14.7 C
Šentjur pri Celju
22/05/2024
sentjur.net

Razmišljanje: Hvala vam, gasilci!

Šentjur, 23. 7. 2023 – Spomnim se pripovedovanja o velikem požaru v Zgornjem trgu v Šentjurju, ki je leta 1874 skoraj opustošil naselbino na hribčku. Požar bi se kmalu s farovškovega marofa razširil tudi na druge objekte in zgolj sodelovanje krajanov pri gašenju požara je preprečilo najhuje. Tisto leto je k sreči bila ustanovljena prva Požarna bramba Sv. Jurij trg, ki je skupaj s prebivalci svoj krstni požar obvladala in pogasila.

Danes naloge gasilcev obsegajo precej več kot gašenje požarov – kličejo jih pri prenosih onemoglih oseb, vstopih v stanovanja, črpanju poplavne vode, snegolomu, viharjih in tudi pri reševanu mucka z drevesa. Večkrat kot z brizgalno jih vidimo tudi z motorno žago v roki. V Šentjurju nimamo profesionalnega gasilskega jedra, gasilcev, ki za svoje delo prejemajo plačo, temveč gasilstvo temelji na prostovoljstvu. Operativci in operativke, ki ob pozivu na pomoč zapuščajo delovna mesta in varna zavetja svojih domov, se divje vozijo skozi mesto v osebnih avtomobilih, se križem parkirajo na najbližjem parkirnem mestu svojega gasilskega doma, si nase navlečejo gasilsko obleko in že se pod zavijajočo sireno vozijo pomagat ljudem v stiski.

Vedno pripravljeni

Za svoje delo ne prejmejo plačila. Njihov honorar je olajšanje v očeh ljudi, ko se rdeč gasilski avto pripelje na dvorišče in iz njega poskačejo na vse pripravljeni gasilci. V duhu neurij, ki so zajela naše kraje, ko si človek v toči, pokanju dreves, huronskem vetru še ne upa pogledati skozi domače okno, po cesti pridivja osebni avtomobil, v katerem je naš “sosed” – gasilec, ki se je odzval na intervencijski klic. Tudi če po njegovem avtomobilu klesti toča, bije vihar, se zaveda, da ga nekdo potrebuje. Ob tem nesebično tvega svojo imovino in tudi svoje življenje.

V teh dneh so se gasilske vodne črpalke in motorne žage nadelale. Pokrili in zavarovali so številne odkrite strehe, tudi take, ko je prva nuja že minila, ko so krovci predragi in prezasedeni. Zato vam, dragi občani, znova polagam na dušo, da gasilci niso krovci, da bi vam nekaj dni po neurju zamenjali nekaj strešnikov. Njihova osnovna naloga je, da zavarujejo vašo lastnino pred nastankom še večje škode. V teh dneh so telefoni gasilcev brneli od intervencijskih klicev dispečerja iz 112. Vmes so bili tudi povsem nepotrebni klici – da teče voda v bloku – pa je tekla le iz sifona, pa da jim je odkrilo streho – pa manjka le nekaj strešnikov in še bi lahko naštevali. To niso klici na pomoč!

Hvala vam, naši gasilci!

V neurju je odkrilo tudi streho Gasilskega doma Šentjur, ki so jo naši gasilci popravili zadnjo. Zakaj? Ker so pred reševanjem svojega doma dali prednost vašemu. Po neurju so izčrpani gasilci popadali v svoje domače postelje. Opravili so več kot 90 intervencij in pomagali številnim občanom ter v nekaj dneh skoraj v celoti odpravili posledice neurja. Zato moramo biti hvaležni in ponosni na naše fante in dekleta v gasilskih kombinezonih. Znova so pokazali svojo srčnost, nesebičnost in pripravljenost pomagati sokrajanom v stiski. Če imate soseda, prijatelja, znanca, ki je gasilec ali gasilka, ter je sodeloval pri odpravljanju posledic neurja – pokličite ga, mu stisnite roko in se mu zahvalite. Hvala vam, gasilci, ker opravljate svoje poslanstvo in da se na vas lahko vedno zanesemo! (Jure Godler)

Sorodne novice

Neurje ni prizaneslo niti gasilskemu domu

Tjaša Ferlež

S podpisi potrdili odlično sodelovanje občine in gasilcev

Jure Godler

Novo gasilsko vozilo v Dobju bo leta 2025

Tjaša Ferlež

Pogasili požar v Domu starejših Šentjur

Jure Godler

Obeležili 50-letnico delovanja PGD Prevorje

Jure Godler

Pionirji in mladinke Svetega Štefana prvi na gasilskem tekmovanju

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več