16.9 C
Šentjur pri Celju
03/08/2021
sentjur.net

Proslava na Resevni: Dejstva se poskuša zamegliti

Šentjur, 17. 3. 2018 – Vreme tokrat ni bilo naklonjeno organizatorjem spominske slovesnosti tragičnih dogodkov na Resevni, ki so se zgodili ob koncu II. svetovne vojne. Vremenske razmere – megla, sneg in dež – so bile takrat zelo podobne, le snega je bilo nekaj cemtimetrov več. Pred 73 leti je bila Nemcem izdana lokacija bataljona, ki je taboril na Resevni. V neenakem boju je padlo 82 bork in borcev, med njimi tudi Cvetka Jerin, Dušan Lah ter komandant Andi. Združenje borcev za vrednote NOB Šentjur vsako leto organizira spominsko slovesnost, na katero pridejo tudi nekateri še živi borci.

Po himni, ki so jo zapeli pevci Moškega pevskega zbora skladateljev Ipavcev Šentjur, je zbrane pozdravil predsednik šentjurskega združenja Ivan Dvoršak. Poudaril je, da v združenju spoštujejo pogum in žrtve osvobodilnega boja in cenijo tiste, ki se niso hoteli sprijazniti z okupacijo, potujčevanjem, izselitvami, pregoni, koncentracijskimi taborišči, ki niso niti pomislili na sodelovanje z okupatorjem in na izdajo svojega naroda. Izpostavil je tudi, da se danes srečujemo s prizadevanji prevrednotenja zgodovinskih dejstev, opravičevanjem kolaboracije in dela takratne ljubljanske politike ob blagoslovu ljubljanske cerkve. Poudaril je tudi, da v šolah ne učijo, da so bili ustanovljeni domobranci, obroženi in plačani s strani okupatorja, in so pozdravljali prihod velikonemške vojne sile, ki nas bi zaščitila pred boljševizmom in ameriško-angleško plutokracijo.

Osrednji govor je imel podžupan Robert Polnar, ki je poudaril, da so z bojem to resevniško zemljo in drugod posvetili borci, ki so dali za domovino življenje in prelili kri. “Narodnoosvobodilni boj je naša zgodovina in nič, kar si o njem mislimo, govorimo ali pišemo, je ne more spremeniti,” je še povedal podžupan. Za kulturni del prireditve, ki jo je povezovala Polonca Jazbinšek, so poskrbeli učenci OŠ Franja Malgaja Šentjur. V recitalu so izpostavili trpljenje otrok, ki so čez noč ostali brez svoje matere in očeta. Po končani proslavi, na kateri niso manjkali niti praporščaki niti častna straža, se je okoli 50 obiskovalcev premaknilo v planinski dom na partizanski golaž. (Jure Godler)

Sorodne novice

Na Resevni gasilci obvladali zahteven požar

Jure Godler

“V spravi skušajo uravnotežiti nekaj, česar se uravnotežiti ne da.”

Jure Godler

Obiskali grob neznanega ruskega vojaka

Jure Godler

#koronaintervju št. 8: Iveta Perc, oskrbnica Planinskega doma na Resevni

ViP

Ni samoumevno, da živimo v miru in govorimo slovenski jezik

Jure Godler

Strela zanetila požar na Planinskem domu Resevna

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več