29.1 C
Šentjur pri Celju
19/06/2024
sentjur.net

Prejeli smo: Na nacionalnem Otroškem parlamentu o duševnem zdravju

Ljubljana, 8. 4. 2024 – V ponedeljek, 8. aprila, sva se mladi parlamentarki Pia Seničar z OŠ Dramlje in jaz kot novinarka z OŠ Planina pri Sevnici odpravili na 34. nacionalni Otroški parlament v Ljubljano. Spremljala naju je gospa Albina Karmuzel, na avtobusu pa smo se pridružile učencem in njihovim spremljevalcem iz mariborske smeri.

Ko smo prispeli v Ljubljano in v parlament, smo se posedli v veliko dvorano in program se je začel. Najprej nas je nagovoril predsednik otroškega parlamenta Slovenije Vid Žveglič in predal besedo predsednici Državnega parlamenta mag. Urški Klakočar Zupančič, za njo pa še predsednici Zveze prijateljev mladine Slovenije Darji Groznik. Izbrali so novo predsednico Otroškega parlamenta, in sicer Livijo Zaro. Sledil je odmor, malica in razdelitev v štiri skupine.

Prvo skupino je vodila ga. Kornelija Kaurinin pri njej so se pogovarjali o vplivu okolja na duševno zdravje. Največ so razpravljali o tem, da družabna omrežja ne vplivajo samo slabo, ampak tudi pozitivno. Da pa je težava v tem, da influenserji govorijo le o dobrih stvareh, medtem pa nikoli ne pokažejo slabe strani svojega življenja. Razpravljali so tudi o tem, da obstaja Tom telefon, vendar jih veliko ne upa poklicati, saj se ne želijo zaupati neznani osebi. Našli so tudi možnost, da okolje vpliva lahko pozitivno ali pa negativno in da so starši naši največji zavezniki in njim se lahko zaupamo.

V drugi skupini so razpravljali z Maksom Jerovčnikom o virih pomoči in najpogostejši odgovor je bil, da so naša pomoč starši. Pojavili pa so se tudi dvomi, saj vsi ne zaupajo svojim staršem. Ena izmed rešitev je bila tudi, da se pogovorimo s prijatelji, saj je možno, da imajo oni enako težavo kot mi. Velikokrat so omenili tudi pregovor Pogovor je odgovor in prišli do zaključka, da to še kako drži.

V tretji skupini so se pogovarjali s Tanjo Povšič o spremembah za krepitev razvoja. Največ so razpravljali o tem, kako bi lahko spremenili svoj razvoj. In ugotovili so, da jim veliko pomeni pogovor s svetovalno delavka, ki pa nima vedno časa za njih. Predlagali so tudi pogovor s psihologi, ki pa so enako zelo zasedeni kot svetovalne delavke. Če bi oni lahko imeli pogovor z njimi, bi se vsi lahko spremenili in bili pozitivne volje. Ideja je bila, da bi psihologa obiskali vsi in ne samo v primeru stiske.

V četrti skupini z naslovom Kaj je duševno zdravje so se pogovarjali o negativnih in pozitivnih straneh duševnega zdravja. Vedeli so tudi, da je super imeti hobi, pri katerem se lahko sprostimo. Da so lahko v šoli zelo dobre volje, a v resnici se doma dogajajo družinske stiske. Razpravljali so o natrpanih urnikih in kako velikokrat nimajo časa za prosti čas. Rešitev je bila, da bi večkrat potekali občinski in državni parlamenti ter da bi se več pogovarjali o duševnem zdravju.

Ponovno smo se zbrali v veliki dvorani in sledilo je poročanje o delu v skupinah. Med nami so bili tudi poslanci državnega zbora, tudi predsednik vlade Robert Golob. Skupaj s poslanci so razpravljali o vseh problemih duševnega zdravja in kako ga izboljšati ter kako poiskati pomoč, ko smo v stiski. Otroci so imeli veliko različnih zamisli in predstavnica ministrstva za šolstvo je obljubila, da bo to delila z ministrom.

Na nacionalnem Otroškem parlamentu smo med več temami izbirali tudi temo otroškega parlamenta za naslednji dve leti in z glasovanjem so izbrali temo šolski sistem. Nato je imela govor mag. Urška Klakočar Zupančič, ki je med drugim povedala, da želi, da se v parlamentu posluša tudi najmlajše. Nova predsednica Livija Zara pa nam je vsem zaželela uspešno leto in dobro razpravljanje na naslednjem nacionalnem Otroškem parlamentu. Sledilo je fotografiranje, kosilo in odhod domov. (Anja Gračner, OŠ Planina pri Sevnici)

Sorodne novice

Naj bodo praznični časi veseli za vse družine

Jure Godler

Prejeli smo: Pomagati družinam in njihovim otrokom

Jure Godler

Ipavčevi plaketi v roke humanitarki in kulturnici

Jure Godler

Kolumna: Smo postali sebičen narod, ki mu je mar le zase?

Jure Godler

V Lidlovih trgovinah zbirajo hrano za ljudi v stiski

Jure Godler

Podarite stari osebni osebni računalnik

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več