13.3 C
Šentjur pri Celju
15/06/2024
sentjur.net

Skrb za krepitev zdravja na Mestnem trgu

Šentjur, 12. 4. 2023 – V sklopu Tedna zdravega mesta je Občina Šentjur pripravila prireditev pod naslovom Skrb za krepitev zdravja. Letošnji sklop dogodkov pri nas se je odvijal od 7. do 13. aprila 2023. Letošnji trendi pa imajo tudi zeleno nit – promocija zelenega turizma, čemur se je zavezala na različnih področjih tudi Občina Šentjur. Tudi evropska perspektiva zapoveduje prehod na vlaganja v obnovljive vire. V tem tednu so se odvili številni dogodki, predavanja in izobraževanja. Začevši od predstavitve knjige o šentjurski kulinariki, ki jo je z degustacijo jedi pripravila Tanja Gobec iz Društva Skrinja.

Sledila so predavanja, o praktičnem pri prikazu zdravljenja kašlja v Lekarni Sveti Jurij Šentjur, pa joga plesa z Ano Štante, številni pohodi itd … Malčki Vrtca Šentjur so s kredami porisali Mestni trg pred občino, Marija Kure pa je izvedla predavanje o postenju. Osrednja prireditev v tednu zdravega mesta pa je bila Skrb za krepitev zdravja, ki so jo izvedli v sredo. Mestni trg so že ob jutranjih urah znova napolnile stojnice, na katerih so razstavljalci prikazali svoje storitve na področju zdravja in boljšega počutja.

Model debelega črevesa

Največ pozornosti je pritegnil napihljivi model debelega črevesa, ki so ga postavili zaposleni v NIJZ Celje in Društvo za boj proti raku regije Celje, v sodelovanju z ambasadorjem programa Alojzem Antlejem. Poleg praktičnega prikaza nevarnosti v debelem črevesu pa so predstavljali tudi evropski kodeks boja proti raku in presejalnih programov Zora in Dora. Za življenje na mestnem trgu pa so najbolj zaslužni otroci številnih skupin Vrtca Šentjur. Ti so imeli pripravljene številne delavnice – od spretnostne vožnje s poganjavčkom, do risarskih delavnic. Otroci pa so spoznali tudi metodo masaže srca, ki jo je v imenu Rdečega križa Šentjur demonstriral Roman Pevec.

Zdravje

“Zdravje predstavlja stanje popolne telesne, duševne in socialne blaginje. Prvotno so zdravje označevali kot odsotnost bolezni ali onemoglosti. Po novejših spoznanjih in stališčih Svetovne zdravstvene organizacije je zdravje celovit in dinamičen sistem, ki je sposoben prilagajanja vsem vplivom okolja ter omogoča posamezniku in skupnosti opravljati vse biološke, socialne in poklicne funkcije in preprečevati bolezen, onemoglost in prezgodnjo smrt,” je uvodoma povedala moderatorka Polonca Jazbinšek. Dodala pa je tudi, da je zdravje in skrb zanj odgovornost tudi celotne družbene skupnosti.

Za test hoje pod sloganom Ali sem fit, so poskrbeli zaposleni Centra za krepitev zdravja Šentjur. Ti so obiskovalce pozvali, da se udeležijo 2 km hoje ob Pešnici in jih na koncu testirali. Tokrat so se prvič predstavili tudi iz Fakultete za zdravstvene vede v Celju, kjer so na svoji stojnici obiskovalcem merili glukozo v krvi, krvni tlak ter jim svetovali kako si redno samopregledovati dojke in moda.

Uvodoma pa je zbrane razstavljalce in ostale obiskovalce pozdravil tudi župan Občine Šentjur, mag. Marko Diaci. Izpostavil je pomen zdravja in napore, ki jih občina vlaga v obnovljive vire. “Nekje sem zasledil misel o sedmih najboljših zdravnikih na svetu – to so sonce, zrak, gibanje, voda, prehrana, počitek in smeh. Vsak pa si jih prilagodi zase po svojem vrstnem redu,” je povedal župan. Optimistično pa je dodal, da se trajno, trajnostno, zeleno ter duhu in okolju prijazno vse začne s prvim korakom in s posameznikom.

Predstavitev aktivnosti

Obiskovalci so lahko spoznali tudi nordijsko hojo. Moderatorka dogajanja na Mestnem trgu Polonca Jazbinšek pa se je pogovarjala s šentjurskih promotorjem te hoje Zoranom Leskovškom, ki je tudi s skupinico demostriral pravilni način nordijske hoji. Zdenka Vrečko je demonstrirala tudi vadbo joge, kateri so se lahko pridružili tudi ostali obiskovalci. Joga je najstarejši nauk o ravnovesju telesa, uma in duha. Joga je meditacija. Popolna umiritev uma in pot do končnega cilja joge – spoznanja resnice, samouresničitve, notranje svobode, osvoboditve od vezi, zaradi katerih trpimo,” je dodala Vrečkova.

Organizatorji pa niso pozabili tudi na kulturno popestritev. Zapeli so pevci in pevke Jesenskega cvetja, ki so začeli s svojim delovanjem že leta 2006, sprva v okviru Društva upokojencev Šentjur kasneje pa so ustanovili tudi svoje društvo. Nekaj kasneje pa so zapeli tudi pevci MePZ Zgornji trg Šentjur. Zbor šteje 15 članov,  ki s svojim petjem  ostajajo zvesti tradiciji. Prepevajo narodne, ljudske, zabavne, torej takšne pesmi, ki so ljudem, predvsem njihovim zvestim poslušalcem še posebej blizu. Pevski zbor že četrto  leto zapored vodi Andrej Fišer, ki s svojim optimizmom, neizmerno voljo in energijo prinaša nove svežine. Za konec pa so zaplesale tudi orientalske plesalke, ki se tega eksotičnega plesa učijo v Orientalski plesni skupini Sayyidah

O duševnem zdravju

Tokratni edini predstavniki osnovnih šol so bili učenci OŠ Dramlje, ki so se na stojnici predstavili z mentorico Barbaro Krajnc. Učenke sedmega razreda so pripravile tudi filmček o duševnem zdravju, ki pa je tudi tema letošnjega otroškega parlamenta. Film se dotika aktualne problematike otrok in mladine. Zaradi pomembnosti sporočila in aktualnosti pa ga objavljamo v celoti tudi spodaj.

Za tekočo prireditev pa je skrbel občinski oddelek za družbene dejavnosti, ki ga vodi Judita Methans Šarlah. To delo, pa jim je v številnih zaporednih dogodkih in nastopih tudi odlično uspelo, namen osveščanja občanov pa je padel na plodna tla. (Jure Godler)

Sorodne novice

Priprava na porod in starševstvo

Jure Godler

Z LUŠ po nova znanja

Jure Godler

Živahno ob tednu zdravega mesta

Jure Godler

Obvestilo: Prekinitev aktivnosti CKZ Šentjur

Jure Godler

Na Dobju preizkusili svoje sposobnosti

Jure Godler

Prejeli smo: Slovenski tradicionalni zajtrk v CKZ Šentjur

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več