16.5 C
Šentjur pri Celju
04/08/2020
sentjur.net

Uglasbena poezija na 5. literarnem jamu

Šentjur, 15. 5. 2016 – Zadnja nedelja je bila za ducat pesnikov in glasbenikov delovna. Udeleženci kantavtorske delavnice, ki je potekala celotno nedeljsko popoldne, so združili moči in talente ter uglasbili nekaj svojih pesmi. Delavnico sta vodila Tadej Vesenjak, znan obraz kantavtorskih festivalskih odrov, in Rok Lajlar, šentjurski kitarski virtuoz. Udeleženci Alenka Križnik, Andreja Mlakar, Mojca Plemenitaš, Lučka Palir Mavrič, Ines Ljubej, Marko Kočar, Mitja Kamplet, Rado Palir, Gregor Počivalšek in Ivanka Podgajski so iskali zanimive rešitve za oplemenitenje pesemskih besedil, nekateri so se preizkusi tudi v samostojni uglasbitvi in interpetaciji svojih in tujih del. Gostujoči pesnik Marko Kočar je pomagal, da se besede niso zatikale.

Nastale stvaritve so bile gledalcem in poslušalcem predstavljene še isti večer na literarnem jamu v Galeriji Zgornji trg. V prostoru, ki je za kuliso s pridom uporabil živopisane na novo razstavljene slike šentjurskih likovnikov, so pesmi v novih preoblekah dosegle svoj cilj – poslušalce. Zapetim in zaigranim pesmim je sledil strnjen nastop kitarista Tadeja Vesenjaka in pesnika Marka Kočarja. Umetnika sta v pristni prleščini razkrila mnoge življenjske resnice, včasih bridke, drugič hudomušne ali celo “kosmate”. Skoraj tridesetim obiskovalcem, ki so se lahko sprostili ob kozarčku, sta pričarala dobro razpoloženje, obilico spontanega smeha, in potrdila, da je glasba jezik, ki ga vsak razume, in gre preko meja – združuje ljudi. Z besedami Tadeja Vesenjaka: “Pesem, ki jo nosiš v sebi, mora biti zapeta. Če ne, izzveni v prazno.” Organizatorji Literarno društvo Šentjur, ŠKMŠ in KD Grobelno se nadejajo, da bosta prleška umetnika držala dano besedo, da se v šentjurski konec zagotovo še vrneta. (Lučka Palir Mavrič, foto: Jaka Rečnik)

Sorodne novice

Likovna “Moja pot” Dragana Podovca

Jure Godler

Zaključek bralne značke: Kultura od glave do repa

Jure Godler

Šentjurčanki Alenki Jovanovski prestižna Veronikina nagrada

ViP

O sopotnikih in osatih

ViP

Šmarje pri Jelšah: Predano razgovarjanje s poezijo

Jure Godler

Poezija od Kalobja do Zlateč

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več