7 C
Šentjur pri Celju
27/02/2021
sentjur.net

Prevorska kultura trdno zasidrana na tradicionalnih temeljih

V soboto, 22. februarja, so se v prostorih večnamenskega objekta na Prevorju, na rednem letnem občnem zboru zbrali člani domačega kulturnega društva, ki so obudili razvejano kulturno dejavnost v lanskem letu ter sprejeli plan za letošnje obdobje.  

20  let nove šolske stavbe na Prevorju

Predsednica Kulturnega društva (KD) Prevorje Marija Polenek je v podanem poročilu izpostavila vse številne tradicionalne prireditve, ki so se odvijale lani. Anini večeri so tista neomaja stalnica, ki bo z marcem h kraju pripeljala že 12. sezono. Na šestem, zadnjem Aninem večeru teh sezon, ki bo 20. marca, bo beseda tekla in prav tako pester kulturni program v čast 20 let novi šolski stavbi na Prevorju. Svojo bogato tradicionalno poslanstvo s posebno zgodovinsko noto nosijo prireditve ob vsakoletnem prihodu udeležencev po poteh 14. divizije.

Tradicionalno in dolgoletno nit vlečejo tudi člani Astronomskega društva Kosci Šentjur, ki v sodelovanju s prevorskimi kulturniki vsako leto pripravijo Astronomsko noč v in ob tamkajšnji podružnični šoli. Med tradicionalnimi prireditvami je pomembno izpostaviti še Guzejev pohod, katerega lanski cilj je bil na Planini ter Citrarsko pomlad, ki jo pripravi in skupaj s KD Prevorje organizira Jasmina Levičar. Lani so med drugim pripravili še pletarsko delavnico, s kaligrafsko delavnico pa so se vključili v Teden ljubiteljske dejavnosti Občine Šentjur. Bogato bero aktivnosti so imele tudi sekcije, kot so igralska skupina Guzej, citrarska sekcija pod vodstvom Levičarjeve ter Ljudski pevci s Prevorja z godcem Dragom Žekarjem. Prav poseben kulturni utrip pa na številnih prireditvah prispeva tudi šolska ter vrtčevska mladina.

… in 20 let delovanja Ljudskih pevcev s Prevorja

Tudi za letošnje leto je plan bogato zastavljen. Podale so ga vse sekcije, ki bodo  popestrile dogajanje v kraju in ga s svojimi nastopi promovirale tudi po drugih krajih Slovenije. V jeseni bodo pričeli že s 13. sezono Aninih večerov in po planiranih gostih sodeč, večnamenski prostor v tamkajšnji šoli nikakor ne bo sameval. Tako za Anine večere in še za nekaj projektov bodo tudi letos poskušali  pridobiti nekaj sredstev iz razpisov.

O želji, da jim to v največji meri uspe, in čestitkah o minulem delu so spregovorili tudi gostje: podpredsednik KS Prevorje Joži Pacek, predsednica društva Izviri Dobrina Danica Recko ter podžupanja občine Šentjur Silva Koželj, ki je še posebej pohvalila bogato kulturno ponudbo v tako majhnem kraju, kot je Prevorje. Na koncu je KD Prevorje Ljudskim pevcem podelilo priznanje za 20 let delovanja in ohranjanje ljudskega petja in tovrstnega bogatega izročila. (Majda Rezec, foto: A. P.)  

Sorodne novice

Ne štejejo le materialne dobrine, štejejo  tudi pogovori

Majda Rezec

Prejeli smo: 18. Astronomska noč na Prevorju

Jure Godler

Na Prevorju 1.050 m nove asfaltne prevleke

Jure Godler

Kultura je v zraku na vrtu Centra kulture Gustav

Jure Godler

V Šentjurju odmevalo vseslovensko petje

Jure Godler

Prevorje bo postalo nazaj Prevorje

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več