15.6 C
Šentjur pri Celju
07/06/2023
sentjur.net

S kolesom ali peš je trajnostna mobilnost

Šentjur, 22. 9. 2022 – Občina Šentjur je na javnem razpisu “Priprave in izvedbe aktivnosti Evropskega tedna mobilnosti v letu 2022” v okviru projekta LIFE IP CARE 4 CLIMATE, pridobila sredstva za izvedbo Evropskega tedna mobilnosti 2022. Zato so letos že tretjič izvedli 7-dnevni program Evropskega tedna mobilnosti. “S tem želimo pokazati, da trdno stopamo po zastavljeni poti, proti ciljem trajnostne mobilnosti,” je zbrane nagovorila povezovalka Polonca Jazbinšek.

Letošnji slogan Evropskega tedna mobilnosti, ki tradicionalno poteka od 16. do 22. septembra je bil “Trajnostno povezani”. Ravno motoroziran promet na naših cestah je eden glavnih krivcev, ki znižuje kakovost življenja, povzroča hrup, onesnaževanje in nenazadnje tudi prometne nesreče. Je pa promet eden tistih dejavnikov, ki ga dejansko z uporabo nekaterih ukrepov trajnostne mobilnosti in spremembo potovalnih navad, dokaj enostavno nadomestimo z drugačnim načinom transporta. “Doseči zmanjševanje emisij in vpliv prometa na podnebne spremembe, je prioriteta vsake skupnosti.

Podarili kolesi

Zbrane je pozdravil tudi župan Občine Šentjur, mag. Marko Diaci. Poudaril je, da je ena ključnih nalog občine promoviranje zdravega načina življenja in čuvanje okolja. Pohvalil je sodelavke in sodelavce občinske uprave, ki so organizirali ta sklop prireditev ob Evropskem tednu mobilnosti. Župan pa je ob evropskem tednu mladih predal dve kolesi za mlade Razvojni agenciji Kozjansko, organizacijski enoti Turistični informativni center Šentjur. Kolesi je prevzela Alenka Testaniere, vodja Ljudske univerze Šentjur. Župan pa se je z predanim kolesom tudi zapeljal po Mestnem trgu. S tem je simbolno tudi nakazal eno izmed pobud Evropskega tedna mobilnosti – zmanjševanje avtomobilskega prometa na fosilna goriva in vzpodbuditi prebivalce k uporabi trajnostne mobilnosti – hoje, vožnje s kolesom ali uporabi javnega prevoza.

Kot je že navada pa so organizatorji na prizorišče dogajanja – na trg pred občino Šentjur povabili tudi otroke Vrtca Šentjur – Center in učence Osnovne šole Franja Malgaja Šentjur. Otroci pa so se pred predvidenimi aktivnostmi tudi primerno ogreli z jutranjo telovadbo, ki so jo vodila zaposlena v Centru za krepitev zdravja Šentjur Lucija Laubič. V nadaljevanju so se otroci preiskusili v spretnostnem gasilskem poligonu, kjer so čez ovire prenašali vodo ter gasili. Prav tako so si nadeli gasilsko čelado, zgradili vodoodporni nasip in metali vodne balone v tarčo. Prav tako so si lahko ogledali še najnovejšo pridobitev šentjurskih gasilcev – novo gasilsko vozilo. Otroci pa so bili zelo navdušeni nad gasilsko maskoto – gasilcem Florijem. Ogledali so si lahko tudi film “Otrokom v znanje. Staršem v poduk!”

Trajnostno povezani

Organiztorji pa so poskrbeli, da tudi ostalim udeležencem ni bilo dolgčas. Ti so si lahko ogledali nekaj stojnic, si nabrali promocijski material in se osveščali o zdravem načinu življenja. Ena izmed pobud je pomen dobro povezanih skupnosti, saj je ta pogoj za uspešnost katerekoli občine in visoko raven bivanja v njej. O kakovosti življenja govorimo takrat, ko nam lokalna skupnost zagotavlja dobro dostopnost do dobrin in storitev ter mobilnost za vse družbene skupine. Zbrane je nagovoril tudi Andraž Podvez iz Ministrstva za infrastrukturo – sektorja za trajnostno mobilnost in prometno politiko. Ta se je iz Žalca pripeljal v Šentjur kar na kolesu. Čestital je občini za uspešen infrastrukturni razvoj iz področja prometa.

Tudi varuhi zakona

Zelo veliko zanimanja pa so poželi tudi policisti, ki so predstavili svojo zaščitno opremo, opremo za odvzem prstnih odtisov, policijsko vozilo in celo policijski motor. V okviru njihove predstavitve pa so se lahko udeleženci tudi zapeljali z električnim skirojem. To prevozno sredstvo je lahko ob nepravilni uporabi tudi zelo nevarno, zato je priporočena tudi primerna zaščitna oprema. Postopke oživljanja je predstavil Roman Pevec, član ekipe prve pomoči Rdečega križa Šentjur.

Otroci so si lahko ogledali tudi nekaj starodobnikov, ki so jih razstavili člani Društva starodobnikov Večno mladi Šentjur. Ljubitelji starodobnih koles pa so se tudi zapeljali po prizorišču. Na stojnicah so tudi predstavljali projekt Prostofer, kjer omogočajo tistim, ki nimajo lastnega prevoza prevoz do potrebnih storitev. In še številne druge dejavnosti. Šolarji pa so se lahko pomerili tudi v spretnostni vožnji.

Sistem za popravilo koles

“V tem tednu smo postavili tudi dve napravi za popravilo koles, ki so jih namestili – eno v Športnem parku Dramlje, drugo pa pred Kulturnim domom v Gorici pri Slivnici,” nam je zaupala vodja projekta Evropskega tedna mobilnosti Judita Methans Šarlah. “Namen tega je, da se tam lahko ustavijo naši kolesarji in si popravijo kolo ali napolnijo zračnice,” je še dodala. Zadnji dan je podjetje Nomago predstavljalo tudi sitem izposoje koles – Kolesce. (Jure Godler)

Sorodne novice

Varno in zdravo s trajnostno mobilnostjo

Jure Godler

Vožnja s kolesi, sprehod in avto v garaži je “in”

Jure Godler

Začeli ustvarjalni dan tretje Ipavčeve palete

Jure Godler

Prejeli smo: Franjo Malgaj spet na severni meji

Jure Godler

Vseslovensko petje s srci

Jure Godler

V zavetju pisanih motivov

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več