17.4 C
Šentjur pri Celju
22/09/2023
sentjur.net

S 6. seje Mestne skupnosti Šentjur: Nova himna, grb in zastava

Šentjurski mestni svetniki so se 7. novembra po skoraj štirih mesecih in pol znova sestali. Manjkali so Marjan Bohor, Zdenko Horvat in Branko Oset, seja je trajala tri ure.Predsednik Jože Štiglic je na začetku seznanil svetnike, da bo sanacija Ulice I. celjske čete preložena na leto 2013. V povzetku odgovorov je dejal, da so posode za zalivanje na pokopališču poenotene v modri barvi. Hrup z območja Bohorja se je zmanjšal, ker podjetje material pridobiva od drugod in ne vrši obdelave lesa. Nad Ulico talcev so se pričela gradbena dela za novo sosesko. Sašo Cvek je pri tem opozoril, da je most nad Pešnico smrtno nevaren, nihče pa ne naredi ničesar. En otrok naj bi si na »cvetoči« ograji že zlomil prst. V bližini je, nekoliko ironično, stala tabla Varna pot v šolo, ki jo je nekdo zlomil. Štiglic ni mogel postreči s podatkom, kdaj bo občina pristopila k prenovi, obenem pa si prizadeva, da bi istočasno uredili tudi cestišče do magistralke. Glede omejitev hitrosti na 30 km/h naj bi se vršili ogledi, kje bo to smiselno. Jure Godler se je pritožil nad tem, da ni bilo nikjer navedenih njegovih pisnih pobud, zato jih je še enkrat prebral. Na koncu zapisnika niso sprejeli in sklenili, da ga je treba dopolniti in pošiljati v dogovorjenem roku po sejah.

Križi in težave s soglasji lastnikov
Med opravljenimi aktivnostmi posodobitev in preplastitev cest je Štiglic naštel, da so zaključili projekte v Ulici II. bataljona, Tončke Čečeve, Na Tičnico in na Kamenem. Delali so s tremi izvajalci, veliko dela je bilo zlasti s pridobivanjem soglasij lastnikov zemljišč in njihovim sofinanciranjem. Veliko težav je bilo s soglasji za kanalizacijo v ulici Na Brdo. Poseben problem predstavlja meteorna kanalizacija, saj je običajno urejena le fekalna kanalizacija, kar zelo draži investicije. Omenil je tudi, da so dosegli precejšen popust pri ceni asfalta in bili pri tem celo nekoliko uspešnejši od Občine. Na sestanku z inšpektorji so obravnavali divje plakatiranje na avtobusnih postajah, zaraščanje nezazidanih stavbnih zemljišč in vzdrževanje nekaterih objektov. Štiglic z izkupičkom ni bil zadovoljen, dodal pa je tudi, da so na lastno pest uredili razpadajočo škarpo pod nekdanjo Sladico. Želijo si urediti tudi talne označbe za parkiranje v Zgornjem trgu, vendar so pojavljajo »odpori«. Slišati je bilo tudi, da ob bodočem Keinem centru ne bo ravno pločniškega standarda in kolesarskih stez. Od sanacije cestišča med bloki na Ulici Dušana Kvedra so odstopili, ker niso prejeli soglasij lastnikov. Podobno je bilo na Pešnici na križišču pri Mravlak. Mira Jazbec je pripomnila, da je bilo dogovorjeno, da bodo »blokovci« prejeli načrt ureditve parkirišč, vendar se to ni zgodilo.

Ulice
Pri preimenovanju ulic zaradi širitev naselja in infrastrukture smo slišali, da so sledili volji prebivalcev. Tako so bili krajani Ceste na Brdo proti preimenovanji dela ulice. Nad Ulico talcev bo nastala ulica Na Livadi. Benjaminova ulica bi naj nastala v novem naselju na začetku Ceste Miloša Zidanška pod Botričnico. Eden od krajanov je celo predlagal, da bi bila tam Ulica Gustava Ipavca, vendar oboje naj ne bi bilo možno. V nastajajoči industrijski coni naj bi se križali Industrijska ali Obrtna ulica, predlog za sosednjo območje Bohorja je Lesna ulica. V Hruševcu si želijo ulico Strma pot. Imenovanje ulice po Ladislavu Grdini zaenkrat odpade, ker se ddr. Grdina ni strinjal. Prebrali so predlog pišočega, ki je nanizal naslednja imena: Ivan Belle, Ferdinand Ripšl, Ana Wambrechtsamer, Mihael Zagajšek, dr. Rudolf Dobovišek in Borivoj Wudler. Svetniki so se najbolj navdušili nad Doboviškovo ulico, sami pa predlogov niso posredovali.

Mesto s svojim grbom in himno
Pri obravnavi novega statuta in poslovnika so že v začetku ugotovili, da so v občinskih aktih, ki so bili nedavno spreminjani, napačna imena nekaterih ulic. Pri razpravi o simbolih so se odločili, da bo MSŠ uporabljala grb sv. Jurija s pečatnika, torej nekoliko bolj baročno verzijo. Himna MSŠ bo poslej Slovenec sem Gustava Ipavca, s čimer se ločujejo od občine, ki je v časih predsednikovanja občini Franca Kovača takratni KS Center prevzela pesem Domovini istega avtorja. Godler je na koncu dosegel, da sta akta ostala v prvem branju, da jih v nadaljevanju ne bo treba dopolnjevati z amandmaji.

Pobude in vprašanja
Godler je tokrat podal 11 pobud (previsok grm v križišču pri spomeniku NOB, vrnitev uličnega smerokaza Pod vrbco–Ulica skladateljev Ipavcev, vrnitev prometnega znaka 40 km/h Pod vrbco, postavitev društvenih vitrin na Mestnem trgu …). Viljem Romih se je zanimal, če bi bilo možno, da bi priklope na greznice delali usklajeno. Laura Lajh Rauter je opozorila, da so nekatere klopi ob pešpoti dobile »noge« in da drevesa prekrivajo luči. Robert Gajšek je opozoril na anonimno pobudo za ograditev hruševske šole, ker se v njeni neposredni okolici ponoči zbira mularija. Preučili bodo postavitev opozorilnih tabel. Lovro Perčič je ugotovil, da na spletnem mestu MSŠ že pol leta ni novosti. Na koncu so se dogovorili, da bodo nove cestne pridobitve proslavili paketno na Kamenem.
br

Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več