8.7 C
Šentjur pri Celju
11/04/2021
sentjur.net

Šentjurski čebelnjak s sodobnim načinom nadzora prirasta

Šentjur, 6. 3. 2021 – Pomlad se počasi prebuja, čeprav so jutra še vedno zelo hladna. Popki na drevesih in cvetlicah so že precej napeti in tik pred tem, da se razcvetijo v najlepšem sijaju. S prebujajočo naravo pa se prebujajo tudi čebelice. Te si že ogledujejo teren okoli čebelnjakov. V šentjurskem učnem čebeljanku, za katerega skrbi čebelar Andrej Kavka, pa so se letos odločili, da ga modernizirajo. Na pročelje sadovnjaka so zmontirali sončno celico, ki bo skrbela, da bodo v čebeljaku lahko prižgali tudi luč ter namestili brezžično nadzorno napravo BeeConn.

Beeconn omogoča čebelarjem redno spremljanje in pridobivanje aktualnih informacij o dogajanju v čebeljnaku. Dva osnovna dela naprave sta tehtnica in koncetrator. Koncentrator je priklopljen preko baterije, ki jo polni prej omenjena sončna celica. Na strehi čebelnjaka pa so zmontirali tudi vremensko postajo, katere podatki se prenašajo v koncentrator. Ta s pomočjo tehtnic periodično meri težo panjev, ki jih z medom polnijo čebelice. Spremljanje prirasta glede na vremenske razmere pa daje čebelarjem pomembne podatke, ki jih dobivajo preko GPRS kot kratko tekstovno sporočilo na telefon. Do podatkov pa lahko dostopajo tudi direktno na koncentratorju ali preko spletne aplikacije.

Spremljanje panja

“S temi podatki bodo lahko spremljali posamezne čebelje družine, količine medu v panju, vremenske razmere ob čebelnjaku, zmanjšali bodo stroške zaradi rednih obiskov panja na lokaciji in preprečevali škodo zaradi pravočasnih obvestil sprememb v čebelnjaku,” nam je zaupal Tomaž Smrkolj, ki je napravo BeeConn tudi patentiral. Zadovoljstva pa ni skrivala niti predsednica Čebelarskega društva Šentjur Mihaela Kotnik. Poudarila je, da se morajo tudi čebelarji modernizirati in si tako olajšati delo. Del finančnih sredstev so zagotovili čebelarji sami, del pa ga je prispevala Občina Šentjur, za kar se jim zahvaljujejo. (Jure Godler)

Sorodne novice

Čebele in čebelarji praznovali svetovni dan čebel

Jure Godler

Čebelnjak dogradili v pravi učni čebelnjak

Jure Godler

Sadili medene rastline

Jure Godler

Praznovali svetovni dan čebel

Jure Godler

Vsaka tretja žlica hrane je odvisna od čebel

Jure Godler

Vabilo: Dan odprtih vrat Čebelarskega društva Šentjur

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več