmišljajo in so zato bolj ustvarjalni. V gozdu se otroci lažje umirijo, so bolj sproščeni in lažje gradijo medsebojne odnose. Preko igre razvijajo naravoslovne pojme, naravoslovno mišljenje, sklepanje, zmožnosti za uvidevanje in reševanje problemov, postavljanje hipotez, klasificiranje. Preživljanje časa v naravi v vsakem vremenu vpliva ugodno na zdravje otrok.

Otroci se pred odhodom v gozd spoznajo z gozdnim bontonom. Spoznajo tudi, kako se oblečemo glede na vremenske razmere. V gozdu tečejo, skačejo, preskakujejo, plezajo, čofotajo, se igrajo z blatom, peskom, se drsajo in sankajo. Spoznavajo, kaj je živa in neživa narava, katere vrste dreves poznamo, kakšne liste in plodove imajo, katere živali živijo v gozdu in kakšne so njihove življenjske navade ter kako se gozd spreminja skozi letne čase. Izkopljemo gozdno zemljo, raziskujemo z lupami njeno sestavo in iščemo njene prebivalce. Drevesu zapojemo pesmico, mu preberemo pravljico, ga objamemo in poslušamo.

Tekmovanje v gozdu

Palica omogoča številne otroške igre: tekmovanje v metanju palice v cilj in počepe s palico. Palica je lahko pripomoček za hojo, je pa tudi čarobna palica, ki zna čisto zares čarati in spremeni otroke v živali, ki jih otroci gibalno uprizarjajo. S palicami lahko naredimo zavetišče, škratkovo hišo, oblikujemo like ali pa prave likovne umetnije. Lahko se skrivamo ali pa iščemo skriti zaklad s pomočjo navodil toplo-hladno. Igramo se slepe miši sredi gozda, pri čemer otroci z zavezanimi očmi samo s tipanjem ugotavljajo vrsto dreves.

Največ, kar lahko podarite otroku, je čas, ki ga skupaj preživite v naravi. Izkoristite skupne trenutke in pojdite k bližnjemu potoku, v gozd ali na travnik. Preberite pravljico pod drevesom ali ga mimogrede naučite pesmico. Pogovarjajte se z otrokom in skupaj raziskujte naravo. Bolj ko bo poznal naravo, bolj jo bo znal spoštovati. (Vrtec Šentjur, enota Slivnica, vzgojiteljica Sara Frece)

Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več