14 C
Šentjur pri Celju
24/09/2023
sentjur.net

‘Slovenija, od kod lepote tvoje’ zadonela iz 250 gasilskih grl

Planina pri Sevnici, 2. 9. 2023 – Združeni člani Moškega pevskega zbora Planina v soorganizaciji Gasilske zveze Slovenije in Prostovoljnega gasilskega društva Planina pri Sevnici so na Planini gostili srečanje gasilskih pevskih zborov in gasilskih godb Slovenije. Tovrstno srečanje je bilo že 39. po vrsti. “Danes je Planina gostiteljica velikega števila gasilk in gasilcev, ampak na srečo ne zaradi kakšne intervencije, temveč prijetnega srečanja in druženja članov in članic različnih gasilskih društev, ki jih druži tudi posedovanje posluha in ljubezen do petja oziroma igranja,” je na začetku prireditve zbrane pod šotorom pozdravila povezovalka programa Polonca Jazbinšek.

Seveda pa zlasti v letošnjem letu niso mogli preko pomembnosti gasilstva v Sloveniji. Ta je neprecenjiv in ob nesreči gasilci niso daleč in so vedno pripravljeni pomagati. To se je pokazalo na lanskoletnem uničujočem požaru na Krasu in letošnjih ujmah in poplavah. Gasilce pa je na Planini pri Sevnici čakala veliko prijetnejša in manj naporna preizkušnja, v kateri bodo uživali in se je z veseljem spominjali. Pred tem ko je prizorišče prepravila pesem, so zbrane pozdravili tudi pomembni gostje.

Florjanovo prepevanje

Zbrane je pozdravil predstavnik organizatorjev Andraž Hladin, predsednik PGD Planina pri Sevnici. Izpostavil je, da je vesel in ponosen, da Planina gosti srečanje gasilskih godb in zborov ravno v letu, ko praznujejo 130. obletnico delovanja gasilstva. Gasilsko brambo je ustanovil takratni planinski župan Ludvik Šešerko. Od kadi, ki so bile napolnjene z vodo daljnega leta 1893, je društvo zelo napredovalo. PGD Planina pri Sevnici šteje 280 članov in več kot 50 gasilcev operativcev. “Prepevanje in gasilstvo se na Planini pri Sevnici prepletata že od začetka, a to prepletanje je še bolj aktivno zadnjih 30 let. Na pobudo nekdanjega predsednika so začeli s prepevanjem Florjanove pesmi. Gre za običaj, ko skupine pevcev s prepevanjem pesmi gasilskega zavetnika razveselijo krajane, ti pa jim pa v zahvalo darujejo jajca in mesne dobrote, ki jih po gasilski sveti maši na Florjanovo nedeljo gasilci pripravimo in razdelimo med krajane,” je razložil stari običaj Hladin.

Spregovoril je tudi predsednik krajevne skuposti Jurij Hladin. Predstavil je Krajevno skupnost Planina pri Sevnici, ki šteje okoli 1600 prebivalcev. Tudi on je izpostavil pobudo Florjanove pesmi, ki jo je sprejel tudi Matej Romih, ki je pripravil pevce in temu dogodku ostal zvest vse do danes. Zbrane je povabil tudi na Angelsko nedeljo. Zbrane je pozdravila tudi Silva Koželj, požupanja občine Šentjur. “Današnja prireditev je tudi počasitev 130. letnice delovanja PGD Planina pri Sevnici. Gasilci v pevskih zborih in v godbah potrjujete vsestranskost vašega delovanja. Vaše delovanje krepi sodelovanje s krajani,” je poudarila Koželjeva.

Gasilce je nagovoril tudi Janko Cerkvenik, predsednik Gasilske zveze Slovenije. “Glasba poboža dušo v vseh trenutkih življenja, tako v žalosti kot v veselju. V prejšnjem mesecu je bilo v Sloveniji veliko žalosti in ti žalostni trenutki nas niso pustili ravnodušnih. Pa vendar na koncu vsake žalosti ostaja optimizem in ob tej obletnici tudi neizmerno veselje, da ob tej veliki poplavi v državi ni bil poškodoval noben gasilec ali državljan,” se je predsednik GZS spomnil katastrofalnih poplav.

Spregovorila pesem

Letošnjo srečanje so otvorili člani Kalobške godbe. Godbo so ustanovili leta 1934 in z igranjem razveseljevali ljudi od blizu in daleč. Ob večjih nastopih so se jim prodružili tudi godbeniki s Svetine. Kalobška godba se je čez čas preimenovala v Šentjursko godbo in ta isti orkester še danes deluje pod imenom Pihalni orkester Šentjur. Leta 2021 so kalobški godbeniki doživeli ponovnen zagon. Udeležujejo se lokalnih dogodkov, letos pa so se udeležili tudi festivala Pivo in cvetje. Gonilna sila kraja je prostovoljno gasilko društvo, zato je večina članov godbe gasilcev PGD Kalobje.

Po godbi pa so oder zasedli pevci številnih gasilskih zborov. Nastopili so ŽGPZ GZ Ormož, MoPZ PGD Ravne na Koroškem, MoPZ PGD Hajdoše, MoPZ PGD Dolenjske toplice, Pevska skupina Florjan, MePZ PGD Dolž, MoPZ PGD Šmartno pri Slovenj Gradcu, MoPZ PGD Lokovica, Vokalna skupina PGD Zlatoličje, MoPZ PGD Dornberk in GPZ PGD Trebelno. Letošnjo revijo gasilskih pevskih zborov pa so zaokrožili domačini – Moški pevski zbor PGD Planina pri Sevnici.

O MoPZ Planina pri Sevnici

Moški pevski zbor Planina pri Sevnici je bil ustanovljen jeseni 1969 na pobudo takratnega kulturnega organizatorja Ludvika Senice. Od leta 1992 zbor vodi Matej Romih. Pevci MoPZ Planina, ki so tudi člani PGD Planina, so nosilci ljudskega običaja Florjevanje, ki so ga člani PGD Planina leta 1993 ponovno oživeli. Prihodnje leto bo zbor praznoval 55 let neprekinjenega delovanja, kar bodo proslavili s slavnostnim koncertom. Vedno novi, mladi glasovi in neizmerna želja po ohranjanju slovenske pete besede so zagotovilo, da bo zbor  obstal in deloval tudi v prihodnje.

Na koncu 39. srečanja gasilskih pevskih zborov in godb so organizatorji prihranili najboljše. Skupaj s kvintetom in Pihalnim orkestrom Šentjur so družno zapeli vsi nastopajoči in tudi ostali poslušalci v dvorani. Pod vodstvom Antona Finka so zapeli vsem ljubo Čebelar, vrhunec srečanja pa je bila skladba naši domovini v čast Slovenija, od kod lepote tvoje. Kar 250-glavem združenem zboru pa je dirigiral domačin Matej Romih. Zaključili so s pesmijo Slovenskega naroda sin. Po uradnem delu so organizatorji poskrbeli, da nihče od zbranih na prireditvi ni šel domov ne lačen ne žejen. (Jure Godler)

Sorodne novice

Angelska nedelja – dogodek, ki je presegel pričakovanja

Urša Kajba

Na Planini pri Sevnici obeležili 130-letnico gasilstva

Tjaša Ferlež

Lep izkupiček za planinske gasilce

Tjaša Ferlež

Planinčani imajo pripravljeno idejno zasnovo za nov gasilski dom

Tjaša Ferlež

Nov gasilski dom, delovna akcija in požar v podjetju Tajfun

Tjaša Ferlež

Darovali hrano za medicinsko osebje na covid-19 oddelku

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več