3.8 C
Šentjur pri Celju
18/04/2024
sentjur.net

S košutami in koranti odgnali zimo

Šentjur, 13. 2. 2024 – Praznovanje pusta sega v predkrščansko dobo, kasneje pa so njegovo izročilo prevzeli tudi Rimljani, ki so pred pomladjo ustvarili več praznikov, ko so se šemili. Čeprav pust pogosto povezujemo s prihodom pomladi, njegovo ime razkriva povsem drug pomen – pust oz. mednarodni izraz karneval namreč pomeni »pustiti meso«. V Šentjurju osrednje pustno rajanje že nekaj časa organizira Društvo prijateljev mladine Šentjur skupaj z KUD Saha, ki ju povezuje predsednica Nina Ploštajner.

Mestni trg so ob začetku šentjurskega karnevala napolnile maske. Ni manjkalo čebelic, princesk, kavbojev, najrazličnejših živali in številnih drugih. Moderiranje dogodka pa je prevzel v svoje roke čarovnik Gregor, ki je spretno s pesmijo in čarovnijami obvladoval pisano množico malih mask. Med pustnimi šemami pa smo našli tudi nekaj skupin in mask, ki so iztopale. Med njimi skupinica kresničk, Aljažev stolp s Triglava, predstavnika Fidesa, ki sta zahtevala večje plače, ko ni več korona dodakov, družinica piščančkov in drugih.

Koranti in košuti

Tudi tokrat so pustno rajanje popestrili kurenti, oz. koranti s Pobrežja (občina Videm pri Ptuju), Vitomarcev in seveda iz Šentjurja. Te je napovedal pokač z bičem, ki je za skupino skakajočih korantov pripravil tudi prostor. Pred koranti pa so bežali tudi hudiči in s tem simbolično preganjali zlo oz. zimo. Korante v Šentjurju že nekaj let vodi Tone Horvat, ki se je tokrat vživel v vlogo pokača z bičem.

Tokrat so prvič na šentjurskem predstavili tudi kozjanski košuti, ki jih je na pustno rajanje pripeljal avtothoni prebivalec sosednjih bregov. Košuta je pustna maska, ki izvira še iz keltskih časov in je stara več kot dve tisočletji. Primerek tovrstne maske pa hrani tudi Etnološka zbirka Šmid iz Planine pri Sevnici. Pustna maska košuta ima na palico nasajeno leseno živalsko glavo, ki je prelepljena s kosmato živalsko kožo in ima gibljivo spodnjo čeljust, pogosto ima na glavi kravje rogove. Pokrita je z rjuho, spremlja pa jih gonjač. Tokratni gonjač pa se je trudil košuti tudi znebiti, saj “so požrle vse okoli domačije”. Na licitaciji je sicer dosegel nekaj evrov, a posla na koncu ni sklenil. Košute pa so s sofinanciranjem Občine Šentjur bile pridobljene in dane v uporabo organizatorjem pustovanja z namenom ohranjanja kozjanske tradicije. Organiztorji DPM Šentjur pa so poskrbeli tudi za slastne krofe in za nagrade, ki so jih prejele najboljše maske. (Jure Godler, foto: Danijel Berden, Jure Godler)

Sorodne novice

Naši mladi podeželani na kvizu Mladi in kmetijstvo

Tjaša Ferlež

Na cesti nisem sam: Povej! Pokaži! Prepreči!

Jure Godler

#koronaintervju št. 29 – Aleksandra Gradišnik, DPM Šentjur

Jure Godler

Šentjurski, pobreški in majšperški kurenti priklicali zimo?

Jure Godler

Prejeli smo: Prometne zagate na Bučn´cah

Jure Godler

Prejeli smo: V Tednu otroka z dvema projektoma

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več