1.4 C
Šentjur pri Celju
22/04/2024
sentjur.net

Prva ocena škode neurja – 510.000 EUR

V petek, 4. maja 2012, je območje občine Šentjur okoli 18. ure zajelo močno deževje, ponekod tudi s točo. Padavine so bile tako intenzivne in silovite, da je voda zalivala ceste ter objekte, še posebej na območju centra Šentjurja (MS Šentjur) ter na območju KS Šentjur – Rifnik (Nova vas in Črnolica). Ogromne količine vode so ogrožale predvsem objekte ter cestne povezave. Po prvih ocenah je v neurju na območju Občine Šentjur nastalo za okoli pol milijona evrov škode.

Na teren so se nemudoma po kratkotrajnem silovitem neurju podali pripadniki Gasilske zveze Šentjur (49 gasilcev PGD Šentjur, Lokarje in Slivnica pri Celju) ter Štaba civilne zaščite Občine Šentjur z delovnimi stroji. Po besedah poveljnika GZ Šentjur Martina Cmoka ter poveljnika štaba civilne zaščite Igorja Gorjupa je na terenu pomagalo tudi okoli 300 občanov – prostovoljcev.

Prednostna naloga je bila že v petkovem večeru ter v noči na soboto črpati velike količine meteornih voda in mulja, ki so zalili okoli 100 objektov na območju Občine Šentjur, zalivale so tudi garaže in bloke v mestu Šentjur, spodnje prostore objekta Knjižnice Šentjur, poškodovana je streha na Ipavčevi 17. Nekaj časa je bil zalit tudi podvoz Hruševec, na številnih cestah je bilo treba ponovno vzpostaviti prevoznost zaradi velikih količin materiala na cestiščih ter nanosov, nastalih v neurju. Na območju šentjurske občine so se sicer sprožili trije plazov; dva sta zaprla lokalno dovozno cesto pod Rifnikom, en plaz je zajezil potok Voglajno. Največ dela je tako bilo s črpanjem meteornih voda iz objektov in spiranjem cestišč, odstranjevanjem podrtih dreves itd.. S čiščenjem cestišč so gasilci ter delavci JKP Šentjur nadaljevali tudi v soboto.

Ceste so tako na območju celotne občine normalno prevozne, o skupni dolžini poškodovanih odsekov zaenkrat še ne moremo poročati, saj občani posamezne poškodbe še zmeraj prijavljajo. Evakuacije niso bile potrebne.

Po prvih grobih skupnih ocenah gasilcev, štaba civilne zaščite in občine je nastalo v petkovem neurju za okoli 510 tisoč evrov, vendar je pričakovati, da se bo ta številka v naslednjih dnevih še spreminjala. Če pogledamo najvišje postavke: okoli 200 tisoč evrov sta stali sanacija plazov in cest, na objektih je nastalo za okoli 80 tisoč evrov škode, na posevkih, povrtninah in sadju okoli 40 tisoč evrov, čiščenje in spiranje cestne kanalizacije sta stala okoli 50 tisoč evrov, po 30 tisoč pa še odvoz in čiščenje nanosov iz ulic, cest in dvorišč, intervencija in sanacija s strani gasilcev ter čiščenje cca. 100 objektov.

Pristojne službe trenutno še zmeraj spremljajo stanje na terenu in se odzivajo na prijave škode z ogledi. Na terenu si je nastalo škodo že v petek ogledal župan Občine Šentjur mag. Marko Diaci, ki je pohvalil delo gasilcev, civilne zaščite ter prostovoljcem, ki so kakorkoli pomagali. Glede nadaljnjih ukrepov trenutno čakamo ali bo država izdala sklep o pričetku ocenjevanja škode.

Spomnimo, da v Občini Šentjur še vedno odpravljamo posledice neurja s poplavami, ki je občino prizadelo leta 2010. Takrat je nastalo za kar 900 tisoč evrov škode. Največ škode je nastalo zaradi številnih plazov, katerih sanacija se po planu še zmeraj odvija.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več