16 C
Šentjur pri Celju
21/05/2024
sentjur.net
Nina Slak, Vid Palčnik, Greta Kokot Rajković

Štajerskemu valu nagrada Društva novinarjev Slovenije

Ljubljana, 25. november 2022 – Sinoči se je v Lutkovnem gledališču Ljubljana zaključil festival Naprej/Forward. Tradicionalno ob špici dogajanja Društvo novinarjev Slovenije podeli tudi stanovske nagrade. Med letošnjimi prejemniki je tudi Radio Štajerski val, ki že dvanajst let oddaja iz Šentjurja.

Radijskemu informativnemu programu je strokovna komisija podelila pohvalo porote za izstopajoči novinarski dosežek v letu 2022, in sicer za tedensko rubriko Vpogled. V obrazložitvi so zapisali: “Gre za radijsko oddajo, ki globalne in nacionalne teme poglobljeno prenaša v lokalno okolje. Teme obravnava z lokalnimi gosti ali konkretnimi primeri, prostor pa odpira lokalnim akterjem, ki so v nacionalnih medijih spregledani. Tovrstno žlahtno lokalno novinarstvo žal ni več pogosto.” Nagrado so v imenu radia prevzeli programska direktorica Greta Kokot Rajković ter novinarja Vid Palčnik in Nina Slak. Slednja je ob prejemu pohvale poudarila pomen lokalnih medijev pri soustvarjanju slovenske medijske krajine: “Gremo tja, kamor veliki mediji skorajda ne gredo. Smo med ljudmi, ki zaradi pomembnejših nacionalnih tem ne dobijo prostora. Zato jim damo glas mi – njihovim lepim in slabim trenutkom.”

Psi čuvaji

Pohvalo porote za izjemen dosežek v tem letu sta prejela tudi uredništvo portala Oštro za projekt Smetosled ter fotoreporter časnika Dnevnik Nik Erik Neubauer za reportažo s protestov proti pogoju PCT v času epidemije novega koronavirusa.

Osrednja nagrada večera je sicer Pes čuvaj oz. Watchdog. Nagrade za izstopajoče novinarske dosežke v tem letu so prejeli Ervin Hladnik Milharčič (Dnevnik), Tita Mayer (Radio Slovenija), Neža Steiner in Alenka Marovt (Pop TV) ter Urška Henigman in Neža Prah Seničar (Televizija Slovenija). Za izjemne dosežke na področju fotografije je DNS nagradilo Andreja Petelinška (Večer) za posamično fotografijo, za reportažo pa Jako Gasarja (Dnevnik). Debitantski nagradi za novinarje, ki v poklicu delujejo manj kot pet let, sta prejela novinarja Dela in Večera Pia Prezelj ter Luka Mlakar.

Pes čuvaj za življenjski prispevek k razvoju slovenskega novinarstva je letos pripadel dolgoletni novinarki revije Jana Sonji Grizil. Komisija je v njenem delu prepoznala in izpostavila neusmiljenost pri rokovanju z zgodbami, ob enem pa smisel za duhovitost in konciznost: “V njenem računalniku so se in se še rojevajo zgodbe, ki opozarjajo na male bizarnosti in na velike krivice, ki zahtevajo ukrepanje odgovornih in ga neredko tudi dosežejo. Veliko takim zgodbam je sledila do razpleta.” 

Štajerski val se je med lavreati najuglednejših novinarskih nagrad v državi znašel tik pred vstopom v praznovanje svoje sedemdesetletnice obstoja. Gre namreč za najstarejši regionalni radio v Sloveniji, ki neprekinjeno oddaja od leta 1953. Priznan mu je tudi status posebnega pomena. Samostojna radijska novinarska redakcija vsakodnevno poroča s širokega območja Celjskega, Kozjanskega, Obsoteljskega, Bistriškega in Konjiškega. Pohvala novinarskega društva je tako tudi potrditev delu vse prevečkrat neopaženih lokalnih medijev.

(Foto: Štajerski val)

Nina Slak, Vid Palčnik, Greta Kokot Rajković

Sorodne novice

Iskra leta je postala izjava o celiakiji

Jure Godler

Večer s prijatelji – 36. Štajerski valček odzvenel v Podčetrtku

Jure Godler

Gašper Andrinek: Mediji in novinarstvo so v zadnjih letih izgubili na veljavi in zaupanju

Jure Godler

Na Afroditinem teku tudi pohod in vozičkanje

Jure Godler

Štajerski val v rojstnem kraju proslavil 70 let

ViP

Štajerski val upihnil 70 svečk

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več