10.7 C
Šentjur pri Celju
19/05/2024
sentjur.net

Projekt Remedisanus zaključen

Zaključek okoljskega projekta Remedisanus so v Občini Šentjur izvedli skupaj z Inštitutom za okolje in prostor. Srečanja s predstavitvijo rezultatov čezmejnega projekta so se udeležili predstavniki vseh sodelujočih občin – treh slovenskih (Šentjur, Sevnica, Brežice) ter predstavniki s Hrvaške. Skupno je bilo v okviru projekta Remedisanus saniranih 60 črnih odlagališč, je poudarila direktorica inštituta doc. dr. Cvetka Ribarič Lasnik. »Menim, da je bil cilj dosežen, saj smo poleg reševanja velikih okoljskih bremen uspešni tudi pri osveščanju javnosti o pomenu varovanja okolja, saj smo del dejavnosti izvedli tudi v vrtcih in šolah. Ta projekt je primer dobrega sodelovanja med državama, hkrati pa dokaz, koliko je v okolju še črnih odlagališč, količina odpadkov pa je daleč presegla naša pričakovanja. Večinoma je šlo za gradbene odpadke, nekaj je bilo tudi nevarnih. Upam, da nam bo v bodoče uspelo pripraviti več podobnih projektov in da bodo tudi ljudje dobili spodbudo, da v svoji okolici postorijo, kar je v njihovi moči,« je povedala Ribarič Lasnikova.

Kot vzročni primer za predstavitev so predstavniki inštituta izbrali sanacijo črnih odlagališč v občini Šentjur.
»Na območju šentjurske občine smo sanirali 10 odlagališč in odpeljali 300 ton odpadkov, pretežno gradbenega materiala, pa tudi raznih aparatov, avtomobilskih pnevmatik, odpadne embalaže in podobno. Na več mestih je bil dostop zaradi strmega terena otežen in je bilo delo treba opraviti ročno. Največji črni odlagališči sta bili mrtvica Voglajne ter lokacija pri Šolskem centru Šentjur, kjer smo izvedli tudi ekoremediacijo,« pa je pojasnil dr. Boštjan Grabner z Inštituta za okolje in prostor Celje. Poudaril je še, da je bilo v preventivne okoljske aktivnosti vključenih 180 osnovnošolskih otrok ter 200 otrok Vrtca Šentjur.

V vseh občinah ter Krapinsko-Zagorski županiji so z narejenim zadovoljni in si v bodoče želijo še več podobnih projektov ter vključitve lokalnih skupnosti, ki so pokazale veliko volje za sodelovanje. V okviru projekta je nastal tudi kratek dvojezični film o sanaciji in ekoremediaciji, ki bo namenjen izobraževanju, predvsem za šole in vrtce.

Današnjemu zaključnemu srečanju je sledilo predavanje ddr. Ane Vovk Korže, ki je predstavila Učni poligon za ekoremediacije Modraže. Karel Lipič iz Zveze ekoloških gibanj Slovenije pa je predstavil delovanje nevladnih okoljskih organizacij ter sodelovanje z vladnimi službami.

Projekt REMEDISANUS (Izboljšanje kvalitete življenja prebivalcev in ohranjevanje bioraznovrstnosti čez sanacijo in remediacijo onesnaženih lokalitetov) je operacija Operativnega programa IPA Slovenija-Hrvaška 2007-2013 in je skupno vreden kar 1,1 milijona evrov ter sofinanciran z evropskimi sredstvi v višini 85 % (dobrih 900 tisoč evrov).

Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več