17.3 C
Šentjur pri Celju
19/05/2024
sentjur.net

Svečana akademija Mestne skupnosti Šentjur prvič virtualno

Šentjur, 23. 4. 2021 – Živimo v času, ko so zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa poniknile številne tradicionalne prireditve. Nekatere so bile, kljub željam, zaradi tega odpovedane že drugič. Ena izmed njih je tudi največja šentjurska turistična prireditev Šentjurjevo skupaj z vsemi spremljajočimi prireditvami. Svet Mestne skupnosti Šentjur pa se je odločil, da bodo svečano akademijo mesta Šentjur vseeno izvedli, vendar na drugačen način in virtualno.

Zadnjih nekaj let v Mestni skupnosti Šentjur Svečano akademijo Mesta Šentjur izvedejo na 23. aprila – na Jurjevo. Jurjevo je pomladni praznik, na katerega dan je krščanski svetnik sveti Jurij, po katerem je Šentjur dobil tudi ime, ubil zmaja, prav tako pa je ta dan po predkrščanski religiji tudi praznik začetka pomladi. »Ne bomo se sprijaznili z načinom razmišljanja, da se ne da, ker nas omejujejo ukrepi. Trdim, da se vse da, le rešitve so drugačne. Zato poudarjam, da kjer je volja, je tudi pot,« nam je zaupal član Mestnega sveta Šentjur, glavni organizator in pobudnik virtualne akademije, Jure Godler.

Čeprav bi se lahko poslužili še kakšnega drugega modela online prireditve, so se odločili, da prireditev posnamejo, takšno, kot bi bila, če bi se dogodek seveda odvijal v živo. Uvodoma je nekaj besed gledalcem svečane akademije zaupal predsednik Mestnega sveta Šentjur Zdenko Horvat. Poleg vzdrževalnih del so v lanskem letu modernizirali nekategorizirani odsek ceste na Botričnici, uredili pitnik pri odcepu za pokopališče, modernizirali ulico Na livadi, sofinacirali ureditev kolesarske povezave od zdravstvenega doma do Hruševca. Oči so uprte tudi v prihodnost, kjer imajo v planu urediti del Ulice Kozjanskega odreda, pri Akvoniju, na vrsto, po končanih delih na krožišču pri OŠ Franja Malgaja Šentjur, pa bo prišla tudi ulica Pod rebrami. »Želel bi se zahvaliti tako občini Šentjur, tajniku in članom mestnega sveta Šentjur za konstruktivno delo v mestni skupnosti,« je še na koncu dodal Horvat. Ob prazniku mesta pa je čestital tudi vsem meščankam in meščanom.

Številne investicije v Šentjurju

Spregovoril je tudi šentjurski župan mag. Marko Diaci, ki je že v začetku svojega nagovora izrazil upanje, da se bo življenje kmalu začelo odvijati po tisti poti, ki je normalna, a je včasih nismo znali dovolj ceniti. Poudaril je dobro sodelovanje z Mestno skupnostjo Šentjur, kjer se trudijo skupaj izboljšati bivalne pogoje v kraju. Dotaknil se je številnih investicij in izzivov, ki čakajo občino v prihodnosti – že naslednji mesec bodo zabrneli stroji za krožišče pri OŠ Franja Malgaja Šentjur, kjer se bo uredil podhod in levi zavijalni pas proti Pešnici. Velik poudarek dajejo tudi protipoplavnim ukrepom ob Kozarici, kjer bodo zaščitili naselje Hruševec pred visokimi vodami. »Ob gradnji krožišča pri šoli prosim vse občane za potrpljenje, saj bo to velika preizkušnja za vse. Z izvajalci in pristojnimi se občina dogovarja za čim krajši obseg dela,« je dodal župan Diaci. Vizija ureditve mesta se s krožiščem šele začne, s podhodom in avenijo proti Pešnici se bo povezal tako zgornji kot spodnji trg. Na travniku Pod Križem bo nekoč zrasel mestni park.

Izpostavil je tudi, da je verjetno najbolj težko pričakovan šentjurski projekt – navezovalna cesta Dramlje–Šentjur – dobil nov zagon. Država je namreč končno izbrala projektanta, ki bo cesto projektiral in pripravil gradbeno dokumentacijo.

