14.1 C
Šentjur pri Celju
23/09/2023
sentjur.net

Proračuna sprejeta. Dražijo se storitve.

Šentjur, 21. 3. 2023 – Občinski svet Občine Šentjur se je sestal na svoji 4. seji. Tokrat so občinski svetniki imeli pred sabo proračuna za leti 2023 in 2024, ter sveženj podražitev storitev, ki potrebujejo občinsko soglasje, k dvigu cen.

Proračun Občine Šentjur za leto 2023 predvideva nekaj več kot 26,5 milijona evrov prihodkov in 30,7 milijona evrov odhodkov. Proračunski primanjklaj bo predviden 4,1 milijona evrov. Občina se bo za pokrivanje proračunskega primankljaja lahko zadolžila v višini 2,7 milijona evrov. Proračun za leto 2024 je izravnan in predvideva 23,2 milijona evrov prihodkov in prav toliko odhodkov. Občina pa se bo v letu 2024 zadolžila za 800.000 evrov. Pripravljalci proračuna računajo tudi na slabe 3,3 milijona evropskih sredstev v letu 2023 in v naslednjem letu 655.000 evrov.

Največ pozornosti je pritegnila postavka o novogradnji Podružnične osnovne šole Kalobje z enoto vrtca in telovadnico, kjer bo občina zagotovila 1.080.000 evrov v letu 2023 in 1.280.000 evrov v letu 2024. S temi sredstvi pa je proračun v drugem branju podprla tudi edina svetniška opozicijska poslanska skupina SDS.

Dražijo se Simbio, JKP in vrtec

Kot prva je upravičevala dvig cen vodja sektorja za finančno-računovodske zadeve Simbia mag. Darja Turk. V podjetju Simbio, ki skrbi za odvoz odpadkov so priravili elaborat o potrebnosti povišanja cen. Dvig so opravičevali z povečanimi stroški dela za 10 %, predvideno 6 % inflacijo in višjimi stroški energije. Na položnici uporabnika bo tako za 120 litrska zabojnika (zelenega in rumenega) potrebno namesto 12,99 evra odšteti 13,69 ter davek, za tista gospodinjstva, ki imajo še eko zabojnik pa iz 19,60 evra na 21,40 evra in pripadajoči davek. Tako se bo odvoz za prvo postavko povečal za 0,70 evra, za trojne zabojnike pa za 1,80 evra in davek.

Prav tako je dvig cen predlagal tudi Javno komunalno podjetje Šentjur, kjer je upravičenost do dviga storitev utemeljeval direktor Matjaž Žmahar. Povišanje cen je posledica povišanih stroškov najema, cen električne energije, povišanih cen materiala … Cena storitve za objekte, ki so priključeni na javni vodovod se bo dvignila za 7,04 evra na mesec, pri povprečni porabi 16 kubičnih metrov, za objekte, ki so priključeni na čistilno napravo 10,26 evra na položnico ter za objekte, ki niso priključeni na javni vodovo za 3,30 evra mesečno.

Kot slednji je svoj piskrček dodal še Vrtec Šentjur, ki se delno financira iz občinskega proračuna delno pa preko cene programov. Iz občinskega proračuna se zagotavlja razlika med plačilom staršem v skladu z odločbo centra za socialno delo o višini plačila vrtca in ceno programa, v katerega je vključen otrok. Tudi v vrtcu se soočajo z povečanimi stroški dela, funcionalnimi stroški objektov, dvig stroški živil … Starši v povprečju plačujejo 37 % cene programa vrtca, od tega jih ima 12 otrok brezplačen vrtec, starši 27 otrok pa plačujejo navišjo ceno – 77 % od celotne cene vrtca. Po predlaganih dvigih cen bi starši otrok prve starostne skupine v povprečju plačevali 30,18 EUR več na mesec, starši otrok druge starostne skupine 23,44 EUR več na mesec in starši otrok kombiniranih oddelkov 32,69 EUR več na mesec.

Dvigu je pragmatično oporekal Lovro Perčič (SDS), ki bo povprečenega uporabnika zgoraj navedenih storitev stalo 30-50 evrov mesečno več. “Cene se dvigujejo zaradi dviga cene dela. Ta pa se je posledično dvignila zaradi obljub kolacije plešemo,” je obrazložil svoje pomisleke. Župan mag. Marko Diaci mu je odgovarjal, da morajo občine stvari uskladiti, da sistem funkcionira. S prstom je pokazal na zadnje tri vlade, ki so delile bombončke dviga plač v javnem sektorju, pa tudi na način delovanja v času kovida ter stanje na svetu in vojno v Ukrajini. Boštjan Lipnik (Gibanje Svoboda) je poudaril pomembnost dviga minimalne plače, ki je bila sramotna. Občinski svet je potrdil vse dvige cen, proti so demagoško glasovali le občinski svetniki SDS.

Kriminaliteta v upadu

Poročilo o delu Policijske postaje Šentjur je predstavil načelnik policijske postaje Ludvik Petrič. Policisti so obravnavali kar 22,9 % kaznivih dejanj manj kot leto povprej. Prav tako iz statistike odstopa bistven padec obravnavanih kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete – v letu 2022 so jih obravnavali le 24 napram letu 2021, ko so jih obravnavali 57. Prav tako so v upadu prekrski s področja vzdrževanje javnega reda za 65,2 %. Ta upad pa je nizek zaradi upada prekrškov po Zakonu o nalezljivih boleznih v letu 2021.

Žal pa je bilo na območju PP Šentjur kar 17 % več prometnih nesreč, s primerjalnim letom 2021, beležijo pa tudi prometno nesrečo s smrtnim izidom in 10 huje poškodovanih udeležencev. Varnostno situacijo na področju prometa, Petrič ocenjuje kot dobro. V PP Šentjur so ugotovili 4.196 kršitev CPP kar je 17,6 % manj kot v letu 2021. Izrekli so 1.838 opozoril in izdali 2.188 plačilnih nalogov. Obravnavali pa so kar 36 prometnih nesreč s pobegom, od tega so jih raziskali le 12.  (Jure Godler)

Sorodne novice

Občinski svet: Vlada RS ‘kriva’ za razširitev ZD Šentjur in dvig cen pomoči družini na domu

Jure Godler

Prva seja SPV Dobje

Natalija Plemenitaš Fuchs

Prva seja občinskega sveta v novem mandatu

Jure Godler

Občinski svet Šentjur: Kalobška šola čaka na “mimobežnico”

Jure Godler

Iz proračuna občine 40 % v investicije

Jure Godler

Proračun sprejet z dvema odmoroma za “ohladitev”

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več