10.7 C
Šentjur pri Celju
19/05/2024
sentjur.net

Rešiti spomin na Črnolico nekoč

Dober teden po Prešernovem dnevu je v sejni sobi Občine Šentjur potekal še en kulturni dogodek – predstavitev nove knjige Anice Hvalec , ki nosi naslov Moja Črnolica.

Skozi vse življenje dejavna ustvarjalka ima do danes za seboj tri avtorske knjige: dve zbirki pesmi Tihe breze iz leta 1990 in Pesmi dveh iz leta 1998 – v tandemu s šentjursko pesnico Ivano Klepec ter knjigo Naša Preloka, ki je izšla leta 2005. Po sedmih letih od izida knjige o svoji rojstni vasi, belokranjski Preloki, nas je Anica Hvalec obdarila z novo knjigo, pravzaprav precej podobno prejšnji – s knjigo o šentjurski Črnolici.

»Prvenstveni namen knjige je jasen in čist: rešiti pred pozabo, se pravi izgubo za vedno, stoletja nabirano vedenje o vasici pod Rifnikom, ki je s svojo lepoto tako prepričala avtorico knjige, da je postala njeno novo domovanje in ji za to nikoli ni bilo žal. Tako je knjiga dolžan poklon generacijam Črnoličanov, ki dajejo življenje in vsebino temu kraju, saj jih z ljubeznijo in hvaležnostjo umešča v našo zavest. Knjigo dopolnjuje in popestri leposlovno pisanje, praviloma s tematiko Črnolice. To zlasti velja za obe zgodbi povesti. Za piko na i je naša raznolika in neumorna ustvarjalka Hvalčeva na konec svoje knjige o Črnolici vključila tudi svoje pesmi, nastale pretežno v zadnjem času,« je v spremni besedi knjige zapisal gospod Rado Palir.

Knjigo torej sestavljajo trije sklopi: prvi je namenjen Črnolici, njeni zgodovini in obrtnikom, drugega sestavljata dve zgodbi – povesti, ki sta nastali na podlagi resničnih dogodkov, v zadnjem sklopu pa lahko najdemo avtoričine pesmi. Vse skupaj povezuje rdeča nit Aničinega življenja v Črnolici, besedilo pa krasijo čudovite ilustracije Iva Brodeja.

Prijeten večer je spretno vodila Polonca Jazbinšek, za toplo vzdušje pa je s citrami poskrbela Jasmina Levičar. Prostor je bil skoraj premajhen za vse, ki so želeli prisluhniti predstavitvi in čestitati avtorici za njen dosežek. Poleg družine in tistih, ki so sodelovali pri nastanku knjige, so prišle tudi različne generacije Črnoličanov in pa seveda literati. Knjigo je skupaj z Literarnim društvom Šentjur izdala Ljudska univerza Šentjur.

Alja Polenek

 

Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več