5.5 C
Šentjur pri Celju
24/03/2023
sentjur.net

Širok opus Daniela Artička dobil svoj prostor

Dobrina, 5. december 2021 – Žusem in kraji pod njim hranijo mnoge zgodbe pestrega kmečkega, glažutarskega in nekdaj grajskega življenja. Za njihovo pisno ohranitev je bil zaslužen domačin in pisatelj Daniel Artiček, ki je preminil leta 2016. V Dobrini mu je društvo Izviri, ki ga je Artiček tudi sam soustanovil, posvetilo spominsko sobo, ki so jo odprli minulo nedeljo.

Artiček je večino svojega življenja sicer preživel v Kamniku, a se je v rodne kraje rad vračal. “Teh krajev v glavi ni nikoli zapustil,” je dejal njegov sin Jure Artiček, ki se je z mamo Slavo udeležil prvega odprtja spominske sobe. “To je krasna gesta domačinov, ki so očetov trud prepoznali in ga koristijo, da pomagajo svojemu kraju iz anonimnosti v neko prepoznavnost. To mislim, da je bil tudi očetov namen.” je še dejal. Tudi družina je prispevala svoj del v dopolnitev spominske sobe, ki hrani preko štirideset Artičkovih del, do celote pa manjkajo le še tri knjige.

Osrednji element spominske sobe je sicer starinska omara iz hrastovega lesa, ki naj bi prišla iz stavbe žusemske grofije. Pot je našla v dobrinsko in nato loško šolo, zdaj pa se je vrnila v Dobrino, kjer nosi bogato Artičkovo zapuščino. Obiskovalci si lahko ogledajo tudi film, v katerem je strnjeno njegovo življenje, prav tako številna priznanja, ki jih je Daniel Artiček prejel. Je tudi prvi, ki je priznanje Občine Šentjur prejel kot občan druge občine, predvsem za njegovo pomembno delo pri ohranjanju kulturne dediščine Kozjanskega. Prav zato je k projektu spominske sobe pristopila Občina Šentjur, pri postavitvi je pomagal tudi Muzej novejše zgodovine Celje. Spominska soba bo odprta po predhodnem dogovoru.

Sorodne novice

»Moja dežela – lepa in gostoljubna«

Tjaša Ferlež

Prikazali pravilno obrazovanje sadnega drevja

Jure Godler

Že petindvajsetič na Valentinov pohod na Žusem

Jure Godler

Znova vesela noč v Dobrini

ViP

Zborovali v društvu Izviri Dobrina

Jure Godler

Zlata poroka: Zjutraj v hlevu, popoldne slavljenca zlate poroke

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več