Svečana akademija Mesta Šentjur

Nagrajenci

V Mestni skupnosti Šentjur so konec meseca marca objavili tudi javni razpis za podelitev priznanj mesta Šentjur. Kot vsako leto so zlatim maturantom podelili tudi priznanja z denarno nagrado. »V mestu cenijo sposobnosti mladih in njihovih izobraželavnih uspehov. Ponosni so, da so v lanskem letu izstopile na maturi kar tri dijakinje, ki so dosegle vse točke na maturi,« je uvodoma povedal moderator in sooblikovalec dogodka Vid Palčnik. Na splošni maturi se je izkazala Zala Gazvoda, ki nadaljuje svoje izobraževanje na Medicinski fakulteti v Ljubljani. Pri poklicni maturi sta se izkazali Sara Vehovar in Ana Zeme, ki sta postali diamantni maturantki. Po opravljenem petem predmetu na maturi pa se je Sara odločila za dvopredmetni študij kemije in biologije v Mariboru, Ana pa nadaljuje izobraževanje na dvopredmetnem študiju angleščine in zgodovine na Filozofski fakulteti v Ljubljani.

Priznanje Listino Mestne skupnosti Šentjur je prejela Vokalna skupina Glasovir, ki deluje v okviru Kulturnega društva Glasovir. Priznanje se podeljuje za izjemne dosežke tudi na kulturnem področju, ki jih v svoji dvajsetletni zgodovini pevke zagotovo imajo. Lansko leto so praznovale 20-letnico delovanja, organizirajo pa tudi dve tradicionalni prireditvi – Večer pod Ipavčevo lipo in Božični koncert. Zadnje leto so pevke precej spremenile svojo sestavo, taktirko pa je prevzel tudi nov umetniški vodja Simon Virtič. Priznanje sta prevzeli predsednica društva Maša Senčar in Tina Pečar.

Kipec v roke ddr. Grdini

Osrednje priznanje – kipec Sv. Jurija – je prejel ddr. Igor Grdina. Žal se snemanja predaje priznanj zaradi službenih obveznosti na fakulteti ni uspel udeležiti, so mu pa predstavniki Mestne skupnosti Šentjur priznanje predali naknadno. Doktor Grdina je slovenski zgodovinar, literarni zgodovinar in dramatik. S preučevanjem znane Šentjurske rodbine Ipavcev je v veliki meri pripomogel k njihovi prepoznavnosti. V svojih delih o Ipavcih je zajel rodbino, kot njene posamezne člane, osrednjo pozornost pa je namenil predvsem Alojzu, Benjaminu, Gustavu in Josipu. V ospredje je postavljal zgodovinski pomen njihove skladateljske dejavnosti in vpliv njihovih del v slovenskem in tujem prostoru. Zadnje njegovo delo je izšlo leta 2021 z naslovom Slovenski Mozart: knjiga o Josipu Ipavcu. S tem delom je dvignil na zaluženo mesto, v senci sorodnikov, skritega Josipa Ipavca. Letošnje leto pa je Vlada RS razglasila tudi za leto Josipa Ipavca.

Kulturni program

Organizatorji svečane akademije Mesta Šentjur so poskrbeli tudi za kulturni program, kot bi ga v razširjenem smislu izvedli, če bi bila prireditev v živo. Dogodek so popestrili pevci Vokalne skupine 7 de’ci, ki je kljub neprijaznim razmeram za kulturno udejstvovanje v lanskem letu razbijala sivino z nastopi iz obzidja. Za to so si prislužili tudi priznanje Zveze kulturnih društev Šentjur. Kot glavna skupina pa je nastopila tudi mlada skupina odličnih akademskih glasbenikov Vudlenderji. Letos bo skupina nastopila tudi na slovenski popevki, ki pa je bila žal prestavljena iz aprila na september.

»Čeravno tudi to leto mineva brez slavja v živo, smo lahko na svoje mesto ponosni. Ne pozabimo, da mesto niso le bloki, hiše, sprehajalne poti, trgovine in ceste. Mesto smo predvsem ljudje. K lepoti mesta bodo tako pripomogli tudi medsebojni nasmehi na sprehodih, prijazna beseda in poblink za srečno vožnjo je spletni dogodek zaključil Vid Palčnik. (Jure Godler)

Sorodne novice

S priznanji mesta otvorili Šentjurjevo

Jure Godler

Na akademiji mesta podelili priznanja in se nasmejali mladima očetoma

Jure Godler

Branko Meh: “Skozi krizo bomo brodili kar nekaj let”

Tjaša Ferlež

Koroški Slovenci v čast Malgaju

Jure Godler

Rekordni Jurjev pohod. V igrah zmaga Mestni skupnosti Šentjur

Jure Godler

Tri desetletja in pol za obrtno-podjetniško zbornico Šentjur

Zoran Borovšak
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več