-0.6 C
Šentjur pri Celju
03/03/2021
sentjur.net

Prvi spletni pihalni orkester Pleh Music Lab orje ledino

Pleh Music Lab je spletni pihalni orkester, ki je bil ustanovljen v prvem valu epidemije covid-19, maja 2020. Umetnike je združila želja po glasbenem udejstvovanju v času kulturnega molka. Zasedba zaenkrat deluje izključno na daljavo. Sestavljajo ga vrhunski instrumentalisti iz vse Slovenije. Ti so člani profesionalnih orkestrov (Simfonični orkester RTV Slovenija, Simfonični orkester SNG Maribor, Orkester Slovenske vojske, Policijski orkester), pedagogi na glasbenih šolah in univerzi, ter študentje glasbe.

Vsi so poleg tega še člani ali vodje vsaj enega amaterskega pihalnega orkestra in raznih drugih zasedb, ki delujejo na najrazličnejših glasbenih področjih. Idejni vodja je Peter Tovornik, ki v orkestru deluje kot skladatelj in producent.

Kot prvo so v mesecu maju posneli Tovornikovo skladbo Dry Funk, zdaj pa v svet pošiljajo drugo, ki nosi naslov Jazz Land Army. Gre za resnejšo skladbo v militarno džezovskem slogu, ki nam riše zgodbo o zasanjanem vojaku v izmišljeni deželi, ki beži v svoj svet. Sprva je bila napisana za solo trobento in klavir (2017) in v tej različici izvedena že mnogokrat. V jeseni 2020 jo je skladatelj prearanžiral za pihalni orkester in na daljavo posnel s svojimi glasbenimi kolegi.

Na kratko rečeno to izgleda tako, da Tovornik sodelujočim razpošlje note z navodili za umetniško in tehnično izvedbo, glasbeniki doma posnamejo svoj part, potem pa sledi montaža avdio in video posnetkov. Za končno podobo obeh do sedaj posnetih skladb je zaslužen vrhunski slovenski producent Tadej Mihelič.

Kaj orkestru prinaša prihodnost, je zaenkrat še popolna neznanka. Jasno je le, da si vsi sodelujoči želijo čimprejšnje vrnitve na glasbene odre. Morda jih bo kdaj mogoče slišati tudi v živo, združene v Pleh Music Lab.

Sorodne novice

Večina gasilskih društev priskočila na pomoč z budnicami

Tjaša Ferlež

Božični koncert glasbene šole obiskal Božiček

Jure Godler

Praznovala je Občina Šentjur

Jure Godler

V znamenju mladih solistov in skladatelja

Jure Godler

Sekstakordi so se “zaustavili za hip”

Jure Godler

Nocoj so dovoljene sanje, jutri je nov dan!

Zoran Borovšak
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več